Dieta SIRT opiera się na żywności zawierające sirtuiny, czyli białka, które pełnią istotną funkcję w regulowaniu wielu procesów zachodzących w organizmie. Wpływają między innymi na nasz metabolizm i często nazywane są białkami długowieczności, bo pozwalają zachować młodzieńczy wygląd.
To jednak nie wszystko, naukowcy badający sirtuiny odkryli, że odgrywają one ważną rolę także w zachowaniu prawidłowej masy ciała. Właśnie dlatego powstała dieta SIRT.
Zasady diety SIRT są bardzo proste, a produkty łatwo dostępne. Nie ma też konieczności liczenia kalorii, a jedynie stosowanie ogólnych zasad zdrowego odżywiania się.
Na talerzu powinny się znaleźć warzywa, owoce, ryby, chude mięso, oliwa - podobnie, jak w diecie śródziemnomorskiej.
Najważniejsze, by codzienne menu dodatkowo wzbogacać produktami z listy 20 najbogatszych w polifenole.
Jedyne, z czego należy zrezygnować, to przetworzona żywność, która jest pełna cukru, soli, tłuszczu i wszelkich dodatków, takich jak konserwanty, wzmacniacze smaku, barwniki, itp.
Dietę można stosować tak długo, jak chcemy, jedząc dziennie 3 posiłki i pijąc jeden koktajl w ciągu dnia.
Pamiętajmy, że obowiązkowym posiłkiem w tej diecie jest sok wyciśnięty z warzyw i owoców. Z łatwością można go przygotować z 2 garści jarmużu, garści rukoli, łyżeczki natki, 2-3 łodyg selera, pół jabłka i soku wyciśniętego z połówki cytryny.
Dieta SIRT bazuje na produktach, które stymulują produkcję sirtuin czyli białek, które aktywizują spalanie tłuszczu, a jednocześnie powodują przyrost mięśni. Istnieje wiele produktów, które aktywują sirutiny, ale te które znajdują się poniżej to prawdziwe top 20! Większość z nich znajdziesz w swojej kuchni.
Żeby osiągnąć wymarzony efekt należy spożywać wyżej wymienione produkty z białkiem i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi omga-3.
Badanie przeprowadzane w londyńskim Centrum Sportowym KX wykazało, że osoby będące na diecie SIRT w 7 dni potrafiły zrzucić aż 3,2 kg tłuszczu i zyskać aż 900 gram masy mięśniowej. Autorzy diety, Aidan Goggins i Glen Matten zapewniają wszystkich, że ich dieta nie ma efektów ubocznych i nie ma po zakończeniu jej stosowania efektu jo-jo.
Ta dieta nie tylko spala tkankę tłuszczową, ale również niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych takich jak: pozwala zachować witalność do późnego wieku, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, spowalnia procesy starzenia, a także ma dobry wpływ na serce i mózg.