Zanim odpowiemy na pytanie, jak zrobić sok z wiśni, przekonajmy nieprzekonanych. Naprawdę warto spędzić trochę czasu w kuchni i samodzielnie przygotować sok z wiśni. To zupełnie inny produkt, od tego, który możemy kupić w sklepach. Przede wszystkim mamy pewność, co kryje się w butelce. Sok z wiśni nie zawiera żadnych konserwantów, jest zdrowy i pomocny w leceniu wielu schorzeń.
A wiśnie to owoce, których właściwości odżywcze i lecznicze są przecież znane i wykorzystywane od dawna. Sok z wiśni będzie więc pomocny w łagodzeniu schorzeń pęcherza moczowego. A całkiem niedawno odkryto też, że wiśnie są bezkonkurencyjnym środkiem na problemy z bezsennością.
To niesamowite, jak wiśnie, które przecież składają się aż z 82 proc. z wody posiadają wiele cennych i unikalnych właściwości odżywczych. Są olbrzymią skarbnicą witamin, minerałów, przeciwutleniaczy. Warto także zdawać sobie sprawę z tego, że sok wiśni będzie także przynosił olbrzymią ulgę w bólach mięśniowych, menstruacyjnych. Przy okazji działa także oczyszczająco i wspomaga układ krwionośny.
Wiśnie zawierają bardzo duże ilości kwasów owocowych i pektyny. To szalenie cenne źródło potasu, wapnia i magnezu, które wzmacniają pracę serca i chronią przed chorobami układu krążenia.
Zalety picia soku z wiśni docenią także wszyscy, którzy mają problemy z cerą. Regularne spożywanie tych słodkich owoców wygładza skórę i przywraca jej naturalny blask. Napary z wiśni i kąpiele z dodatkiem soku z wiśni pomogą także osobom, które skarżą się na bóle reumatyczne
Wiśnie mają bardzo mało kalorii. Sok z wiśni, o ile nie dodamy do niego bardzo dużo cukru, także będzie więc niskokalorycznym napojem. Możemy więc spożywać go stosując diety odchudzające. Ba, sok z wiśni pomoże nam nawet w tym procesie. Obniża cholesterol we krwi, reguluje trawienie i ułatwia pozbycie się z organizmu toksyn. Zdrowa dieta z dużą zawartością wiśni pomaga więc obniżyć cholesterol, jest źródłem błonnika, zapobiega anemii, wzmacnia odporność, zapobiega wzdęciom i zaparciom, poprawia apetyt i korzystnie wpływa na przemianę materii.
A tym wszystkim cennym składnikom towarzyszy na dodatek niepowtarzalny smak. I to na nim na chwilę się skupmy. Aby wiśnie urzekały nas swoim oryginalnym smakiem, musimy spożywać i przetwarzać wiśnie wyłącznie rosnące w Polsce. To dzięki naszej pogodzie mają one słodko-kwaśny smak. Nabierają słodyczy w dzień, kiedy prażą się w promieniach słońca, a gdy nadchodzi wieczór i chłodniejszej temperatury zachodzą nutą kwaskowości. Te wiśnie, które rosną choćby w Hiszpanii czy Włoszech, mają zupełnie inny smak. Przetwory wykonane z tych owoców będą znacznie słodsze.
Poniżej przedstawiamy najlepsze przepisy na sok z wiśni. Koniecznie wypróbujcie przepis na sok z wiśni bez sokownika i przepis na sok z wiśni bez drylowania! Polecamy także sok z wiśni bez cukru.
Przepis na sok z wiśni bez sokownika i sok z wiśni bez drylowania to ten sam przepis. Oczywiście wiśnie wydrylowane puszczą szybciej i łatwiej sok. Na początek potrzebujemy dużego garnka, kilogram świeżych wiśni, około 200 g cukru i odrobinę wody.
Jak zrobić sok z wiśni bez sokownika? Umyj kilogram owoców, zasyp go 200 g cukru i odstaw na około dwie godziny. To czas, kiedy wiśnie zasypane cukrem puszczą sok. Delikatnie zamieszaj owoce w garnku i postaw naczynie na wolnym ogniu. Wiśnie musimy zagotować. Co parę minut dokładnie mieszaj owoce.
Gdy wiśnie zrobią się miękkie, przetrzyj je dokładnie przez sitko. Otrzymasz w ten sposób mętny sok. Koniecznie spróbuj produktu na tym etapie. To moment, kiedy trzeba dosłodzić sok z wiśni wedle swojego uznania. Możesz już nie dodawać cukru, możesz ewentualnie dosłodzić kilka łyżek. Ponownie zagotuj sok z wiśni. Wrzący sok z wiśni wlej do wcześniej przygotowanych słoików lub butelek. Naczynia muszą być czyste, dobrze wysuszone. Nie napełniaj słoików czy butelek do pełna. Zakręć, odstaw i przykryj ręcznikiem lub ściereczką. Następnie pasteryzuj naczynia w gorącej wodzie (około 85 stopni) przez 10-20 minut.
Sok z wiśni bez cukru przygotuj dokładnie tak samo jak sok z wiśni bez drylowania i sok z wiśni bez sokownika. Jedyna różnica polega na tym, że nie dodajesz do wiśni cukru. Wystarczy szczypta soli. Podczas gotowania posól owoce i postępuj według powyższych wskazówek.