Dieta na zimę. Kilka prostych zasad i rozgrzewających przepisów, by nie marznąć

Zimą bardzo łatwo jest o wychłodzenie organizmu i przeziębienie, dlatego warto wspomóc się nie tylko cieplejszym ubraniem, ale również odpowiednią dietą rozgrzewającą. Przedstawiamy kilka porad, wraz z przepisami, które sprawią, że nie będziesz marznąć!
. . www.fotolia.com

Dieta na zimę. Kilka prostych zasad i rozgrzewających przepisów, by nie marznąć

"Zimą bardzo łatwo jest o wychłodzenie organizmu i przeziębienie, dlatego warto wspomóc się nie tylko cieplejszym ubraniem, ale również odpowiednią dietą rozgrzewającą. Przedstawiamy kilka porad, wraz z przepisami, które sprawią, że nie będziesz marznąć" - mówi Kaja Karwowska, dietetyk wygodnadieta.pl

Zacznijmy od podstaw...

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia, o który szczególnie trzeba dbać w okresie zimowym. Nie powinniśmy o nim zapominać, ponieważ daje ono organizmowi energię na cały poranek i południe. Gdy słupek rtęci niebezpiecznie zbliża się do zera, warto zadbać o to, by śniadanie zostało spożyte na ciepło. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na pyszne, rozgrzewające śniadania:

Ekspresowa owsianka z kardamonem i cynamonem na rozgrzanie

- 3 łyżki płatków owsianych (30g), suszone morele (10g), rodzynki (10g), mleko/woda (ok. 100ml) , szczypta kardamonu i cynamonu

Wodę lub mleko podgrzać wraz z przyprawami, zalać nim płatki owsiane i zostawić je do nasiąknięcia na ok. 10 minut. Wymieszać z suszonymi morelami i rodzynkami, jeść od razu po przygotowaniu.

Owsianka z kakao, figami i chili

- 3 łyżki płatków owsianych (30g), czubata łyżka kakao (15g), suszona figa (15g), miód (5g), mleko (ok. 150ml), szczypta chili

Płatki owsiane wymieszać z kakao, miodem, chili i mlekiem - gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Przełożyć do miseczki, połączyć z drobno pokrojoną figą i zjeść na ciepło.

Rozgrzewające przyprawy to podstawa

Aromatyczne zioła i przyprawy nie tylko wzbogacą smak przygotowywanych dań, ale także pomogą rozgrzać organizm w chłodne dni.

Gama rozgrzewających przypraw jest szeroka: imbir, kardamon, kurkuma, gorczyca, chili, kurkuma, kminek, cynamon, gałka muszkatołowa, anyż gwiaździsty, czy kurkuma to tylko niektóre z nich. Można wzbogać nimi praktycznie każdą potrawę: poczynając od zup, poprzez dania obiadowe, na deserach kończąc.

Jaglanka z jabłkiem, cynamonem i imbirem

- kasza jaglana (30g), jabłko (100g), miód (5g), mleko/woda (ok. 100ml), mielony cynamon i imbir

Kaszę jaglaną kilkukrotnie przepłukać, ugotować ze szczyptą cynamonu i kardamonu oraz wodą lub mlekiem (z wodą potrwa to ok. 15 minut, z mlekiem nieco dłużej - 15-20 minut). Jabłko pokroić w drobną kostkę, wymieszać ze szczyptą cynamonu, uprażyć. Połączyć ugotowaną kaszę z jabłkiem, dosłodzić miodem. Jeść od razu po przygotowaniu.

Pieczona gruszka

- 2 gruszki, miód, posiekane orzechy, cynamon

Gruszki dokładnie umyj i przekrój na pół. Posyp je cynamonem i piecz przez 15 minut w nagrzanym piekarniku. Gdy już zmiękną, posyp je ulubionymi posiekanymi orzechami i polej miodem.

. . www.fotolia.com

Sięgaj po rozgrzewające napoje

Kiedy za oknem mróz, a my wracamy zziębnięci do domu, nie ma nic przyjemniejszego niż rozgrzanie się pysznym, aromatycznym napojem. Poniżej znajdziecie kilka przepisów mogących rozgrzać nawet największego zmarzlucha.

