Najlepsze sposoby na odchudzanie. TE nietypowe metody moga Cię zaskoczyć

Choć część z nich może Cię zaskoczyć, to te metody zostały przetestowane przez naszą redakcję. Każda z tych metod została sprawdzona w praktyce i okazały się być skuteczne. Znasz je?
Piłam wodę z octem jabłkowym przez 2 tygodnie Piłam wodę z octem jabłkowym przez 2 tygodnie Karolina Brzuszczyńska

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy - jedną z zalet jego stosowania jest zmniejszony apetyt. Ponadto przypisuje mu się właściwości wspomagające pracę jelit, przyspieszające metabolizm oraz stabilizujące poziom cukru we krwi. Jest on bogaty również w wiele witamin i minerałów m.in.: żelazo, wapń, potas, magnez, wit. B6, B2, B1 i C.

Ocet posiada właściwości odwadniające organizm, a co za tym idzie wspomaga detoksykację organizmu. Jego stosowanie może wspomóc pracę naszego organizmu. Warto jednak podkreślić, że sam ocet jabłkowy nie pomoże nam w pozbyciu się zbędnej tkanki tłuszczowej. W tym przypadku niezbędne jest zdrowe odżywianie. Natomiast ocet, będący dodatkiem w naszej diecie z pewnością podkręci nasz metabolizm, zmniejszy łaknienie oraz nieco przyspieszy proces odchudzania. W dodatku to świetna przyprawa, którą można dodawać do sosów lub sałatek. 

Omlet z warzywami (Aga Szymczak) Omlet z warzywami (Aga Szymczak) Aga Szymczak

Śniadania białkowo-tłuszczowe

Pewnie nie raz słyszeliście, że pierwszy posiłek powinien zawierać każdy makroelement, aby zapewnić naszemu organizmowi dobry start, a węglowodany powinny być złożone, żeby uwalniały się jak najdłużej. Niestety często po takim śniadaniu robimy się od razu głodni, senni i brak nam koncentracji na resztę dnia. Co więcej waga zamiast spadać, rośnie, a efektów nie widać

Jak sama nazwa wskazuje śniadanie składa się tylko z białka i tłuszczy. Zapominamy o węglowodanach (przynajmniej przy pierwszym posiłku). Opcji na zjedzenie takiego śniadania jest naprawdę wiele. Takie śniadanie to świetne rozwiązanie rozwiązanie dla osób z insulinoodpornością, cukrzycą, hipoglikemią, zaburzeniami snu i kortyzolu. Białko będzie wchłaniało się powoli i stabilnie nie powodując tym samym gwałtownego wzrostu poziomu cukru. Tłuszcze dostarczą niezbędnej energii, zawierają duże ilości kwasów omega oraz pozwolą utrzymać stabilny poziom cukru przez dłuższy okres. Co więcej gdy rano kortyzol działa bez podniesionego poziomu insuliny powoduje rozbijanie trójglicerydów, dzięki czemu takie śniadanie pomoże nam w spaleniu tkanki tłuszczowej.

Co jeść na śniadanie białkowo-tłuszczowe?
Opcji jest naprawdę wiele. Choć na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że wachlarz produktów, które możemy spożywać jest ubogi, okazuje się, że wcale tak nie jest. Przykładowe śniadania to:

1. Omlet warzywny 
Do miseczki wrzuć pokrojone warzywa, dodaj jajka i wszystko razem wymieszaj. Smaż na rozgrzanej patelni. 

2. Twarożek z warzywami
W miseczce rozrób twaróg z jogurtem naturalnym, dodaj ulubione warzywa i przyprawy.

3. Zapiekane awokado z jajkiem
Przekrój awokado na pół, wyciągnij pestkę, a w miejsce wydrążenia wlej jajka. Zapiekaj w temperaturze 160 stopni. 

