Jeśli dieta odchudzająca, to sałatki. Te dwie rzeczy po prostu idą ze sobą w parze. Sałatki przygotowuje się szybko, są zdrowe i łatwo je zapakować na wynos. Często więc, gdy liczymy każdą kalorię, przyrządzamy sałatki w domu, a potem zabieramy je ze sobą do pracy czy jako uzupełnienie obiadu.
Sałatka nie istnieje jednak bez… sosu sałatkowego. A ten wcale nie jest taki łatwy w przygotowaniu. Często idziemy na łatwiznę i kupujemy gotowe, sproszkowane sosy sałatkowe. Stanowczo jednak odradzamy takie rozwiązanie. Sosy sałatkowe zamknięte w torebkach nie należą do najzdrowszych. Większość sklepowych sosów sałatkowych zawiera bardzo dużo soli i dodatków w postaci glutaminian sodu. Dodatkowo częstym ich składnikiem są bardzo słabej jakości tłuszcze – na przykład rafinowane oleje, majonez, tłuste jogurty, śmietana. Oczywiście wszystko najgorszej jakości. W ten sposób producenci mogą obniżyć cenę finalnego produktu, a my skuszeni promocją wkładamy gotowe sosy sałatkowe do sklepowych koszyków.
Te hermetycznie pakowane sosy sałatkowe na dodatek zawierają bardzo mało przypraw, ziół, warzyw. Smak zawdzięczają licznym ulepszaczom i dodatkom – choćby kwasku cytrynowemu, cukru, octu. A te składniki niestety podkręcają smak i nie czujemy naszymi kubkami smakowymi nic niepokojącego.
Zanim zdradzimy najlepsze przepisy na sosy sałatkowe, warto zwrócić uwagę na kilka ogólnych zasad. Przede wszystkim zawsze podczas gotowania, a więc także podczas przyrządzania sosów sałatkowych, używaj tylko dobrej jakości tłuszczu. Najlepsza tu oczywiście będzie tłoczona na zimno oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej lniany lub rzepakowy nierafinowany. Można oczywiście eksperymentować i kupić oleje na przykład z orzechów, wiesiołka. Pamiętaj dwie łyżki to w zupełności wystarczająca ilość do każdej sałatki. A jeśli w sałatce planujesz wykorzystać awokado, jajko, tłustą rybę, ser pleśniowy lub nasiona i pestki, w ogóle możesz pominąć dodawanie oleju czy też oliwy.
Zawsze też warto pomyśleć o zamiennikach. Lekki, odtłuszczony jogurt, ocet jabłkowy lub winny sprawdzą się idealnie.
Bezwzględnie zrezygnuj także z gotowych ulepszaczy smaku. Nie używaj kwasu cytrynowego, cukru, soli. Wybierz czosnek i świeże zioła. Już kilka gałązek rozmarynu czy tymianku zapewni ci niepowtarzalny smak. A jeśli lubisz pikantniejsze smaki, postaw na papryczki chili, starty imbir lub chrzan.
Pamiętaj także, aby przygotowywać sosy sałatkowe tuż przed podaniem. Wtedy smakują najlepiej. Oczywiście w miarę możliwości. Jeśli alternatywą jest zakup gotowej mieszanki, to u i tak lepiej przygotować sos sałatkowych wcześniej. Kilka godzin, a nawet noc, w lodówce wytrzyma na pewno. Koniecznie zadbaj tylko o zamknięcie w szczelnym opakowaniu. Najlepiej wybierać szklane pojemniki. Z tych plastikowych szybko przechodzi zapach.
Powtórzymy to jeszcze raz – spróbuj ograniczyć sól i cukier. Najpierw odrobinę, a z każdą kolejną sałatką i każdym kolejnym sosem sałatkowym, dodawaj ich mniej. Już kilka dni bez cukru i soli i odzwyczaisz się na dobre!
A poniżej przedstawiamy kilka najlepszych, sprawdzonych przepisów na sosy sałatkowe.
Składniki: pół szklanki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka cukru, 2-3 łyżki wody, 1/4 łyżeczki bazylii, 1/4 łyżeczki oregano, ewentualnie sól i pieprz do smaku.