Fit przepisy i najlepsze porady żywieniowe! Redaktorki Myfitness.pl opowiadają o swojej diecie

Jesteście ciekawi, jak wygląda dieta redaktorek Myfitness.pl? Zdradzamy ulubione zdrowe fit przepisy, najlepsze porady dietetyczne i swoje codzienne nawyki żywieniowe!
Judyta Witkiewicz, redaktorka myfitness.pl Judyta Witkiewicz, redaktorka myfitness.pl www.instagram.com/judyta_anna

Postaw na śniadania białkowo - tłuszczowe

Judyta Witkiewicz

Węglowodany na wieczór

W mojej diecie staram się nie spożywać nabiału, glutenu oraz żywności przetworzonej. Stosuję carb back loading, czyli praktycznie całość spożywanych węglowodanów w ciągu dnia zjadam w dwóch ostatnich posiłkach. Pomaga to zapanować nad wyrzutami insuliny oraz ułatwia walkę z nadprogramowymi kilogramami.

Śniadanie to podstawa

Na śniadanie jadam zawsze jajecznicę z boczkiem lub awokado. Takie śniadanie białkowo-tłuszczowe sprawia, że na długo pozostaję syta i mam mnóstwo energii. Wspomaga także spalanie tkanki tłuszczowej i nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi.

Koniec z przetworzoną żywnością

W najbliższym czasie chciałabym wyeliminować ze swojej diety nabiał, strączki, gluten oraz cukier i żywność przetworzoną. Chociaż mam słabość do czekolady - znalazłam na to sposób. Często przygotowuję zdrowe wersje słodkości.

Pijmy wodę!

Zdrowy nawyk, którego się trzymam to utrzymywanie odpowiedniego nawodnienia mojego organizmu. Wypijam min. 3 litry wody dziennie. Efekty? Szybszy metabolizm, promienna cera i lepsze samopoczucie.

Ulubiony przepis - zielone smoothie z wodą kokosową

-awokado
-ogórek
-szpinak
-jabłko
-woda kokosowa

Przygotowanie: Wszystko składniki miksujemy razem na gładką masę.

Karolina Brzuszczyńska, redaktora myfitness.pl Karolina Brzuszczyńska, redaktora myfitness.pl Karolina Brzuszczyńska

Pij dużo wody

Karolina Brzuszczyńska

Dieta redukcyjna

Aktualnie jestem na redukcji. Jem około 1900 - 2000 kcal dziennie, a moja codzienna dieta składa się z 4 posiłków. Śniadania jadam białkowo-tłuszczowe. Zazwyczaj są to jajka w różnej postaci np. jajecznica, omlet, czy placki. Nie tylko są pełne cennych witamin, ale także regulują poziom cholesterolu i są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka.

Więcej warzyw!

Zdecydowanie powinnam jeść więcej warzyw, w szczególności tych sezonowych. Pracuję nad tym, aby pojawiało się ich nieco więcej w moich codziennych posiłkach, bo są źródłem błonnika pokarmowego, cennych witamin i korzystnie wpływają na układ trawienny.

Jem regularnie

Zdrowy nawyk, który udało mi się wypracować to picie dużej ilości czystej wody oraz w miarę regularne spożywanie posiłków. Mój organizm przyzwyczaił się do stałego rytmu dnia i zdecydowanie dobrze się z tym czuję. Dzięki temu nie czuję się głodna między posiłkami i mam uregulowany metabolizm.

Jeżeli chodzi o picie wody - to najlepsza rada, jaką mogę się podzielić. Warto ją pić przez cały dzień, małymi ilościami, ale często. Można dodać do niej sok z cytryny lub orzeźwiające listki świeżej mięty. Pamiętajmy, ze woda to życie. Nasz organizm w większości składa się z wody, więc jeśli nie nawadniamy się odpowiednio, wówczas źle funkcjonuje nasza przemiana materii, gospodarka hormonalna, układ krwionośny, wszystkie narządy i nasza psychika. Żadna fit porada nie jest skuteczniejsza!

Ulubiony przepis - omlet kokosowo-czekoladowy

Moim ulubionym daniem są omlety pod każdą postacią - na słodko, czy na słono. Aktualnie prawie codziennie jadam omleta z odżywka białkową o smaku czekolady, z dodatkiem kakao, a wierzch smaruję pastą tahini. Jeśli to nie jest mój poranny posiłek białkowo-tłuszczowy to lubię też dodać do takiego omleta banana.

