Dieta odkwaszająca. Działa, jak lekarstwo. Przywraca wigor i energię [GŁÓWNE ZAŁOŻENIA]

Dieta odkwaszająca gwarantuje doskonałe samopoczucie i mnóstwo energii! Jest dietą leczniczą, która przywraca równowagę zasadowo-kwasową w organizmie. Zobacz, na czym polega, jakie przynosi korzyści i sprawdź, czy jest dla ciebie wskazana.
Jeżeli miewasz wahania wagi i problemy z koncentracją, twój organizm może być zakwaszony. Jeżeli miewasz wahania wagi i problemy z koncentracją, twój organizm może być zakwaszony. www.vers-24.pl

Dieta odkwaszająca - czym jest?

Dieta odkwaszająca, inaczej alkaiczna, znana jest od wieków. Najpierw stosowana była w medycynie chińskiej i naturalnej. Stała się popularna, gdy naukowo została potwierdzona jej skuteczność.

Dieta odkwaszająca (zasadowa) przywraca równowagę zasadowo-kwasową w organizmie i jest wskazana, jako profilaktyka dla zdrowia. Wyrównuje ona proporcje między stężeniem substancji o charakterze kwaśnym i zasadowym, dzięki zwiększeniu obniżonego przy zakwaszeniu pH. Trzeba pamiętać, że ta dieta pomaga w leczeniu rozmaitych dolegliwości.

Taneczne kardio. Ćwiczenia inspirowane zumbą w 5 minut

Na zakwaszenie naszego organizmu największy wpływ ma dieta. Na zakwaszenie naszego organizmu największy wpływ ma dieta. .

Dieta odkwaszająca - dlaczego warto?

Organizm dorosłego człowieka zawiera ok. 40 litrów płynów. Ich naturalny odczyn jest zasadowy. Z kolei nasz żołądek ma odczyn wysokokwasowy, ze względu na kwasy trawienne. W zdrowym organizmie odczyn wynosi on ok. 7,4 pH.

Niestety współcześnie większość ludzi ma zakwaszony organizm. Wynika to przede wszystkim z naszej diety. Sięgamy często po przetworzone produkty, takie jak mięso, alkohol, kawa czy nabiał. Przyczyniają się one do zachwiania równowagi kwasowo- zasadowej w naszym ciele.

Jak radzi sobie z tym nasz organizm? Pobiera niezbędne substancje (magnez, wapń, itp.) z organizmu, co często może prowadzić do niedoborów witamin i minerałów. Możemy wtedy odczuwać ciągłe zmęczenie, migreny, spadki nastroju, wahania wagi.

Testy kliniczne i liczne badania potwierdziły, że organizm w którym przeważają związki zasadowe jest zdrowszy, niż ten zakwaszony.

Komu polecana jest ta dieta? Przede wszystkim kobietom. Dieta odkwaszająca pomaga zachować prawidłowy poziom wapnia w kościach i przeciwdziała osteoporozie. Co ważne, nie musimy liczyć w niej kalorii. Jest to przyjemna propozycja diety leczniczej, dzięki której zyskamy energię i wigor. Dieta odkwaszająca często działa, jak lekarstwo.

Zobacz: Tarczyca. Dieta przy nadczynności, niedoczynności, hashimoto

Pamiętaj, że leki, brak snu i stres także wpływają na zakwaszenie organizmu. Pamiętaj, że leki, brak snu i stres także wpływają na zakwaszenie organizmu. www.zagadkazdrowia.pl

Dieta odkwaszająca - lista wskazanych i zakazanych produktów

Zasady są proste. Musisz dążyć do utrzymania zdrowego zasadowego odczynu w organizmie. Powinnaś spożywać 80 proc. żywności o charakterze zasadowym, a tylko 20 proc. o charakterze kwasowym.

Zakazane produkty:

Napoje z kofeiną (kawa, cola), tłuste mięsa, alkohol, śmieciowe jedzenie (w tym ciasta, chipsy, ciastka, herbatniki, czekolada, lody, itp.), napoje gazowane, tłuste sery, żółte sery.

Wskazane produkty:

Wszystkie warzywa, oliwa z oliwek, owoce (zwłaszcza melon, grejpfrut i kiwi), zielona herbata, ziołowe herbaty, mleko sojowe, naturalne soki owocowe (najlepiej przygotowane samemu), naturalny miód (nieprzetworzony).

Te produkty powinny stanowić 80 proc. twojego talerza.

Dozwolone produkty:

Chleb z pełnego ziarna lub pieczywo z mąki kukurydzianej, kurczak, indyk, jogurt, ser biały lub twaróg, jajka z chowu ekologicznego, ryby (zwłaszcza łosoś, sardynki, makrele - także wędzone), fasola, groch, brązowy ryż, ziarna słonecznika, tortilla, czereśnie i wiśnie.

Te produkty to tzw. dobra żywność o charakterze kwasowym. Powinna stanowić 20% twojego talerza.

Pamiętaj, by do swoich potraw i napojów dodawać cytrynę. Wbrew pozorom, kwaśna cytryna jest najbardziej zasadowym owocem w diecie alkaicznej. Możesz nią pokropić warzywa, rybę, drób, czy dodać do wody. Cytryna pomaga pozbyć się nadmiaru kwasów z organizmu.

Po dwóch tygodniach takiej diety już poczujesz znaczną poprawę samopoczucia. Dokuczliwe objawy zakwaszenia organizmu powinny zacząć ustępować. Jeśli nie masz zamiaru wprowadzać takiej diety odkwaszającej na stałe, warto powtarzać ją co 2-3 miesiące, by przywracać organizmowi równowagę i oczyszczać go z nadmiaru kwasów.

