Składniki:
na 4 lody
- 500 ml mleczka kokosowego
- 4 łyżeczki matchy
- 4 łyżeczki miodu
- opcjonalnie jagody goji
Przygotowanie:
Mleczko kokosowe wymieszać z miodem i zieloną herbatą. Przelać do pojemniczków na lody, dodać jagody goji. Mrozić kilka godzin.
Składniki
- 50 gramów mąki kokosowej
- 2 łyżki zielonej herbaty matcha
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 jajka
- 4 łyżki miodu
Krem:
- 1 opakowanie sera ricotta
- 1 łyżka zielonej herbaty matcha
- odrobina miodu (według uznania)
Przygotowanie:
Mąkę kokosową, zielona herbatę oraz proszek do pieczenia wymieszać. Dodać olej kokosowy, jajka oraz miód. Przełożyć masę do foremek na muffiny. Piec w piekarniku ok 20 minut. W między czasie przygotować krem - ser ricotta wymieszać z herbatą matcha i miodem. Po upieczeniu udekorować babeczki kremem.
Składniki:
Baza:
- 2 banany
-pół awokado
- 2 łyżeczki miodu lub ksylitolu
- 1 łyżka zielonej herbaty matcha
Dodatki:
- 150 ml mleczka kokosowego
- borówki
- banan
- jagody goji
Przygotowanie:
Banany, awokado, miód oraz zieloną herbatę zmiksować na gładką masę. Mleczko kokosowe zamrozić i pokroić w plastry. Na wierzch ułożyć plastry banana, borówki, jagody goji oraz mleczko kokosowe.
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki płatków jaglanych
- olej kokosowy
- 2 łyżeczki zielonej herbaty matcha
- banan
- 1 łyżeczka tahini lub masła orzechowego
- jagody goji
- miód lub ksylitol
Przygotowanie:
Płatki jaglane zalać odrobiną ciepłej wody, odstawić do nasiąknięcia. Jajka wymieszać z zieloną herbatą. Dodać płatki jaglane i smażyć na 1 łyżeczce oleju kokosowego. Na wierzch ułożyc banana, jagody goji oraz pastę tahini lub masło orzechowe. Można dodać miodu lub ksylitolu.
Składniki:
- 1 łyżeczka zielonej herbaty matcha
- pół szklanki mleka migdałowego
- miód lub ksylitol
Przygotowanie:
Zieloną herbatę rozpuścić w odrobinie wody. Mleko podgrzać, dosłodzić według uznania, spienić spieniaczem do mleka i zalać nim herbatę