4. Jajka na bekonie
To jedno z najpopularniejszych śniadań białkowo tłuszczowych. Usmaż jajka i bekon według upodobania.

Zalety śniadania białkowo-tłuszczowego:
-przyspieszają proces spalania tkanki tłuszczowej,
-zapobiegają spadkowi cukru we krwi,
-nie odczuwasz głodu i zmęczenia, 
-hamują uczucie łaknienia

Pieprz cayenne nadaje ostrości napojowi Pieprz cayenne nadaje ostrości napojowi Aga Szymczak

Woda z pieprzem cayenne

Nie od dziś wiadomo, że pieprz cayenne ma właściwości odchudzające. Ta przyprawa podkręca metabolizm, przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej, a to wszystko przez znacząco zwiększającą się termogenezę czyli wytwarzanie ciepła. Ponadto okazjonalne stosowanie pieprzy cayenne hamuje apetyt szczególnie na tłuste, słone i słodkie przekąski.

Uwaga! Dłuższe stosowanie tej przyprawy może prowadzić do uodpornienia się organizmu na nią dlatego warto zachować umiar.

Przepis na wodę z cytryną, pieprzem cayenne i syropem klonowym
Składniki:

-300 ml ciepłej wody
-1/2 cytryny
-odrobinę syropu klonowego
-1/2 łyżeczki pieprzy cayenne

Przygotowanie:

Do dużej szklani (ok 300 ml) wlewamy ciepłą, ale nie gorącą wodę. Następnie wyciskamy połówkę cytryny, dodajemy odrobinę syropu klonowego i na samym końcu pieprz cayenne. W zależności od tego jak bardzo lubicie ostre rzeczy możecie tą ilość dozować. Ja zaczynałam od 1/3 łyżeczki, ale już pod koniec tygodnia dawałam pół łyżeczki. Wszystko ze sobą mieszamy i pijemy :)

moya matcha moya matcha moya matcha

Matcha

Matcha to zielona herbata, która ma zawartość antyoksydantów większą niż warzywa i owoce. Choć tradycyjna zielona herbata cieszy się dużą popularnością z uwagi na swoje właściwości, to właśnie matcha jest najzdrowszą z jej odmian. Od tysiąca lat ściśle związana z japońską tradycją i kulturą, staje się ulubionym napojem zachodniego świata. Dostępna na rynku matcha jest odpowiednio parowana i suszona, dzięki czemu zachowuje cenne wartości. 

Matcha łączy w sobie dwie cechy: pobudza i uspokaja. Po wypiciu herbaty stopniowo uwalnia się energia, dzięki czemu przez dłuższy czas czujemy się pobudzeni. W przeciwieństwie do tradycyjnych herbata zawiera więcej składników odżywczych: aminokwasów, minerałów, witamin i błonnika. Podczas uprawiania matchy wykorzystuje się specjalną technikę zacieniania liści. Plantacje krzewów są przykrywane bambusowymi matami. Dzięki temu, liście herbaty mają większą zawartość chlorofilu.

Matcha to również źródło L-teaniny, która pobudza fale alfa w mózgu odpowiadające za nasze samopoczucie oraz uczucie relaksu. Nie powoduje jednak uczucia senności. Matcha ma aż czterokrotnie większą zawartość L-teaniny w stosunku do tradycyjnej zielonej herbaty. Okazuje się, że matcha jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. Zawarty w niej związek EGCG wpływa na przyspieszenie metabolizmu. Oczywiście należy pamiętać, że regularne picie herbaty wspomaga proces odchudzania i nie powinien stanowić jedynego środka do utraty kilogramów. Niezwykle ważna jest codzienna dieta oraz aktywność fizyczna.

Złote mleko Złote mleko www.instagram.com/bazaarbr

Złote mleko

Złote mleko przygotowuje się głównie z kurkumy. Ma wiele właściwości - leczy kaszel, rozgrzewa, zmniejsza gorączkę i podnosi odporność. Ponadto pomaga w zasypianiu, redukuje stres, poprawia nastrój i doskonale smakuje. Przygotowanie złotego mleka jest bardzo proste. Złote mleko przygotowywane jest głównie z kurkumy i imbiru. Imbir poprawia przemianę materii i wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Dodatkowo powoduje uczucie sytości. Kurkuma, podobnie jak imbir, wspomaga metabolizm tłuszczu .


Kurkumina jest składnikiem aktywnym kurkumy. Jedną z najważniejszych korzyści spożywania kurkuminy jest polepszenie trawienia . Dodatkowo, kurkuma pomaga przy wzdęciach oraz niestrawnościach. W złotym mleku jest też imbir, który zwalcza nudności oraz koi bóle brzucha.