Napar cytrynowo-imbirowy

Wystarczy zalać wrzątkiem kilka plasterków imbiru, a po lekkim przestudzeniu dodać łyżeczkę miodu i dużą ilość soku z cytryny (mniej-więcej z 1/3 cytryny).

Herbata lipowa z pomarańczą i goździkami

1- 2 łyżeczki kwiatów lipy zalać wrzącą wodą, dodać 2-3 goździki i parzyć pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodać kilka kropel soku oraz plasterek z pomarańczy. Ewentualnie dosłodzić miodem. Uwaga, napar z lipy działa napotnie!

Pierniczkowa kawa w lżejszej odsłonie

- espresso (40ml), mleko 1,5% (200ml), 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej własnoręcznie przygotowanej: szczypta kakao, cynamonu, imbiru, zmielonych goździków, pieprzu, gałki muszkatołowej, kardamonu), ksylitol

Mleko podgrzać z przyprawą do piernika, spienić. Do mleka wlać espresso, dosłodzić ksylitolem do smaku.

. . www.fotolia.com

Pokochaj zupy

W okresie zimowym po rozgrzewające zupy warto sięgać nie tylko w porze obiadowej, ale także jako zamiennik śniadania czy kolacji. Aromatyczne, zdrowe, sycące, a do tego pyszne. Do zup zimową porą nie trzeba chyba nikogo namawiać. Poniżej nasze ulubione przepisy:

Szybki krem z pomidorów

- 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 1/2 litra domowego bulionu warzywnego, passata pomidorowa (300 ml) lub pomidory bez skórki (5 szt.), sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek, chili

Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, zalać bulionem, dodać pomidory i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, zmiksować. Można podawać z pełnoziarnistymi grzankami, pesto bazyliowym lub kwaśną śmietaną.

Zupa z pieczonej papryki i pieczonego czosnku

- 1 duża czerwona papryka, 1 duża żółta papryka, 3 ząbki czosnku, 1 cebula, 2 łyżki oliwy, 1/2 litra domowego bulionu, sól, pieprz, tymianek, papryka słodka i ostra

Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, skropić oliwą i piec razem z czosnkiem w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 40 minut. Z upieczonej papryki (po ostygnięciu) zdjąć skórkę. Na oliwie poddusić cebulę, dodać przyprawy, zalać gorącym bulionem, dodać upieczoną paprykę i czosnek. Gotować ok. 20-30 minut, po tym czasie zmiksować.

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

- 200g czerwonej łuskanej soczewicy, 1 cebula, 2 pomidory bez skórki, 2 ząbki czosnku, 3 cm korzeń imbiru, 2 łyżki oliwy, 1 l domowego bulionu warzywnego, 1 łyżeczka garam masala, sól, pieprz, mleko kokosowe (50ml)

Imbir i cebulę zetrzeć na tarce, podsmażyć wraz z poszatkowaną cebulą na oliwie, dodać przyprawy. Gdy cebula się zeszkli, zalać gorącym bulionem, dodać drobno pokrojone pomidory i soczewicę. Gotować około 20 minut, uważając żeby soczewica się nie rozpadła (jeśli przekroczymy ten moment nic straconego - zupę zawsze można zmiksować na krem). Po tym czasie wymieszać z mlekiem kokosowym. Podawać od razu po przyrządzeniu.

. . www.fotolia.com

Nie zapominaj o aktywności fizycznej

Mimo mrozów i zmniejszonej w związku z tym chęci do aktywności fizycznej, nie unikajmy jej zimą. Dawka ruchu poprawi krążenie i dotleni organizm, a co za tym idzie - wpłynie na jego rozgrzanie.

My proponujemy 10-minutowy trening na spalanie tkanki tłuszczowej oraz wzmocnienie mięśni całego ciała. Dzięki  niemu doskonale pracują mięśnie głębokie pośladów, brzucha oraz ramion. Gwarantujemy -szybko przestanie być ci zimno!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.