Naukowcy zebrali ponad 200 tysięcy publikacji zdrowotnych oraz informacji o dietach, które ukazały się w USA na przestrzeni 20 lat. Jako najzdrowszą określili dietę, która dostarcza:
- błonnika,
- antyoksydantów (czyli substancji walczących z wolnymi rodnikami i chroniących przed starzeniem i chorobami),
- nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- mikroelementów, m.in. magnezu
Te cztery składniki znajdziemy w diecie śródziemnomorskiej. Jest ona nie tylko niskokaloryczna, dzięki czemu pozwala zgubić zbędne kilogramy, ale ma również korzystny wpływ na pracę naszego serca, mózgu i innych narządów, a co najważniejsze według badaczy - zapobiega powstawaniu cukrzycy typu II, która często prowadzi do otyłości i chorób układu krążenia.
Jak sama nazwa wskazuje dieta śródziemnomorska wywodzi się od mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Słyną oni z długowieczności oraz dobrej kondycji zdrowotnej. Jest połączeniem kuchni greckiej, włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej.
Na czym polegają zasady tej najzdrowszej diety na świecie?
Podstawą diety śródziemnomorskiej są warzywa i owoce, którymi warto zastąpić słodycze, ciasta i batony. Warzywa są bogactwem witamin, błonnika, mikro- i makroelementów oraz wody. Co więcej, warzywa strączkowe są dodatkowo źródłem białka. Dzięki oliwie z oliwek, której również nie może zabraknąć w diecie, dostarczamy nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie serca i mózgu.
Ryby i owoce morza to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i łatwo przyswajalnego białka. Zawierają wapń i fosfor, które odpowiadają za prawidłową budowę kości. Są również źródłem jodu, który ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Owoce morza mają dużo potasu i magnezu oraz cynku odpowiadającego za właściwą pracę układu nerwowego.
Pomimo tego, że dieta śródziemnomorska jest oparta na rybach i owocach morza, to możemy również spożywać mięso. Zdecydowanie stawiamy na mięso chude: drobiowe lub jagnięce. Dodatkowo do dań możemy użyć różnych gatunków serów i jogurtów, ale w ograniczonych ilościach. Dodatkowo - warto zwrócić uwagę na to, żeby nie były mocno przetworzone - wybierajmy produkty naturalne (np. z targu albo od sprawdzonego dostawcy), bez dużych ilości soli. Takie produkty dostarczą dużo białka, soli mineralnych i witamin: A, B2, B12 oraz D.
Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy, że używane w kuchni przyprawy nie tylko dają potrawom smak i aromat, ale mają również dużo cennych dla zdrowia właściwości. Oregano, bazylia, tymianek, szałwia czy rozmaryn, które stanowią podstawę diety śródziemnomorskiej są bogactwem przeciwutleniaczy. To właśnie one odpowiadają za ochronę organizmu przed różnymi chorobami (w tym również nowotworami), spowalniają procesy starzenia oraz usprawniają pracę układu pokarmowego.
Alkohol jest jednym z produktów, który powinien być wyeliminowany ze zdrowej diety. Dlaczego? Ponieważ nie dostarcz żadnych wartości odżywczy i jest wysokokaloryczny. Jednym z wyjątków jest czerwone wino. Wpływa ono na obniżenie cholesterolu, zapobiega miażdżycy i działa przeciwzakrzepowo. Okazuje się również, że zawiera antyoksydanty, które przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Oczywiście nie namawiamy do picia butelki wina dziennie, ale raczej do spożywania kieliszka wina wytrawnego do obiadu.
Dieta śródziemnomorska jest przeznaczona dla wszystkich. Można ją stosować przez całe życie, ponieważ nie szkodzi zdrowiu, a wręcz przeciwnie ma wpływa na jego poprawę. Obniża poziom złego cholesterolu, usprawnia pracę serca i mózgu. Dzięki dużej zawartości witaminy E opóźnia proces starzenia, a nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w potrawach, chronią serce i przeciwdziałają miażdżycy.