Przepis na złote mleko
Składniki:

- łyżeczka kurkumy 
- szklanka mleka kokosowego lub migdałowego
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka imbiru
- pół łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy do garnka kurkumę, cynamon, imbir i olej kokosowy. Uważamy, żeby nie zagotować mleka. Mieszamy od czasu do czasu. Odkładamy na kilka minut do przestygnięcia. Smacznego.

Przez dwa tygodnie piłam kawę z masłem z nerkowca Przez dwa tygodnie piłam kawę z masłem z nerkowca Myfitness.pl

Kawa z masłem z orzechów nerkowca

Kawę można pić tak naprawdę ze wszystkim. Możliwości jest coraz więcej, jednak dobrze jest wybierać taki napój, który nie tylko ma za zadanie nas pobudzić, ale również dać naszemu organizmowi jakieś wartości odżywcze, a nie cukier (dzieje się tak, kiedy pijemy kawę z dodatkiem jakiegoś syropu). Dlaczego kawa z takim masłem orzechowym jest dobra? :

- kofeina w połączeniu z naturalnym tłuszczem od samego poranka da nam "zastrzyk" energii i bardzo nas pobudzi
- dzięki temu, że masło samo w sobie jest bardzo sycące po wypiciu go z kawą nie będziemy odczuwali tak bardzo głodu 
- sprawdza się jako fit deser, dzięki naturalnej słodyczy płynącej z masła z nerkowców

Kawa z masłem z nerkowców 
Sładniki:

-1/2 szklanki świeżo zaparzonej kawy
-2 łyżki naturalnego masła z nerkowców
-1 szklanka mleka roślinnego (opcjonalnie-ja piłam czarną)

Przygotowanie:

Jeżeli pijesz kawę z mlekiem to wlej je do garnuszka, a następnie dodaj 2 łyżki masła z nerkowców. W tym samym czasie przygotuj kawę. Przelej mleko z masłem do kawy i pij gorące.

Opcja bez mleka jest jeszcze prostsza. Zaparz kawę i dodaj do niego masło z nerkowców. Dokładnie wymieszaj by nie czuć żadnych grudek w swoim napoju.

. . www.instagram.com/annalewandowskahpba

Oczyszczający napar według przepisu Ani Lewandowskiej

Anna Lewandowska podzieliła się z fanami swoim przepisem na oczyszczającą mieszankę, która jest jej niezawodnym sposobem na odtrucie organizmu. Ponadto poprawia funkcjonowanie nerek, wątroby, przywraca siły witalne i poprawia wygląd skóry i paznokci. Postanowiłam pić ją przez 14 dni i sprawdzić, czy rzeczywiście działa.

Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie kilku niedrogich składników, jednak kluczową rolę odgrywają dwa - natka pietruszki i sok z cytryny.

Natka pietruszki

Często używamy jej jedynie, jako dodatku do zup czy innych potraw, a szkoda, bo to prawdziwa witaminowa bomba. Jest źródłem witamin - B2, B6, E, A, K i C (zawiera blisko cztery razy więcej witaminy C niż cytryna). Ponadto znajdziemy w niej między innymi kwas foliowy, bor i mangan. Działa oczyszczająco, antyseptycznie, rozkurczowo i poprawia trawienie.

Sok z cytryny

Poranne picie wody z dodatkiem soku z cytryny to sposób wielu gwiazd na rozpoczęcie dnia. Nic dziwnego - cytryna jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo, potas i magnez. Skutecznie pobudza nasz układ trawienny, wspomaga oczyszczanie organizmu i podnosi odporność.

Przepis na oczyszczający napar
Składniki:
- pęczek pietruszki
- 2 szklanki wody
- sok z cytryny
- 1 łyżka cukru kokosowego

Przygotowanie:

Na początku należy zaparzyć napar z listków zielonej pietruszki. Gdy już będzie gotowy dodajemy do niego trochę soku z cytryny i łyżkę cukru kokosowego do smaku. Cukier kokosowy możemy ewentualnie zastąpić miodem, tylko pamiętajmy, by dodać go do ostudzonego naparu - w przeciwnym razie straci swoje cenne właściwości.

