Orientalna zupa tajska podkręci nasz metabolizm i przyśpieszy spalanie tkanki tłuszczowej. Wszystko dzięki zawartości świeżego imbiru i chilli.
Możemy ją przygotować z piersią z kurczaka lub z krewetkami, wedle naszych upodobań.
Składniki:
- kawałek imbiru
- 300 ml mleka kokosowego
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 500 g piersi z kurczaka lub opcjonalnie kilka krewetek
- 1 mała papryczka chili
- 2 łyżeczka cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, a następnie wymieszaj z sosem sojowym i posiekanym drobno chilli.
Pokrój imbir. Zagotuj bulion, wrzuć imbir i gotuj około 10 min. Po tym czasie wyjmij imbir. Do wywaru dodaj mleko kokosowe. Włóż mięso, dopraw delikatnie cukrem i solą i gotuj około 15 minut.
Zupę podawaj posypaną na wierzchu świeżą kolendrą.
Buraki oczyszczają krew, pomagają wydalać kwas moczowy z organizmu, pobudzają krążenie i przemianę materii. Poza tym zawierają kwas foliowy, witaminę C, witaminę B1, żelazo, wapń, magnez, potas, mangan i sód.
Składniki:
- 3 duże buraki
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżej papryczki chilli
- puszka mleczka kokosowego
- 300 ml wody
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- olej kokosowy do smażenia
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Umyte buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Po tym czasie, upieczone buraki wyjmij z folii i chwilę przestudzić.
Następnie przekrój je na pół i pokrój w plasterki.
Na dnie dużego garnka rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego, a następnie dodaj posiekany czosnek, posiekany imbir i posiekaną papryczkę chili Podsmażać wszystko przez 1 minutę a następnie dodaj pokrojone buraki. Wszystko wymieszaj.
Następnie dodaj mleko kokosowe, wodę i sól do smaku.
Gotuj przez około 15 minut na niewielkim ogniu.
Zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Całość posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Składniki:
- kromka chleba graham
- łyżka natki pietruszki
- łyżka szczypiorku
- plaster wędzonego łososia
- 1/3 ogórka
- szczypta białego pieprzu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka posiekanego koperku
- pół kostki sera twarogowego półtłustego
Przygotowanie:
Wymieszaj ser z jogurtem, ziołami i przyprawami. Dodaj kawałki ryby. Zjedź z pieczywem i słupkami świeżego ogórka.
Składniki:
- 2 filety dorsza bez ości lub pstrąga
- szklanka pomidorków kokajlowych
- cytryna
- czerwona cebula
- natka pitruszki
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- talerz świeżych liści szpinaku
Przygotowanie:
Rybę ułóż na folii, posyp ulubionymi przyprawami i ułóż na niej plasterki cytryny, posyp natką pietruszki i ułóż krążki cebuli. Piecz w piekarniku przez 15 minut.
Gdy ryba będzie w piekarniku przygotuj sos do ryby i szpinaku. Do miseczki wlej 2 łyżki oliwy, dodaj sok z połowy cytryny, natkę pietruszki i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Polej sosem szpinak i rybę wyjętą z piekarnika.
Składniki:
- pół ogórka,
- 4 plastry ananasa
- kilka pomidorków koktajlowych
- sałata
- kawałek czerwonej cebuli
- pół awokado
- świeża kolendra
- nasiona sezamu
- pierś z kurczaka
- olej lniany
Przygotowanie:
Pokrój w plastry pierś z kurczaka, posyp ulubionymi przyprawami i usmaż na patelni grillowej. Umyj i pokrój warzywa i ułóż je na liściach sałaty. Następnie połóż grillowaną pierś z kurczaka i zgrillowane na patelni plastry ananasa.