Omlet kokosowo-czekoladowy:

2 jajka
wiórki kokosowe - 1 łyżka
awokado - pół
kakao - 1 łyżka
olej kokosowy - 1 łyżeczka
miód - 1 łyżeczka
odzywka białkowa o smaku kokosowym - 1 miarka

Przygotowanie:
jajka rozbijam, mieszam z odzywką kokosową. Olej kokosowy rozgrzewam na patelni i wlewam jajka.
Smaże z dwóch stron.

Mus czekoladowy:
Awokado rozgniatam, dodaję 1 łyżkę kakao oraz łyżeczkę miodu. Smaruję omleta i posypuję wiórkami kokosowymi.

Marlena Ciborowska, redaktorka myfitness.pl Marlena Ciborowska, redaktorka myfitness.pl www.instagram.com/marlena_ciborowska

Wybieraj sprawdzone produkty

Marlena Ciborowska

Dieta to podstawa

Na co dzień staram się zdrowo odżywiać. Unikam cukru, glutenu i produktów przetworzonych. W mojej kuchni dominują warzywa, owoce i chude mięso. Nie piję kolorowych i gazowanych napojów. Pamiętam, aby pić przynajmniej dwa litry wody dziennie.

Liczy się jakość

W swojej diecie przede wszystkim powinnam zwrócić uwagę na regularność posiłków oraz odpowiedni dobór energetyczny i jakościowych swoich posiłków.

Fast food? Tylko domowy

Zdrowy nawyk, którego się trzymam to unikanie fast foodów i przetworzonego jedzenia.

Słuchaj swojego organizmu

Nie sugeruj się trendami żywieniowymi, ani tym co jedzą inni. Jedz to, co odpowiednie jest dla twojego organizmu i po czym czujesz się dobrze.

Owsianka w nietypowej odsłonie

Jedno z moich ulubionych dań to owsianka na słono. Większość osób je ją tylko w wersji słodkiej, jednak ja lubię jej inny smak. Przepis:

Składniki:

2 łyżki płatków owsianych (górskich)
2 łyżki płatków orkiszowych
2 łyżki płatków jaglanych
puszka pomidorów
200 ml passaty pomidorowej
puszka czerwonej fasoli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
szczypta soli himalajskiej

Wykonanie:

Połącz ze sobą wszystkie rodzaje płatków. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. W rondelku rozpuść olej kokosowy i wrzuć cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj passatę pomidorową i pomidory. Dodaj płatki i fasolę. Całość doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj wszystkie przyprawy. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze przesz 5 minut.

Karolina Rybicka, redaktorka myfitness.pl Karolina Rybicka, redaktorka myfitness.pl myfitness.pl

Włącz do diety naturalne spalacze tkanki tłuszczowej

Karolina Rybicka

Białka i węglowodany oddzielnie

Jakiś czas temu zafascynowała mnie dieta niełączenia. To sposób odżywiania polegający na rozdzieleniu pewnych grup pokarmowych, który zapewnia szybsze i lżejsze trawienie. Dieta opiera się na świeżych, naturalnych produktach połączonych ze sobą w odpowiedni sposób, co daje niesamowite efekty! Zasada jest prosta: nie łączymy białek z węglowodanami. Dozwolone połączenia to węglowodany + grupa neutrana (do grupy neutralnej zaliczamy głównie warzywa, orzechy, kiełki) lub białka + grupa neutralna.

Zaplanowane posiłki

Zawsze sobie obiecuję, że zacznę planować posiłki na cały dzień. To dobra metoda, by jeść regularnie, dzięki czemu nasz organizm, przyzwyczajony to stałych godzin posiłków nie kumuluje tkanki tłuszczowej. Często szukam inspiracji kulinarnych na blogach poświęconych zdrowemu odżywianiu, więc z pewnością zacznę przygotowywać lunchboxy, które nie tylko będą świetnie smakować, ale także apetycznie wyglądać.

Sięgaj po zieloną herbatę

Warto regularnie popijać zieloną herbatę! Nie tylko doskonale i na długi czas pobudza, ale także podkręca przemianę materii i jest naturalnym źródłem antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Ma również właściwości zdrowotne, ponieważ obniża ciśnienie krwi, poprawiając krążenie (zmniejsza to ryzyko chorób serca) oraz dzięki zawartości flawonoidów wzmacnia naczynia krwionośne  i zawiera witaminy C, E, B, sole mineralne.

