Przygotowanie:
Liście rukoli i natkę pietruszki opłucz pod wodą. Rukolę pozostaw w całości, natkę pietruszki poszatkuj. Paprykę pokrój w łódki, a pierś z kurczaka w podłużne paski. Wszystkie składniki włóż do pojemnika i przygotuj dressing: połącz oliwę z oliwek, miód, sól, pieprz, tymianek i oregano. Wymieszaj i polej sałatkę. Gotowe!
Przygotowanie:
Podziel ciabattę na dwie równe części. Na każdej ułóż podsmażone pieczarki, warzywa i pasztet (możesz kupić gotowy w sklepie ekologicznym lub przygotować go samodzielnie). Następnie rozłóż ser. Jako przekąskę zabierz ze sobą garść migdałów i ugotowaną na parze marchewkę.
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąki, dodaj sól oraz oliwę i wyrób ciasto, stopniowo dolewając wodę. Następnie podziel ciasto na kilka części (w zależności od tego, jakiej wielkości chcesz mieć tortille) i rozwałkuj każdą z nich na cienki placek. Podsmażaj placki na suchej patelni z obu stron, aż się zarumienią. Na każdą tortillę wyłóż po 2 liście sałaty, łyżkę kukurydzy, łyżkę fasoli, 2 plastry z indyka i 3 kawałki mango. Następnie zawiń placek w rulon (jak naleśnik) i przekrój na pół. Do tortilli możesz zapakować kilka pomidorków cherry oraz jabłka na przekąskę.
Przygotowanie:
Sałatę umyj i porwij na kawałki. Oliwki pokrój na małe plasterki. Mozzarellę podziel na kilka większych części, tak aby nie rozpadła się w sałatce. Pomidorki podziel na pół. Połącz wszystkie składniki i przygotuj dressing: wymieszaj oliwę, syrop klonowy, sól, pieprz, tymianek, oregano i bazylię. Polej sałatkę gotowym dressingiem.
Sałatka z kurczakiem Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Tortilla AGATA JAKUBOWSKA
Na imprezie wybieraj lekkie przekąski. Może to być np. sałatka, ale uważaj na kaloryczne sosy. Fot. Shutterstock