Czy agrest to to samo co agrest indyjski? Najlepsze przepisy na przetwory z agrestu

Owoce agrestu są bardzo smaczne i wielu osobom kojarzą się ze wspomnieniami z dzieciństwa. Niestety w obecnej kuchni nie spotykamy go zbyt często. A to wielka szkoda, bo agrest jest bardzo zdrowy i ma wiele właściwości, także różnych od kulinarnych. Poznajcie najlepsze zastosowania agrestu.

Agrest i jego smak

Agrest śmiało można nazwać zapomnianym owocem. Na początek przybliżmy owoc agrestu wszystkim tym, którzy nie spotkali go jeszcze na swej kulinarnej drodze.
Warto wiedzieć, że agrest to krzew o silnych, kolczastych pędach. Wyróżniają go bardzo drobne, jadalne owoce. Zaliczamy je do rodziny agrestowatych, czyli na przykład tej samej, do której wliczamy porzeczki. Jako pierwsi lecznicze i kulinarne właściwości agrestu odkryli oraz stosowali mieszkańcy południowej i środkowej Europy, północnej Afryki i Ameryki Północnej. To właśnie na tych terenach początkowo rósł agrest. A tego tytułu zapewne wywodzi się też jego pierwotna nazwa. Roślina była nazywana „winoroślą Północy”.

Smak agrestu niewątpliwie należy do bardzo oryginalnych. Niektórzy kojarzą go jeszcze z lat dzieciństwa jako lekko cierpki i kwaśny. Okazuje się, że taki smak towarzyszy tylko niedojrzałym owocom. To tłumaczyłoby, czemu kojarzy nam się z dziecięcymi latami. Jako dzieci zrywaliśmy z krzaków każde owoce. Nie odróżnialiśmy, czy są dojrzałe, czy nie. Jeśli zaczekamy dłużej, pozwolimy agrestowi dojrzeć, zachwyci nas swoim wyjątkowym, słodkim, ale przy tym bardzo orzeźwiającym smakiem. Cierpka zostaje tylko skórka. Nadaje to pewnej harmonii, co tworzy owoc wręcz idealnym – słodkim, ale nie za słodkim. Oczywiście, jeśli ta kwaskowatość nam nie odpowiada, możemy zawsze obrać owoce agrestu.

Agrest indyjski

Co ciekawe agrest indyjski to nie to samo co nasz „polski” agrest. Te owoce znane są najbardziej jako suplement diety odchudzającej. Agrest indyjski nazywany jest inaczej amlą i ma wiele właściwości – przykładowo wspomaga trawienie i oczyszcza organizm z toksyn.
Agrest – właściwości
Agrest to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze powinny docenić zwłaszcza osoby, które skarżą się na zmęczone oczy. Agrest jest bowiem olbrzymim źródłem luteiny, która wspomaga pracę naszych oczu.

Dodatkowo agrest zawiera wiele witamin oraz składników mineralnych. Wśród najważniejszych należy tu wymienić witaminy C, A, E, z grupy B oraz kwas foliowy. Jeśli chodzi o minerały, nie można nie wspomnieć o dużej zawartości wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku czy sodu. Jako ciekawostkę i fakt, który uświadomi nam jak zdrowy jest agrest, warto wiedzieć, że owoc ten zawiera przykładowo 20 razy witaminy C więcej niż pomarańcze!

Ale to nie koniec cennych właściwości agrestu. Owoc ten jest także wartościowym źródłem błonnika pokarmowego. Jest przy tym niskokaloryczny i wyróżnia go niewielki indeks glikemiczny.
Powinniśmy więc jeść agrest jak najczęściej i to w dowolnych niemal ilościach. To nie takie proste, ponieważ sezon na agrest trwa bardzo krótko – zaczyna się w czerwcu, czasem w lipcu i trwa zaledwie kilka tygodni! Rozwiązaniem są przetwory z agrestu, które możemy przygotować w szczycie sezonu, kiedy jego owoce są najsmaczniejsze i najbardziej dojrzałe.

Agrest – przepisy

Agrest możemy jeść na wiele sposobów. Kruche ciasto z agrestem czy jogurt dodatkiem owoców smakuje obłędnie. Jeśli jednak chcemy jeść te smaczne owoce także poza sezonem, musimy pomyśleć o przetworach z agrestu. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na przetwory z agrestu.

Przepis na konfiturę z agrestu

Składniki: 2 kg agrestu, 0,5 l wody, 1,5 kg cukru
Przygotowanie: Dokładnie umyj i obierz owoce. Usuń szypułki oraz pestki agrestu. Zagotuj wodę z cukrem. Wsyp do niej agrest i gotuj na bardzo wolnym ogniu. Po 20 minutach zdejmij z ognia i pozostaw owoce w garnku na 12 godzin. Postaw naczynie w chłodnym miejscu. Następnego dnia podgrzej agrest na wolnym ogniu i trzymaj go na nim przez kilka godzin. Owoce muszą się zeszklić i stań miękkie. Mieszaj co jakiś czas owoce i usuwaj tak zwane szumowiny. Gorącą konfiturę z agrestu wlej do słoików i zapasteryzuj je.

Przepis na kompot z agrestu

Składniki: 2 kg agrestu, 50 dag cukru, 2 l wody
Przygotowanie: Dokładnie umyj i obierz owoce. Usuń szypułki oraz pestki agrestu. Owoce nakłuj w kilku miejscach. Włóż je do połowy wysokości słoika. Zagotuj wodę z cukrem i wlej do słoików. Pasteryzuj je 20 minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.