Mamy dla ciebie 5 przepysznych przepisów trenerki Ewy Chodakowskiej na potrawy, które rozgrzeją cię podczas chłodnych dni, ale nie tylko. Pomogą także skutecznie podkręcić przemianę materii i są bardzo proste w przygotowaniu. Zobaczcie sami!
Płatki owsiane z bananem i migdałami
Składniki:
płatki owsiane - 5 łyżek
banan - średnia sztuka
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - kubek
migdały, łuskane - łyżka
cynamon mielony - szczypta
Przygotowanie:
Płatki zalej gorącą wodą (na wysokość płatków). Odstaw na 10 minut i wymieszaj z jogurtem. Dodaj pokrojonego banana i migdały. Dopraw do smaku.
Składniki:
kasza jaglana, sucha - 5 łyżek
kakao gorzkie, proszek - łyżeczka
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - kubeczek
ananas - 2 plastry
wiórki kokosowe - łyżka
olej kokosowy - łyżeczka
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj na wodzie. Wymieszaj z jogurtem, ananasem, wiórkami i olejem. Posyp kakao.
Składniki:
płatki owsiane - 5 łyżek
gruszka - średnia sztuka
śliwki suszone - 4 sztuki
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - kubeczek
słonecznik, nasiona łuskane - łyżka
Przygotowanie:
Płatki zagotuj na mleku, dodaj pokrojoną gruszkę i śliwki.
Składniki:
1 średni filet z łososia bez skóry
Marynata:
1 łyżeczka soku z cytryny
5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska, świeżo zmielony pieprz kolorowy,
tymianek do smaku
Purée z ciecierzycy:
pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
pół ząbka czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy oliwek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól morska, pieprz cayenne do smaku
Przygotowanie:
Przygotowanie: wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Łososia umyć, osuszyć, natrzeć marynatą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie łososia gotować na parze przez ok. 15?20 min. Wcześniej namoczoną i ugotowaną ciecierzycę osączyć, zmiksować z czosnkiem, sokiem cytryny, oliwą z oliwek, solą morską, pieprzem cayenne i 4 łyżkami wody mineralnej na jednolitą konsystencję. Gotowe purée posypać natką pietruszki i podawać razem z porcją łososia.
Składniki:
Brokuły, różyczki - duża garść
marchew - mała sztuka
pieprz czarny - szczypta
ziemniaki - mały
pietruszka, liście - łyżka
sól - szczypta
mięso z piersi indyka, bez skóry - porcja
oliwa z oliwek - łyżka
cukinia - pół mniejszej sztuki
dynia, pestki - łyżeczka
bazylia suszona - szczypta
Przygotowanie:
Pokrojone i obrane warzywa i cząstki mięsa zalej wodą (350ml). Ugotuj zupę z kawałkami mięsa i przypraw. Kiedy zupa będzie gotowa na koniec dodaj oliwę i delikatnie zmiksuj. Udekoruj z natką i pestkami.