Dieta roślinna w praktyce. Co jeść na co dzień?

Dieta roślinna to inaczej dieta wegańska. Jej podstawę stanowią przede wszystkim owoce i warzywa. Czy dieta roślinna jest zdrowa? Jak ją odpowiednio zbilansować? I jakich efektów możemy się spodziewać stosując dietę roślinną?

Wege dieta roślinna w praktyce

Podstawę wegańskiego jadłospisu świeże owoce i warzywa. Oczywiście najlepiej dietę roślinną opierać na produktach sezonowych. Jednak sprawdzą się tu równie dobrze mrożonki. Jednym z głównych produktów można określić roślinny strączkowe. Dlaczego? To właśnie z fasoli, soczewicy, ciecierzycy, bobu można bardzo szybko stworzyć pełnowartościowy posiłek, który zapewni nam wszystkich niezbędnych witamin i wartości odżywczych.
Pamiętajmy, że dieta roślinna jest pełna smaków, na dodatek jest bardzo różnorodna i niezwykle pomysłowa. Wystarczy mieć otwarty umysł i nie bać się eksperymentów w kuchni. Co więc jeść na roślinnej diecie?

Roślinna dieta – co jeść?

Myślisz, że po wykluczeniu nabiału i mięsa nic nie zostaje w jadłospisie? Nic bardziej mylnego. Bogactwo warzyw, owoców, a także makaronów, kasz, ryżu, płatków, orzechów, pestek sprawia, że każdego dnia możemy jeść coś innego.
W diecie roślinnej kluczową rolę pełnią także przyprawy. To za ich sprawą dania potrafią nabrać zupełnie nowego smaku.
Jest kilka składników, które ułatwią nam gotowanie i przygotowanie wielu potraw. Warto w kuchni mieć suszone owoce, masło orzechowe, tofu, płatki drożdżowe, puszkę pomidorów, puszkę ciecierzycy i fasoli. Te kilka produktów powtarza się w wielu przepisach diety roślinnej jako absolutna baza.

Dieta roślinna – efekty

Efekty diety roślinnej są bardzo szybko widoczne. Poprawia się nasze samopoczucie, szybciej się regenerujemy. Niektórzy twierdzą, że dieta roślinna pozwoliła im wyleczyć alergie czy choroby autoimmunologiczne. Dobrze opracowana dieta wegańska może służyć zarówno kobietom w ciąży, jak i osobom starszym, a nawet dzieciom.

Dieta roślinna – przepisy na co dzień

Dieta roślinna może być bardzo urozmaicona. Warto wybierać przepisy z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Dzięki temu mamy pewność, że wszystkie składniki są zdrowe i świeże, pełne wartości odżywczych. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów diety roślinnej, które możemy wykorzystać na co dzień.

Dieta roślinna – przepisy na co dzień – sałatka z ciecierzycą

Składniki: jedna papryka, jeden zielony ogórek, puszka ciecierzycy, garść suszonych pomidorów, oliwa z oliwek, dwie-trzy łyżki octu jabłkowego lub winnego, przyprawy do smaku
Sposób przygotowania: Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Pokrój w drobną kostkę. Ogórka możesz zostawić w skórce. Wymieszaj warzywa z odsączoną ciecierzycą i poszatkowanymi pomidorami suszonymi. Wymieszaj, dopraw do smaku. Dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek i octu.

Dieta roślinna – przepisy na co dzień – zupa-krem z brokułów

Składniki: duży brokuł lub opakowanie mrożonych brokułów, litr bulionu warzywnego (przygotowanego na bazie włoszczyzny i ulubionych warzyw), przyprawy do smaku, kukurydza z puszki
Sposób przygotowania: Do wrzącego bulionu dodaj brokuły. Gotuj aż warzywo będzie zupełnie miękkie. Zmiksuj na gładką masę. Krem nie może być z gęsty. Ewentualnie dolej do zupy wody. Dodaj przyprawy – przede wszystkim sól, pieprz, słodką paprykę. Podawaj z dwiema łyżkami ziarnek kukurydzy z puszki.

Dieta roślinna – przepisy na co dzień – placki z cukinii

Składniki: trzy-cztery ziemniaki, dwie duże cukinie, przyprawy, szklanka-dwie szklanki płatków owsianych błyskawicznych, do podania sojowy jogurt naturalny, sos chili, oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania: Obierz ziemniaki. Zetrzyj na tarce ziemniaki i cukinie. To drugie warzywo warto zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Należy zetrzeć je w całości, nie obieraj cukinii ze skórki. Do warzyw dodaj przyprawy – sól i pieprz. Wymieszaj. Dodawaj płatki owsiane. Ilość płatków zależy od konsystencji warzyw. Masa powinna mieć dość gęstą konsystencję. Smaż placki na rozgrzanej oliwie na patelni. Placki możesz serwować z sojowym jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną sosu chili.

Więcej o: