Dieta rozdzielna została wymyślona przez amerykańskiego lekarza, doktora Williama Haya. Specjalista przyjął w swoich założeniach, że nasz organizm nie radzi sobie w tym samym czasie z trawieniem białka i węglowodanów. Do ich trawienia potrzebne są bowiem różne enzymy. Kiedy łączymy węglowodany i białko w diecie możemy doprowadzić nawet do wystąpienia wielu chorób.
Hay wskazał także kilka karygodnych błędów w odżywianiu. Niestety często popełnianych. Wymienił on między innymi jedzenie niewielkich ilości warzyw i owoców. Drugim olbrzymim błędem z naszej strony, zdaniem amerykańskiego lekarza, jest to, że nie przykładamy wagi do oczyszczania organizmu z toksyn.
Jego dieta rozdzielna zapewnia nie tylko odchudzanie, właściwą podaż warzyw i owoców, lecz także właśnie oczyszczanie organizmu z toksyn. Dodatkowo w ciągu dwóch tygodniu możemy schudnąć nawet 2,5 kg. Dieta rozdzielna zakłada jednak w codziennym jadłospisie jedynie 1000 kalorii.
William Hay zaplanował jadłospis diety rozdzielnej w ten sposób, że podzielił spożywane produkty na trzy grupy. Wyróżnił pożywienie neutralne, białkowe i węglowodanowe. W grupie neutralnej znlazły się między innymi woda, oleje, oliwa, kawa, herbata, orzechy, nasiona, warzywa (oprócz ziemniaków), soki warzywne i owocowe, miód, słodziki, wędzone na zimno mięso oraz ryby, a także zakwaszane produkty mleczne.
Do grupy białkowej lekarz zaliczył owoce (bez bananów), gotowane mięso, drób, ryby, sery o niskiej zawartości tłuszczu, warzywa strączkowe, wędliny i mleko. Natomiast do grupy węglowodanowej włączył ziemniaki, pieczywo, cukier, ciastka, makaron, ryż, kasze, banany, suszone owoce, musli, kukurydzę.
Główną zasadą w diecie rozdzielnej jest niełączenie. Nie jemy więc przykładowo mięsa z pieczywem, ziemniakami czy ryżem. Chude mięso spożywamy wyłącznie z warzywami, ziarnami. Nie łączymy też powyżej wymienionych grup.
Ważną zasadą diety rozdzielnej jest spożywanie pięciu posiłków w ciągu dnia. Istotne jest, aby śniadanie i podwieczorek miały mniej niż 100 kalorii! To niewiele! Owoce spożywamy tylko jako przekąskę, zawsze na pusty żołądek.
Między posiłkami białkowymi i węglowodanami musimy utrzymać czterogodzinne przerwy. Nie używamy przypraw nadających ostry smak daniom. Nie smażymy nic na patelni. Każda kolacja i wszystkie nasze obiady muszą w składnikach zawierać choć jeden „spalacz tłuszczu”. Wszystko jedno, który. Wybieramy więc między jodem, karnityną, witaminą C, żelazem, wapniem, chromem i magnezem.
Bezwzględnie z jadłospisu diety rozdzielnej wykluczamy takie produkty jak: cukier, kawę, czekoladę, sól, mocną herbatę, napoje gazowane, białe pieczywo, wędliny, czerwone mięso, ciasta, produkty w proszku, alkohol i wysoko przetworzone jedzenie.
Dieta rozdzielna – tabela
Jeśli chcesz przejść na dietę rozdzielną, ale obawiasz się, że nie jesteś w stanie zapamiętać wszystkich składników, które możesz spożywać, a które są absolutnie zakazane, mamy wskazówkę. To ułatwi nam znacząco życie i gotowanie w kuchni. Wystarczy nakleić na lodówkę tabelę diety rozdzielnej. Tabelę diety rozdzielnej bez trudu znajdziesz w wyszukiwarce w internecie. Pięknie podzielone produkty na trzy grupy i posegregowane w tabeli będą rzucały się w oczy i nie pomylisz się podczas gotowania.
Przepisy kulinarne w diecie rozdzielnej nie muszą być trudne. Gotowanie w diecie rozdzielnej spokojnie możne skupiać się wyłącznie na łatwych przepisach. Prezentujemy przykładowe dwa przepisy diety rozdzielnej, które przygotujesz błyskawicznie.
Składniki: garść płatków owsianych, garść płatków pszenicznych np. żytnich), garść żurawiny, łyżka miodu, woda.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Zalej wodą. Poczekaj aż namiękną. Możesz owsiankę zagotować i podawać ciepłą, ale równie dobrze smakuje także na zimno.
Dieta rozdzielna – łatwy przepis na makaron z sosem pesto
Składniki: makaron, oliwa, krzaczek bazylii, dwa ząbki czosnku, garść orzeszków ziemnych
Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente. W tym czasie w blenderze zmiksuj orzechy ziemne, listki z całego krzaczka bazylii oraz odpowiednią ilość oliwy z oliwek. Połącz powstałą masę z makaronem.