Marzysz o płaskim brzuchu? Same ćwiczenia nie wystarczą, bardzo ważna jest też odpowiednia dieta. Oto 5 przepisów na smaczne śniadania, które dodadzą energii i pomogą ci osiągnąć brzuch marzeń!
1. Pełnoziarnisty tost z awokado i jajkiem + połówka grejpfruta
Ugotuj lub usmaż jajko. Obierz awokado i połówkę pokrój w plasterki. Ułóż je na kromce pełnoziarnistego tosta i połóż na wierzchu jajko.
Do śniadania zjedz dodatkowo połówkę grejpfruta. Według badań, regularnie jedzony grejpfrut przed każdym posiłkiem pomaga zgubić klika zbędnych kilogramów!
To pyszne, zdrowe i słodkie śniadanie. 1 kromkę pełnoziarnistego pieczywa posmaruj odtłuszczonym serkiem ricotta. Wierzch polej dwoma łyżeczkami miodu.
Ułóż na toście plasterki pomarańczy i posyp 1 łyżką nasion granatu. Całość delikatnie oprósz gałką muszkatołową.
Badania pokazują, że nasiona granatu pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej i przyśpieszają nasz metabolizm.
Przygotuj 2 naleśniki z wybranej pełnoziarnistej mąki.
Po usmażeniu posmaruj je 1 łyżką masła migdałowego (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) i posyp jeżynami, jagodami, malinami. Pamiętaj, że świetnie sprawdzą się też inne owoce.
Masło migdałowe utrzymuje stały poziom cukru we krwi i pewnie niedługo będzie hitem także u nas!
Do tego przepisu potrzebujesz 2 jabłek, miodu, łyżeczki cynamonu, 2 łyżek oleju kokosowego i szklanki płatków owsianych.
Jabłka umyj i pokrój na mniejsze kawałki, po czym ułóż w żaroodpornej formie. Posyp je cynamonem i polej miodem.
Olej kokosowy wymieszaj z 2 łyżkami miodu i dodaj płatki owsiane, po czym dokładnie wymieszaj.
Wstaw na 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni.
Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno!
Jabłka są źródłem błonnika pokarmowego i regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Do prostej frittaty potrzebujemy 2 białek, 1 całego jajka, 15g świeżego szpinaku, 4 posiekanych pieczarek, czerwonej cebuli i małego kawałka papryczki chilli. Przyda się też świeża kolendra do przystrojenia dania.
Na patelni rozpuść odrobinę klarowanego masła. Podsmaż na niej cebulę i chilli, a następnie dodaj pieczarki i szpinak. Podsmażaj, aż zredukuje się woda, którą puszczą pieczarki.
W osobnym naczyniu roztrzep dokładnie jajko z białkami i dodaj na patelnię. Smaż, aż całość lekko się zarumieni, a następnie wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Frittatę serwuj z pełnoziarnistym tostem i szklanką soku z granata.