Dieta na piękną skórę. Powitaj wiosnę promienną cerą! [UPIĘKSZAJĄCE PRZEPISY]

Marzy ci się promienna cera? Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim odpowiednia dieta, bogata w witaminy, minerały i antyoksydanty. Wiosna to idealny czas, by kompleksowo zadbać o skórę. Przedstawiamy ci kilka upiększających przepisów!
Chcesz się cieszyć piękną cerą? Zacznij od zdrowej diety! Chcesz się cieszyć piękną cerą? Zacznij od zdrowej diety! www.fotolia.com

Jak powinna wyglądać dieta upiększająca

Diety mające korzystny wpływ na naszą urodę cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród kobiet, które chciałyby kompleksowo i w naturalny sposób zatroszczyć się o swoją cerę. Racjonalnie skomponowana dieta przyniesie nam korzyści w postaci promiennej cery i młodzieńczo wyglądającej cery.
Jakie produkty warto włączyć do swojej diety?
Wiosna to idealny moment, by sięgnąć po młode wiosenne rośliny, które pomogą zadbać o skórę - tzw. nowalijki.  Są źródłem upiększających witamin i minerałów. Do swojego jadłospisu warto dodać między innymi:

KiełkiFot. Shutterstock

Kiełki - Mają silne właściwości przeciwutleniające. Znajduje się w nich dużo enzymów, które korzystnie pozytywnie wpływają na proces wchłaniania substancji odżywczych.

Fot. Piotr Skórnicki

Rzodkiewki - Słyną z wielu zdrowotnych właściwości. Stanowi doskonałe źródło potasu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu, a także witamin z grupy B oraz kwasu askorbinowego. Zaleca się je jeść będąc na diecie, walcząc z trądzikiem oraz słabymi paznokciami.

Sałatę rzymską - Dostarcza organizmowi witaminy A, D, E, ważnego dla serca i prawidłowego ciśnienia krwi potasu, wapnia, magnezu i żelaza, pełniącego bardzo ważną rolę w organizmie kwasu foliowego, wreszcie beta-karotenu, który między innymi zapobiega procesom starzenia.

szparagiFot. 123RF

Szparagi - Mimo, że mają mało kalorii, posiadają mnóstwo wartości odżywczych: witaminy C, E, te z grupy B, beta-karoten oraz potas, sód, żelazo, fluor, wapń, magnez, fosfor, selen, mangan, miedź i inne cenne związki, m.in. niezbędny dla prawidłowej pracy wątroby glutation, asparaginę, błonnik i fruktany.

mniszek lekarskiFot. Shutterstock

Liście mniszka lekarskiego - Mniszek od wieków stosowany był jako naturalny środek oczyszczający organizm. Znajdziemy w nim witaminę C, karoten oraz witaminy z grupy B (w tym m.in. kwas foliowy). Ponadto jest bogactwem potasu, magnezu i krzemu.

szpinakShutterstock

Szpinak - Zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Zasobny jest w antyoksydanty - luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę. Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem.

rukiew wodnaFot. Shutterstock

Rukiew wodną - Zawiera cały zbiór dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Przede wszystkim dużo białka, witamin z grupy A, B, C, D, E i K, kwas foliowy, cynk, potas, wapń i żelazo. Na tym jednak lista się nie kończy. Rukiew wodna bogata jest w izotiocyjanian fenetylu, który chroni nas przed nowotworami. Ponadto rukiew w sposób leczniczy i odmładzający działa na naszą skórę

zielony groszek

Groszek - Ma nie tylko dużą zawartość białka, ale ułatwia trawienie, wzmacnia śledzionę, żołądek i trzustkę. Jest wykorzystywany w walce z obrzękami i skurczami. Jest źródłem witamin z grupy B, A, C, E, fosforu, żelaza, cynku, potasu, wapnia, magnezu, kwasu foliowego oraz błonnika.

Wskazane są też świeże owoce, buraki, nasiona chia, orzechy i pestki.

deser z burakiem deser z burakiem www.flickr.com

Witaminowy kokosowo-buraczany pudding chia

Składniki:

duża puszka mleka kokosowego

50 ml soku z buraka

4 łyżki nasion chia

2 łyżki syropu z agawy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

jogurt naturalny

do ozdoby: garść jagód, pestki dyni, suszona żurawina, migdały, pestki słonecznika

Przygotowanie:

Do miski wlej mleko kokosowe, sok z buraka, ziarna chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko dokładnie mieszaj przez około 2 minuty i odstaw na 15 minut do lodówki.

Następnie wyjmij masę i przelej do połowy przygotowanych szklanek. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Po tym czasie wyjmij szklanki, a na masę z chia nalej warstwę jogurtu waniliowego. Wierzch posyp jagodami, żurawiną i resztą dodatków. Gotowe!

koktajl dodający blasku koktajl dodający blasku Fot. ANNA BOGUSH, SHUTTERSTOCK

Cytrynowo-szpinakowy koktajl dodający blasku

Składniki: 2 szklanki wody, 2 garście szpinaku, garść rukwi wodnej, garść natki pietruszki, 1 cytryna obrana ze skórki, 1 banan, pół awokado

Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze, aż uzyskasz gładką masę.

upiększające trufle upiększające trufle Małgorzata Minta

Upiększające trufle z płatków owsianych

Składniki: 1 szklanka orzechów włoskich, pół szklanki rodzynek, pół szklanki płatków owsianych, 2 łyżki mleka roślinnego, szczypta mielonych goździków, pół łyżeczki cynamonu, wiórki kokosowe do obtoczenia trufli

Przygotowanie: W blenderze rozdrobnij orzechy, płatki i rodzynki. Następnie przełóż masę do miski i dodaj mleko oraz przyprawy. Ugniataj łyżką, aż utworzy się bryła. Urywaj kawałki masy, formując niewielkie kulki. Otocz je w wiórkach kokosowych i odstaw na kwadrans do lodówki. Gotowe!

odmładzająca sałatka odmładzająca sałatka fitandeasy.pl

Odmładzająca sałatka z figami

Świeże figi są bogate w sole mineralne i zawierają m.in. potas, wapń, magnez oraz fosfor. Dlatego warto wzbogacić o nie swoją dietę!

Składniki dla 2 osób: opakowanie mieszanki sałat, 4 figi, 200 g sera koziego, pierś z kurczaka, garść orzechów nerkowca, 4 łyżki oliwy z oliwek, cytryna, sos sojowy, przyprawy do smaku: sól, pieprz, imbir (korzeń)

Przygotowanie: Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w paseczki, nacieramy sosem sojowym i dodajemy przyprawy, Ostawiamy na 15 minut, a następnie smażymy na patelni grillowej. Na płaskim talerzu układamy kolejno: mieszankę sałat, przestygnięte kawałki kurczaka, umyte i pokrojone na ćwiartki figi oraz ser pokrojony w kostkę. Całość posypujemy prażonymi orzechami i polewamy sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.