Drożdże mogą być stosowane pomocniczo przy niektórych chorobach. Drożdże mogą być stosowane pomocniczo przy niektórych chorobach. .

Drożdze

Drożdże są źródłem składników odżywczych i mogą być stosowane pomocniczo w niektórych chorobach, takich jak cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego i nerwowego, w chorobach skórnych (np. trądzik), a także w leczeniu osłabienia organizmu i zaburzeń metabolicznych.

Istnieje ponad 30 gatunków drożdży. Do najbardziej znanych należą:

1) drożdże piekarskie - są powszechnie dostępne w sklepach spożywczych
2) drożdże piwne - bogatsze w składniki odżywcze niż drożdże piekarskie
3) drożdże winne

Jakich efektów możesz się spodziewać po spożywaniu drożdży?
1.Mniejszy apetyt na słodycze - ochota na słodycze nie będzie się pojawiała tak często, jak wcześniej. To zasługa przede wszystkim chromu zawartego w drożdżach.

2. Paznokcie - przestaną być kruche i się rozdwajać. Będą wyraźne wzmocnione i zdrowe.

3. Cera - oczyści się i będzie w lepszej kondycji. Zauważysz, że jest wygładzona, lepiej nawilżona i znikną zanieczyszczenia.

4. Lepszy sen i samopoczucie - znikną problemy z zasypianiem i zwiększy się odporność na stres. Poczujesz się lepiej, będziesz się wysypiać i mieć więcej energii.

5. Włosy - zauważysz, że są wzmocnione i nie wypadają tak, jak wcześniej. Poza tym będą się mniej przetłuszczać, będą błyszczące i gładkie w dotyku.

Napój z drożdzami

Składniki:
- drożdże 
- woda lub mleko
- miód

Przygotowanie:

Około 1 łyżkę drożdży należy zalać kubkiem wrzącej wody lub mleka, a następnie dokładnie rozmieszać, przykryć spodkiem i odstawić do ostygnięcia. Taki napój pij małymi łykami, gdy już będzie chłodny. Nie każdemu przypadnie do gustu smak tego napoju, więc jeżeli chcesz go poprawić, dodaj łyżeczkę miodu (jednak dopiero, po ostygnięciu drożdży).

Kurację drożdżową zaleca się stosować przez 2-3 miesiące, po czym zrobić przerwę.

Czarna lemoniada Czarna lemoniada Karolina Rybicka

Czarna lemoniada

Choć na pierwszy rzut oka czarna lemoniada wygląda nieco dziwnie, doskonale sprawdza się podczas detoksu i maksymalnie pozwala oczyścić organizm. Czarna lemoniada stała się absolutnym hitem kulinarnym.

Z czego jest zrobiona?

Czarna lemoniada najczęściej przygotowywana jest z wody mineralnej lub kokosowej, soku z cytryny, syropu klonowego i... węgla aktywnego! Węgiel aktywny pozyskiwany jest z łupin kokosa, drewna i torfu. To jeden z najlepszych specyfików, który wspomaga detoks organizmu.

Właściwości węgla aktywnego

- usuwa toksyny z organizmu,
- łagodzi dolegliwości układu pokarmowego,
- zmniejsza podatność na wzdęcia,
- sprawdza się przy bezsenności,
- świetnie sprawdza się w leczeniu wrzodów, egzemy, gorączki, zapalenia oskrzeli i astmy.

Czarna lemoniada - właściwości

Taki napój ma silne działanie oczyszczające, dzięki czemu maksymalnie szybko możemy pozbyć się toksyn z organizmu. Co więcej węgiel aktywny w połączeniu z cytrusami daje niezły zastrzyk energii. Czarna lemoniada ma również właściwości odchudzające, dlatego szczególnie polecana jest wszystkim tym, którzy chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów do lata.

Składaniki:

-woda lub woda kokosowa,
-sok z cytryn,
-coś do posłodzenia (erytrytol, ksylitol, syrop klonowy lub miód)
-węgiel aktywny w tabletkach

Przygotowanie:

Do szklanki wlej wodę, dodaj sok z cytryn i słodzik i w tak powstałym roztworze rozpuść jedną tabletkę węgla aktywnego lub wsyp już gotowy proszek z kapsułki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.