Ewa Chodakowska wrzuca piękne zdjęcia z tropikalnych podróży albo ujęcia z sesji, w których prezentuje nowe, piękne ubrania sportowe. Tym razem jednak postanowiła spróbować czegoś nowego.
Ewa chce edukować swoje fanki i dostarczać im specjalistycznej wiedzy, dlatego zaangażowała do współpracy Martę Mieloszyk-Pawelec, ekspertkę w zakresie mikroodżywiania z przychodni Lifestylemed.
"W przypadku zaburzeń w pracy tarczycy, dieta stanowi jeden z najważniejszych elementów terapii. Jak jeść gdy borykasz się z niedoczynnością tarczycy? Przede wszystkim: ŚWIADOMIE.' - pisze trenerka.
- Unikaj substancji toksycznych takich jak: konserwanty, barwniki, metale ciężkie, pestycydy, tytoń.
- Zwracaj uwagę na jakość pożywienia - mięso bez hormonów i innych środków chemicznych, jajka od kur karmionych odpowiednim ziarnem (len, dynia, sezam - bogate w kwasy tłuszczowe omega 3) i ryby mające certyfikat ASC lub MSC.
- Zdecydowanie unikaj pokarmu grillowanego i z mikrofalówki oraz przechowywanego i transportowanego w plastikowych pojemnikach.
- Wybieraj produkty świeże, sezonowe.
- Produkty, które warto spożywać: karczochy, rozmaryn, kurkuma, cytryny, ananas, rzepa, por, jabłka, szparagi, cebula i zielona herbata
- Pij odpowiednie ilości wody i naparów takich jak lipa, rumianek
- Faworyzuj: świeże sezonowe owoce, suszone owoce, pełnoziarniste produkty, warzywa surowe i gotowane na parze, zielone sałatki, woda z cytryną, miód rozmarynowy, oleje roślinne bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Zredukuj spożycie: mięsa czerwonego (do 1 razu w tygodniu), tłuszczów zwierzęcych, smalcu, rosołu na czerwonym mięsie, cukru rafinowanego, białego pieczywa, mleka, produktów homogenizowanych, kawy, czekolady
Rozsądnie spożywaj: jajka, soję, groch i inne strączkowe.
Unikaj: wieprzowiny i wędlin, konserw, tytoniu, alkoholu
Fanki Ewy zareagowały bardzo entuzjastycznie na pomysł Ewy o edukowaniu na temat różnych schorzeń. Nic dziwnego, problemy z pracą tarczycy ma wiele Polek.
Jedna z nich napisała w ten sposób: