Fot. Shutterstock
Fot. Piotr Skórnicki
Sałatę rzymską - Dostarcza organizmowi witaminy A, D, E, ważnego dla serca i prawidłowego ciśnienia krwi potasu, wapnia, magnezu i żelaza, pełniącego bardzo ważną rolę w organizmie kwasu foliowego, wreszcie beta-karotenu, który między innymi zapobiega procesom starzenia.
Fot. 123RF
Fot. Shutterstock
Shutterstock
Fot. Shutterstock
Wskazane są też świeże owoce, buraki, nasiona chia, orzechy i pestki.
Składniki:
duża puszka mleka kokosowego
50 ml soku z buraka
4 łyżki nasion chia
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
jogurt naturalny
do ozdoby: garść jagód, pestki dyni, suszona żurawina, migdały, pestki słonecznika
Przygotowanie:
Do miski wlej mleko kokosowe, sok z buraka, ziarna chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko dokładnie mieszaj przez około 2 minuty i odstaw na 15 minut do lodówki.
Następnie wyjmij masę i przelej do połowy przygotowanych szklanek. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij szklanki, a na masę z chia nalej warstwę jogurtu waniliowego. Wierzch posyp jagodami, żurawiną i resztą dodatków. Gotowe!
Składniki: 2 szklanki wody, 2 garście szpinaku, garść rukwi wodnej, garść natki pietruszki, 1 cytryna obrana ze skórki, 1 banan, pół awokado
Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze, aż uzyskasz gładką masę.
Składniki: 1 szklanka orzechów włoskich, pół szklanki rodzynek, pół szklanki płatków owsianych, 2 łyżki mleka roślinnego, szczypta mielonych goździków, pół łyżeczki cynamonu, wiórki kokosowe do obtoczenia trufli
Przygotowanie: W blenderze rozdrobnij orzechy, płatki i rodzynki. Następnie przełóż masę do miski i dodaj mleko oraz przyprawy. Ugniataj łyżką, aż utworzy się bryła. Urywaj kawałki masy, formując niewielkie kulki. Otocz je w wiórkach kokosowych i odstaw na kwadrans do lodówki. Gotowe!
Świeże figi są bogate w sole mineralne i zawierają m.in. potas, wapń, magnez oraz fosfor. Dlatego warto wzbogacić o nie swoją dietę!
Składniki dla 2 osób: opakowanie mieszanki sałat, 4 figi, 200 g sera koziego, pierś z kurczaka, garść orzechów nerkowca, 4 łyżki oliwy z oliwek, cytryna, sos sojowy, przyprawy do smaku: sól, pieprz, imbir (korzeń)
Przygotowanie: Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w paseczki, nacieramy sosem sojowym i dodajemy przyprawy, Ostawiamy na 15 minut, a następnie smażymy na patelni grillowej. Na płaskim talerzu układamy kolejno: mieszankę sałat, przestygnięte kawałki kurczaka, umyte i pokrojone na ćwiartki figi oraz ser pokrojony w kostkę. Całość posypujemy prażonymi orzechami i polewamy sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw.