Anna Lewandowska na swoim blogu opublikowała genialny przepis na domową czekoladę, gdzie jak wiadomo jednym z głównych składników jest kakao.
Każdy ma słabość do słodkości, dlatego warto zadbać o to, żeby jednak te wszystkie słodycze były zdrowe. Oto przepis na czekoladę według Anny Lewandowskiej. To genialna zdrowa alternatywa:
SKŁADNIKI:
- 100 ml mleka kokosowego
- 70 g kakao
- ekstrat z wanilii
- łyżka syropu klonowego
- granat lub inny owoc - np. jagody, poziomki
- sok z pomarańczy/cytryny
- wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE.
Produkty takie jak olej kokosowy oraz kakao rozpuść w garnku i dodaj do nich wanilię oraz syrop klonowy. Cały czas mieszaj - około 5 minut. Powstałą masę przelej do odpowiedniej formy - nie zapomnij wyłożyć jej papierem do pieczenia. Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj pestki granatu i posyp wiórkami. Czekolada powinno ostygnąć w ciągu 3 godzin.
KLIKNIJ DALEJ I ZOBACZ WIĘCEJ DIETETYCZNYCH PRZEPISÓW Z WYKORZYSTANIEM KAKAO
Składniki:
- 120g mąki jaglanej
- 3 łyżki kakao
- szklanka mleka sojowego
- 2 jaja
- 3 łyżeczki oleju kokosowego
- sól
- garść malin
Przygotowanie:
Mąkę, kakao, mleko, jaja i szczyptę soli miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na 20 minut. Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy. Wlewamy ciasto na patelnię za pomocą chochli do zupy i smażymy. Na talerzu dekorujemy malinami.
Składniki:
- 50g amarantusa
- 50g masła
- 100ml mleka sojowego
- 20g miodu
- 20g kakao
Przygotowanie:
Mleko, miód, kakao oraz masło wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu mieszając. Po zagotowaniu masy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy amarantus i delikatnie łączymy go resztą składników. Z masy robimy niewielkie kuleczki i układamy na talerzu. Odstawiamy do lodówki na ok godzinę aby stężały. Gotowe.
Składniki:
- 150g kaszy jaglanej
- 250 ml mleka migdałowego
- 350 ml wody
- 4 łyżki kakao
- garść malin
Przygotowanie:
Mleko połączyć z wodą i zagotować. Do garnka z wodą i mlekiem wkładamy kaszę i gotujemy ją do momentu, aż wsiąknie cały płyn. Do ostudzonej kaszy dodajemy kakao i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miseczek i dekorujemy malinami.
Składniki:
- 150g mieszanki studenckiej
- 120g masła orzechowego
- 5 łyżek kakao
- 5 łyżek wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Na początku mielimy na blenderze mieszankę studencką. Następnie dodajemy masło orzechowe oraz kakao - składnik razem blendujemy przez chwilę do ich połączenia się. Masę, która nam powstała ugniatamy, a następnie robimy z niej kuleczki. Uformowane kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odkładamy na godzinę do lodówki i gotowe.
Zobacz: Śniadania - smaczne i zdrowe do 300 kcal [5 PRZEPISÓW]
Składniki:
- awokado
- banan
- 4 łyżki kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i dokładnie zmiksujemy. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażarki na około godzinę. Po tym czasie lody powinny być już gotowe. Smacznego.