Zobacz: Dieta orkiszowa. Oczyszcza, leczy i upiększa! [GŁÓWNE ZASADY]

Zakwaszenie organizmu może prowadzić do migreny. Zakwaszenie organizmu może prowadzić do migreny. .

Dieta zasadowa - czy potrzebujesz jej?

Pamiętaj, że zakwaszenie organizmu wynika głównie z diety. Jest ona zwykle obfita w produkty kwasotwórcze, zaś uboga w te zasadotwórcze.

Wpływ ma też aktywność fizyczna - jeżeli rzadko ćwiczysz, w twoim ciele pojawia się nadmiar dwutlenku węgla we krwi.

Brak snu i stres także działają zakwaszająco na nasz organizm. Tak samo jest z lekami.

Objawy zakwaszenia organizmu:

- Zmęczenie, wahania nastroju, spadek koncentracji, drażliwość, niepokój, zaburzenia snu, migreny.

- Niekorzystne zmiany wyglądu takie jak: wypadanie włosów, łamliwość paznokci, problemy z cerą, cienie pod oczami, próchnica.

- Nadwaga.

- Problemy żołądkowo-jelitowe jak zgaga, bóle brzucha.

- Bóle mięśniowe, stawowe i kręgosłupa.

- Obniżona odporność i częste infekcje.

- Pamiętaj, że długo utrzymujący się stan zakwaszenia może prowadzić do poważniejszych chorób, takich jak: nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca, miażdżyca, osteoporoza, reumatyzm.

Czy potrzebujesz diety zasadowej? TEST

1. Czy często dopada cię przeziębienie lub grypa?

2. Brakuje ci energii i często czujesz się zmęczona?

3. Zdarzają ci się bóle mięśni, kości, kręgosłupa?

4. Cierpisz na osteoporozę?

5. Twoja skóra jest przesuszona, a włosy tracą blask i wypadają?

6. Masz problemy z cerą? Nie jest idealna, pojawiają się wypryski i bywa zaczerwieniona?

7. Twoja koncentracja się pogorszyła i często o czymś zapominasz?

8. Miewasz wahania wagi? Masz skłonność do tycia, zaś ciężko ci pozbyć się dodatkowych kilogramów?

9. Masz wahania nastroju?

10. Zdarzają ci się problemy ze snem?

Jeżeli na większość pytań twoja odpowiedź była twierdząca, powinnaś zastosować dietę odkwaszającą.

Zobacz: Dlaczego warto jeść jabłka

Dieta odkwaszająca poprawia samopoczucie i dodaje energii. Dieta odkwaszająca poprawia samopoczucie i dodaje energii. 123rf.com

Dieta odkwaszająca - przykładowy jadłospis

Śniadanie:

- Kasza jaglana na słodko np. z daktylami, migdałami, suszonymi morelami, jabłkiem czy bananami z dodatkiem masła lub oleju tłoczonego na zimno.

- Kasza jaglana na słono z wybranymi dodatkami: pomidorami, oliwkami, świeżą bazylią, pieczarkami, szpinakiem, kiełkami, szczypiorkiem i wybranym tłuszczem. Sól do smaku.

Obiad:

- Zupa: krem ze szparagów, groszku lub brokuła, barszcz z botwinki, ogórkowa, krupnik, pomidorowa, kalafiorowa.

- Warzywa pieczone w piekarniku z przyprawami.

- Kawałek ryby gotowanej na parze, polanej sokiem z cytryny, oliwą i posypanej natką pietruszki, do tego kasza jaglana i surówka z dowolnego warzywa.

- Risotto z brązowego ryżu z warzywami.

Kolacja:

- Fasolka szparagowa gotowana na parze z pesto bazyliowym.

- Bakłażan zapiekany w piekarniku z oliwą, solą i ziołami.

- sałatka z dowolnych sałat i warzyw z dodatkiem ulubionych orzechów.

- Pokrojone w słupki warzywa z domowym humusem.

- Sałatka owocowa z sosem z soku cytrynowego i miodu.

Zobacz: Chiński sekret długowieczności. Co daje tai-chi

Zielona zupa z fasolki szparagowej i szpinaku. Zielona zupa z fasolki szparagowej i szpinaku. www.pinupcookinglooking.blogspot.com

Dieta odkwaszająca - alkalizujący przepis

1. Zielona zupa z fasolki szparagowej i szpinaku

Składniki:

-200 g fasolki szparagowej,

- 1 nieduża cukinia,

- 200 g szpinaku,

- pół cebuli,

- 2-3 ząbki czosnku,

- bulion warzywny,

- szczypta soli,

- gałka muszkatołowa do smaku,

- odrobina oleju z pestek winogron,

- jogurt naturalny (do dekoracji)

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju z pestek winogron. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, kroimy w niezbyt grube plasterki i wkładamy do garnka. Całość mieszamy i smażymy przez około 5 minut. Następnie wlewamy bulion warzywny, by zakrywał warzywa i gotujemy przez 20 minut. Szpinak dodajemy pod koniec gotowania, by nie ściemniał. . Fasolkę szparagową blanszujemy we wrzącej wodzie i połowę dodajemy do zupy. Mieszamy wszystko i jeszcze chwilę podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i rozdrabniamy zupę blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Nakładamy zupę na talerz i dekorujemy pozostałą fasolką i jogurtem naturalnym.

Zobacz: Zgrabna pupa i płaski brzuch od zaraz? Wykonaj to ćwiczenie, a efekty cię zaskoczą

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.