Najważniejszy posiłek w ciągu dnia to śniadanie, ale... ten, na który najbardziej ma się ochotę to obiad. I co najważniejsze, żeby go przygotować nie musicie spędzać w kuchni całego dnia. Sprawdźcie 4 przepisy na obiady w wersji fit.
SKŁADNIKI:
łosoś
spora garść szpinaku
jajko
sól i pieprz
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Do żaroodpornego naczynia wsyp szpinak. Skrop delikatnie oliwą, posól oraz popieprz. Połóż na szpinaku łososia. Obok ryby zrób delikatnie miejsce na jajko i wbij je. Następnie skrop łososia oliwą i na samym końcu popieprz oraz posól zarówno łososia, jak i jajko.
KLIKNIJ DALEJ I SPRAWDŹ INNE PRZEPISY
SKŁADNIKI:
komosa ryżowa
kurczak
sól
pieprz
oliwa z oliwek
papryka czerwona i zielona
kukurydza
natka pietruszki
sok z limonki
PRZYGOTOWANIE
Wsyp do garnka dwie szklanki komosy ryżowej. Zalej wodą i gotuj do momentu, kiedy napęcznieje. W międzyczasie zajmij się warzywami. Pokrój na cienkie paski czerwoną i zieloną paprykę oraz przygotuj garść kukurydzy. Następnie umyj i przypraw pierś z kurczaka. Usmaż z obu stron na oliwie z oliwek. Na dnie lunchboxa wysyp komosę ryżową, ułóż warzywa i połóż pierś. Na sam koniec dodaj natkę pietruszki i ćwiartkę soku z limonki.
Składniki:
cukinia
marchewka
pomidory
papryka
szczypior
oliwka kalamata
orzechy włoskie
pieprz
sól
Przygotowanie:
Umyj warzywa, które będą stanowić składniki do tego dania. Obierz marchewkę, a później cukinii i marchewce za pomocą obieraczki nadaj kształt pasków. Wrzuć do miski. Przygotuj talerz. Wyłóż warzywny makaron. Pokrój pomidory, paprykę oraz szczypior. Wszystkie składniki połóż na porcji makaronu. Na samym końcu dodaj oliwki, orzechy oraz przypraw solą i pieprzem.
Składniki:
kasza kuskus - 50g
mieszanka sałat (według uznania)
pomidorki koktajlowe
czerwona cebula
rzodkiewki
szczypior
oliwa z oliwek
sól, pieprz
kiełki słonecznika
Przygotowanie:
Pokrój szczypior, pomidorki, czerwoną cebulę oraz rzodkiewkę. Na samo dno wsyp odmierzoną kaszę kuskus. Zalej wrzątkiem, posól, popieprz - przemieszaj. Odczekaj chwilę, aż kasza napęcznieje. Następnie włóż sałatę, później pomidorki, czerwoną cebulę, rzodkiewki i szczypior. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a na wierzchu ułóż kiełki słonecznika.