Postaw na naturalne spalacze tłuszczu

Najlepsza porada dietetyczna? Włącz do diety podkręcające metabolizm produkty, czyli tzw. spalacze tłuszczu. Naturalnym wrogiem tkanki tłuszczowej są między innymi grejpfruty, pestki dyni, kawa i rozgrzewające przyprawy, takie jak: cynamon, pieprz cayenne, kurkuma, imbir.

Dodawaj je do potraw, a szybko zauważysz różnicę - zostanie uregulowany poziom cukru we krwi, podniesiesz odporność, ale przede wszystkim zwiększysz zdolność organizmu do spalania nadprogramowych kalorii.

Ulubiony przepis - koktajl z nasionami chia i mango

Składniki:

- 1 duże dojrzałe mango

- 1 puszka mleka kokosowego

- 2 łyżki nasion chia

- świeża mięta do dekoracji

Przygotowanie:

2 łyżki nasion chia wsyp do szklanki i zalej ciepłym mlekiem kokosowym. Odstaw na kilka godzin do lodówki, aż nasiona napęcznieją, a cała masa zgęstnieje.

Obierz mango i zmiksuj w blenderze.

Kiedy masa zrobi się już gęsta, wlej mus z mango na wierzch.

Koktajl podawaj udekorowany świeżą miętą. Możesz go posypać ulubionymi orzechami (np. włoskimi, migdałami czy makadamia).

Agnieszka Szymczak, redaktorka myfitness.pl Agnieszka Szymczak, redaktorka myfitness.pl www.instagram.com/loveinsport

Chcesz schudnąć? Jedz regularnie

Agnieszka Szymczak

Dieta bogata w warzywa

Moja dieta to pełnowartościowe posiłki bogate w białko, tłuszcze i węglowodany. Trenuję codziennie, więc raz w tygodniu pozwalam sobie na małe odstępstwa czyli tzw. cheat meal - oszukany posiłek, popularny wśród trenerek fitness (zazwyczaj jest to pizza). W ciągu tygodnia jem jednak zawsze zdrowo i trzymam się 5 posiłków dziennie. Stawiam na dużą ilość warzyw w diecie. Mają mało kalorii, ale mnóstwo witamin i sycą na długi czas.

Regularne posiłki to podstawa

Zdecydowanie powinnam jeść bardziej regularnie. Choć staram się zjadać 5 posiłków dziennie nie zawsze mi to wychodzi i czasem pomijam jeden z nich, a regularność to podstawa!

Mam słabość do... słodyczy

Moim małym grzeszkiem jest też słabość do słodyczy. Ale i z tym sobie poradziłam! Mój narzeczony nauczył mnie przygotowywać przepyszne desery w wersji fit. Moją specjalnością jest lekkie, a zarazem zdrowe marchewkowe ciasto.

Woda, woda, woda...

Zawsze, ale to zawsze piję zaraz po przebudzeniu ciepłą wodę z cytryną i miodem. Taka mieszkanka doskonale oczyszcza organizm z toksyn, podkręca metabolizm i pobudza do pracy układ trawienny. To także zastrzyk energii.

Chcesz schudnąć? Jedz!

Jeżeli chcemy schudnąć musimy jeść zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Nie wolno zapominać o węglowodanach, które również odgrywają dużą rolę w naszej diecie. Warto postawić na węglowodany złożone - ich trawienie jest procesem długotrwałym, w związku z czym glukoza jest uwalniana do krwi stopniowo, a organizm ma szansę właściwie ją spożytkować, nie magazynując nadmiaru w postaci tkanki tłuszczowej. Ich najlepszym źródłem są zboża, warzywa bogate w skrobię oraz rośliny strączkowe.

Ulubiony przepis - placki owsiane na śniadanie

Zamiast klasycznej owsianki stawiam na placuszki owsiane. Ich przygotowanie zajmuje chwilę, a smak pozostaje na długo.

Składniki:
-100 gram płatków
- jeden banan
- garść suszonej żurawiny
- jedno jajko
- wiórki kokosowe
- 150 ml mleka (u mnie zawsze bez laktozy, albo kokosowe)
- łyżka nasion chia

Przygotowanie:
Wszystkie produkty wrzucamy do pojemnika i miksujemy na jednolitą masę (z pewnością nie będzie ona gładka, ale nic nie szkodzi). Smażymy na oleju kokosowym.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.