Dieta na jesienne dni, która rozgrzewa i pomaga schudnąć. To w ogóle możliwe?

Dieta na jesień nie musi być nudna. To, że skończyły się świeże owoce takie jak truskawki, maliny czy jeżyny, nie oznacza, że musimy wrócić do mniej zróżnicowanych i uboższych w owoce czy warzywa dania. Dieta na jesień także może pomóc schudnąć, a nawet wzmocnić odporność. Skomponuj ją według naszych rad!

Dieta na jesień – wskazówki

Dieta na jesień powinna dostarczać więcej kalorii niż ta letnia. Przy okazji powinna nas rozpieszczać smakiem i rozgrzewać. Czeka nas bowiem trudny czas przejścia na jesienno-zimowy tryb. A te pory roku nigdy nas nie rozpieszczają. Wzmagają się za to zachorowania na grypy. Częściej łapiemy infekcje. Jesienna dieta powinna więc obfitować w rozgrzewające i odżywcze dania.
Na początek warto stosować ogólne zasady. Jedzmy więc cztery lub pięć posiłków dziennie. Porcje powinny być mniejsze, ale za to pełne wartości odżywczych i witamin. Dieta na jesienne dni musi zawierać dużo warzyw i owoców. Jesienią znajdziemy jeszcze pomidory, dynie, grzyby. Warto więc poświecić chwilę i przygotować zawczasu przetwory. W tym trudnym okresie będą jak znalazł.

Podczas planowania jesiennych posiłków warto skupić się szczególnie na śniadaniach. Jedzenie ciepłych, rozgrzewających pierwszych posiłków jest bardzo istotne. Zupa mleczna, jaglanka, owsianka, jajecznica – te wszystkie ciepłe dania będą idealne na początek dnia. Wybieraj także produkty zawierające dużo błonnika.
Obiady jesienne w dużej mierze opieraj na zupach. Kremy warzywne – choćby z dyni czy pomidorów – rozgrzeją cię i nasycą. Postaw także na ciepłe napoje. Kawa i herbata sprawdzą się także, lecz na początek wypróbuj herbaty ziołowe, napoje imbirowe, syropy z bzu czy malin. Oczywiście te domowej roboty.

Do każdego posiłku możesz śmiało dodawać czosnek, cebulę, imbir, cynamon. To rozgrzewające składniki, które wzmacniają odporność. A skoro mowa o odporności, to w naszej diecie na jesień nie może zabraknąć produktów bogaty w witaminę C. Postaw więc na kalafiora, brokuły, czerwoną paprykę, pomidory, mandarynki, kiszoną kapustę czy grejpfruty.

Dieta na jesień – odchudzająca i wzmacniająca odporność

Jeśli chodzi o dietę na jesień odchudzającą, to warto wybrać mimo wszystko tę, którą przy okazji wzmocni naszą odporność. To trudny czas, więc musimy wzmacniać się z każdej strony. Nasz układ odpornościowy nam podziękuję! W diecie na jesień powinny znaleźć się więc produkty bogate w witaminę D. Jest ona bardzo ważna w podtrzymywaniu sprawności naszego układu immunologicznego. Kiedy zaczyna brakować witaminy D, przestają działać komórki, które są odpowiedzialne za usuwanie bakterii oraz wirusów. Znajdziemy ją choćby w tłustych rybach, jajach czy żółtym serze.
Ważna jest także witamina C, o której już wyżej wspominaliśmy. Potrzebujemy jej do produkcji glutationu, który jest najsilniejszym przeciwutleniaczem w naszym organizmie.


Kolejna witamina A – znajdziemy ją choćby w marchewce, kapuście, brokułach, pomidorach czy papryce – także pobudza nasza odporność.
Ponadto wybierajmy produkty, które zawierają dużo cennych minerałów, takich jak cynk, selen, żelazo. Oczywiście warto więc jeść kiełki, pestki, orzechu, mięso, ryby i owoce morza, wszystkie rośliny strączkowe.
Taka dieta na odporność przy okazji będzie też świetną dietą oczyszczającą i odchudzającą. Ważne są przede wszystkim składniki, które spożywamy.

Dieta oczyszczająca na jesień

A skoro mówimy o diecie oczyszczającej na jesień, to niewiele różni się ona o tych, które powinniśmy stosować w innych porach roku. Dietetycy zawsze doradzają stopniowe, delikatne oczyszczanie organizmu. Zapomnij więc o głodówkach. Wprowadź raczej mniejsze porcje, ewentualnie postaw na oczyszczanie sokami warzywno-owocowymi. Wyklucz z diety smażone produkty i te, które ociekają gęstym sosem. Zrezygnuj ze słodyczy, a postaw na sezonowe warzywa i owoce.
Taka oczyszczająca dieta, którą rozpoczniemy jesienią, może zupełnie odmienić nasze życie. Zyskamy nową energię i chłodniejsze pory roku nie będą już nam takie straszne. Kto w końcu powiedział, że oczyszczanie warto rozpoczynać tylko wiosną? Może to właśnie jesienią potrzebujemy go bardziej?

Więcej o:
Copyright © Agora SA