IF to skrót od angielskiego wyrażenia „intermittent fasting”. W dowolnym tłumaczeniu możemy je przetłumaczyć jako przerywaną głodówkę. Mimo że dieta IF różni się więc od tradycyjnej głodówki, to jednak łatwo się domyślić, że jest to niezdrowy sposób na utratę zbędnych kilogramów. Żaden lekarz, dietetyk czy specjalista do spraw żywienia nie rekomenduje diety IF czy klasycznej głodówki.
Czy różni się jednak dieta IF od głodówki? Ten sposób odchudzania opiera się na okresowym stosowaniu zupełnego postu. Wydłużamy czas, kiedy nie przyjmujemy żadnych posiłków.
Efekty diety IF są uzależnione od sposobu, w jaki pokierujemy dietą. A są dwie metody. Dieta IF może być przeprowadzona różnie, w zależności od tego, w jaki sposób i jak długie są przerwy w odstawieniu jedzenia.
Najczęściej wybieraną opcją diety IF jest ADF lub ADMF. Te odmiany diety IF polegają na wprowadzaniu dni postnych co drugi dzień. W dni, kiedy spożywamy posiłki nie mamy żadnych ograniczeń kalorycznych. Można jeść, co się chce. Kiedy stosujemy głodówkę, można zjeść wyłącznie 25 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie. Wszystkie ta kalorie muszą być zjedzone jednorazowo. Ta opcja zakłada także ewentualność spożywania posiłków normalnych przez pięć dni, a postnych przez dwa dni.
Drugi model diety IF zakłada codzienne wydłużania głodówki. Tu wprowadzimy termin „okno żywieniowe”. To czas, kiedy jemy. Dobę, oczywiście po oddzieleniu czasu na sen, dzielimy w ten sposób, aby przerwy między posiłkami wynosiły sześć godzin.
Jadłospis diety IF budzi emocje. Podobnie zresztą jak cała dieta. Okazuje się bowiem, że stosując dietę IF można jeść, co tylko się chce. A to oznacza, że można na przykład zajadać się wysoko przetworzoną żywnością, fast foodami, słodyczami, napojami gazowanymi itd.
Jednak jeśli staramy się podejść w miarę racjonalnie do diety IF, to do jadłospisu konieczne jest włączenie warzyw, owoców, dobrej jakości tłuszczów, pestek, orzechów. W ten sposób dostarczymy organizmowi przynajmniej części niezbędnych składników odżywczych i minerałów.
Jadłospis diety IF cieszy się różnymi opiniami. Dieta ma oczywiście swoje zalety. Jednak nie możemy zapominać o wadach. Dobre opinie krążą o diecie IF szczególnie w kwestii pobudzenia metabolizmu. Dzięki podkręceniu procesów przemiany materii szybko można spalić zbędne kalorie, tłuszcz, a sylwetka staje się w ten sposób smuklejsza. Dieta IF jest chwalona także za to, że pozwala zupełnie oduczyć się podjadania.
Jednak negatywne opinie o diecie IF przeważają. Wady tego sposobu odżywiania jest choćby krótki czas, w którym dozwolone jest spożywanie posiłków. To bardzo obciążające układ pokarmowy. Można w ten sposób nabawić się różnych problemów trawiennych.
Nie wspominając już o tym, że spożywanie produktów powszechnie uznanych za szkodliwe – choćby wysoko przetworzonych – może odbić się na naszym zdrowiu.
Dieta IF może skończyć się wieloma skutkami ubocznymi. Braki witamin, wartości odżywczych, minerałów mogą zaburzyć pracę całego organizmu. Nie jest to dieta dla każdego. Aby ją stosować należy być absolutnie zdrowym. Zdecydowanie nie jest ona właściwa dla młodzieży, kobiet w ciąży czy karmiących piersią.
W opinii niektórych dieta IF może uchodzić w niektórych przypadkach za dietę neutralną – trudną ją nazwać zdrową. Żadna głodówka, nawet przerywana, nie jest bezpieczna. Taka opinia towarzyszy tym, którzy twierdzą, że jeśli spożywamy wyłącznie zdrowe produkty, bogate w witaminy i minerały, wykluczamy niezdrowe produkty, to jesteśmy w stanie w krótkim czasie schudnąć bez uszczerbku na zdrowiu. Wymaga to jednak olbrzymiego samozaparcia i silnej woli.