Lunchbox idealny! Koniec z nudnymi kanapkami i gotowymi daniami [4 ZDROWE PROPOZYCJE]

Przez cały dzień nic nie jesz, a po powrocie do domu się objadasz? To błąd! Cierpi na tym nie tylko twoja sylwetka, ale także samopoczucie. Regularne spożywanie posiłków jest najlepszym sposobem na szczupłą figurę. Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy propozycje 4 lunchboxów, które są proste w przygotowaniu i idealnie sprawdzą się, jako zdrowy posiłek do zjedzenia w pracy. Zainspiruj się!
Sałatka z kurczakiem Sałatka z kurczakiem Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z rukolą, natką pietruszki, papryką i grillowanym kurczakiem

Składniki:
2 garście rukoli
natka pietruszki
papryka
grillowana pierś z kurczaka
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka miodu
szczypta soli
szczypta pieprzu cayenne
szczypta tymianku i oregano

Przygotowanie:

Liście rukoli i natkę pietruszki opłucz pod wodą. Rukolę pozostaw w całości, natkę pietruszki poszatkuj. Paprykę pokrój w łódki, a pierś z kurczaka w podłużne paski. Wszystkie składniki włóż do pojemnika i przygotuj dressing: połącz oliwę z oliwek, miód, sól, pieprz, tymianek i oregano. Wymieszaj i polej sałatkę. Gotowe!

Pełnoziarnista ciabatta z warzywami i pasztetem z zielonej soczewicy

Składniki:
pełnoziarnista ciabatta
pieczarki
pomidor
papryka
4 plastry czerwonej cebuli
2 plastry twarogu chudego (można
również użyć nabiału koziego)
plaster pasztetu z zielonej soczewicy

Przygotowanie:

Podziel ciabattę na dwie równe części. Na każdej ułóż podsmażone pieczarki, warzywa i pasztet (możesz kupić gotowy w sklepie ekologicznym lub przygotować go samodzielnie). Następnie rozłóż ser. Jako przekąskę zabierz ze sobą garść migdałów i ugotowaną na parze marchewkę.

Tortilla Tortilla AGATA JAKUBOWSKA

Pełnoziarnista tortilla z sałatą, kukurydzą, czerwoną fasolą, mango i plastrami gotowanego indyka

Składniki:
130 g mąki gryczanej
480 g mąki żytniej
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
130 ml wrzącej wody
kilka liści sałaty lodowej
pół puszki kukurydzy (odsączonej z zalewy)
pół puszki czerwonej fasoli (odsączonej
z zalewy)
mango (obrane ze skóry i pokrojone
w słupki)
pierś z indyka (ugotowana na parze
i pokrojona w plastry)

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąki, dodaj sól oraz oliwę i wyrób ciasto, stopniowo dolewając wodę. Następnie podziel ciasto na kilka części (w zależności od tego, jakiej wielkości chcesz mieć tortille) i rozwałkuj każdą z nich na cienki placek. Podsmażaj placki na suchej patelni z obu stron, aż się zarumienią. Na każdą tortillę wyłóż po 2 liście sałaty, łyżkę kukurydzy, łyżkę fasoli, 2 plastry z indyka i 3 kawałki mango. Następnie zawiń placek w rulon (jak naleśnik) i przekrój na pół. Do tortilli możesz zapakować kilka pomidorków cherry oraz jabłka na przekąskę.

Na imprezie wybieraj lekkie przekąski. Może to być np. sałatka, ale uważaj na kaloryczne sosy. Na imprezie wybieraj lekkie przekąski. Może to być np. sałatka, ale uważaj na kaloryczne sosy. Fot. Shutterstock

Sałatka grecka

Składniki:
sałata
2 łyżki czarnych oliwek
2 duże kulki mozzarelli
5 pomidorków cherry
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka syropu klonowego lub syropu
z agawy
szczypta soli
szczypta pieprzu cayenne
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki bazylii

Przygotowanie:

Sałatę umyj i porwij na kawałki. Oliwki pokrój na małe plasterki. Mozzarellę podziel na kilka większych części, tak aby nie rozpadła się w sałatce. Pomidorki podziel na pół. Połącz wszystkie składniki i przygotuj dressing: wymieszaj oliwę, syrop klonowy, sól, pieprz, tymianek, oregano i bazylię. Polej sałatkę gotowym dressingiem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.