Składniki:
- pół awokado
- 1 obrany ogórek
- 150 ml wody kokosowej
- sok z limonki
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włóż do naczynia i zmiksuj na gładki, zielony krem, by nie było żadnych grudek. Wierzch zupy posyp świeżą kolendrą. Możesz też dodać pół łyżeczki nasion chia. Dopraw całość sokiem z limonki.
Składniki:
- 80 g pełnoziarnistego makaronu
- skórka z cytryny
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 50 g rukoli
- 1 pęczek pietruszki
- 1 gałązka melisy
Przygotowanie:
W wodzie z odrobiną soli ugotuj makaron al dente.
Pietruszkę, rukolę i melisę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Następnie dodaj oliwę i tarty parmezan. Wymieszaj lub zmiksuj w blenderze. Ugotowany makaron wymieszaj z przygotowanym pesto i posyp startą skórką z cytryny.
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- pół paczki chińskiego makaronu
- 2 marchewki
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka suszonej bazylii
- pół łyżeczki curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 litry bulionu warzywnego
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokrój pierś z kurczaka, marchewkę i posiekaj drobno chilli.
Zagotuj bulion i dodaj do niego pokrojone składniki. Gotuj przez około 40 minut.
Po upływie tego czasu dodaj chiński makaron i gotuj jeszcze przez klika minut. Pamiętaj, żeby makaron się nie rozgotował.
Pod koniec gotowania dodaj przyprawę curry, pieprz, bazylię i sos sojowy.
Podawaj zupę posypaną świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej
- 1 garść rukoli
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 czerwona cebula
- 1 grillowana pierś kurczaka, pokrojona w plastry
- pół świeżego ananasa, pokrojonego w plastry
Składniki na sos winegret:
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzewamy patelnię grillową i lekko smarujemy ją oliwą z oliwek. Kładziemy plastry ananasa i pieczemy je około 4 minut z każdej strony.
Podpieczonego ananasa kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami: sałatami, szpinakiem, pokrojoną, ugrillowaną wcześniej piersią z kurczaka, cebulą. Dodajemy sos i mieszamy.
Składniki:
- kilka płatków papieru ryżowego
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 ogórek
- 100g dowolnej mieszanki sałat,
- garść kiełków fasoli
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 1 papryczka chili,
- kawałek imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy
- cytryna
- limonka
Przygotowanie:
Marchewkę, ogórka i paprykę kroimy w cienkie paski.
Papier ryżowy namaczamy przez chwilę w wodzie, a następnie na środek arkusza papieru ryżowego nakładamy odpowiednią ilość pokrojonych warzyw. Dodajemy mieszankę sałat i kiełki.
Zawijamy papier ryżowy, boki składamy do wewnątrz z dwóch stron, następnie zawijamy w rolkę.
Przygotowanie sosu:
Kroimy bardzo drobno papryczkę chili, ścieramy kawałek świeżego imbiru oraz czosnek. Przekładamy do miski i doprawiamy sokiem z cytryny, i sokiem z limonki. Następnie wlewamy oliwę i sos rybny. Mieszamy i odkładamy na 15 minut.
Podawaj danie z odrobiną sosu.