Sposób na lekkie, kolorowe i bardzo zdrowe śniadanie, które będzie nam smakowało szczególnie w letnie dni? Warto zwrócić uwagę na modne ostatnio smoothie bowls, czyli popularne koktajle owocowe lub warzywne, w nieco bardziej "treściwym" wydaniu. Jest to bowiem nic innego jak gęsty koktajl z dodatkiem niezmiksowanych owoców, bakalii lub płatków śniadaniowych. Smoothie bowl przyciąga uwagę kolorami, zmysł zapachu - aromatami, kuszą też kubki smakowe. Warto dać się im zaczarować!
Smoothie bowl melonowo-bananowo-kokosowe
Składniki: niewielki melon (albo pół większego), banan (dojrzały), wiórki kokosowe, pół szklanki jogurtu naturalnego, pół szklanki mleka sojowego albo ryżowego - waniliowego, garść rodzynek.
Wykonanie: melon i pół banana, mleko oraz jogurt blendujemy. Smoothie przelewamy do miseczki, dekorujemy wiórkami kokosowymi, kawałkami banana, cienko pokrojonymi plastrami melona i rodzynkami.
Składniki: szklanka truskawek, jogurt naturalny grecki (pół szklanki), maślanka (pół szklanki), banan dojrzały (pół do smoothie, pół do ułożenia na wierzch), płatki gryczane (garść), ew. odrobina brązowego cukru lub ksylitolu.
Wykonanie: truskawki, banan, jogurt, maślankę blendujemy. Na wierzch dodajemy pokrojone w połówki truskawki, płatki gryczane i banana.
Składniki: maliny, borówki, jagody, poziomki (po ok 1/3, ew. 1/2 szklanki), jogurt naturalny (2/3 szklanki), świeży sok z wybranych czerwonych owoców (1/2 szklanki), owoce do dekoracji, niewielka garść płatków jaglanych.
Wykonanie: blendujemy składniki, z tym że część owoców i płatki jaglane pozostawiamy do dekoracji smoothie.
Składniki: 1 1/2 banana, szklanka mleka (ew. roślinnego - najlepiej migdałowego albo z orzechów), masło orzechowe (ok. 2 łyżek), kakao (1 łyżka), płatki zbożowe pełnoziarniste, 2-3 daktyle suszone, garść różnych orzechów.
Wykonanie: blendujemy banana z mlekiem i masłem orzechowym oraz kakao. Wierzch przyozdabiamy pokrojonymi drobno daktylami i orzechami oraz plasterkami pozostałej części banana i rozdrobnionymi płatkami zbożowymi.
Składniki: sok z marchwi (jedna szklanka), banan, cynamon, rodzynki, migdały - kilka sztuk.
Wykonanie: blendujemy sok z bananem i z drobno posiekanymi daktylami, dodajemy cynamon. Na wierzchu układamy plasterki banana, pokrojone daktyle i orzechy.