Dieta objętościowa, inaczej zwana wolumetryczną. Została stworzona przez dr Barbarę Rolls i R. A. Burnetta. Sprowadza się do jednej prostej zasady - spożywania produktów, które mają jak najwięcej wody, a przy tym mało kalorii.
Dieta objętościowa pozwala gubić kilogramy powoli lecz skutecznie (od 0.5 do 1 kilograma tygodniowo), dbając jednocześnie o nasze zdrowie i samopoczucie.
Dieta jest dobrze zbilansowana, bogata w dobrze przyswajane wartości odżywcze. Ponadto zawiera mało soli i tłuszczów, co sprawia, że jest korzystna dla naszego układu krążenia i chroni nas przed cukrzycą.
- Należy jeść jedynie produkty bogate w wodę (zobacz TUTAJ) (powyżej 75 proc.), o tzw. niskiej gęstości energetycznej.
- Picie 3 litry wody dziennie to minimum.
- Możemy spożywać dowolną ilość pokarmów.
- Powinniśmy ograniczyć sól i cukier. Warto je zastąpić świeżymi ziołami.
- Należy jeść regularnie. Najlepiej co 3 godziny.
- Pamiętajmy o aktywności fizycznej.
- Dieta objętościowa może być stosowana przez 14 dni, co 2 miesiące.
W diecie wolumetrycznej (objętościowej) najważniejsze są produkty bogate w wodę. Woda zwiększa objętość produktu, przy czym nie podnosi jego kaloryczności. Przykładowo, zupy składają się w 80-95 proc. z wody, warzywa i owoce podobnie, zaś jogurty z 75 proc. wody.
Produkty możemy podzielić na 4 grupy:
I grupa: warzywa, owoce, beztłuszczowe mleko, które zawierają najmniej kalorii - można je spożywać bez ograniczeń
II grupa: to warzywa i owoce o nieco wyższej wartości kalorycznej, produkty zbożowe, rośliny strączkowe i chude mięso - również można je spożywać bez ograniczeń
III grupa: produkty średniokaloryczne - mięso, sery, pieczywo - na nie trzeba uważać, najlepiej je ograniczyć do minimum bądź wcale po nie nie sięgać
IV grupa: są to między innymi słodycze, masło, krakersy, chipsy, cukierki czekoladowe, orzechy, olej - te produkty powinniśmy wyłączyć z diety
- W trakcie diety wolumetrycznej nie można spożywać produktów wysokokalorycznych. Trzeba jednak pamiętać, że niektóre z nich są bardzo zdrowe i bogate w cenne dla naszego zdrowia wartości odżywcze, jak na przykład orzechy (nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne).
- Nie trzeba uważać na wielkość porcji, co jest plusem, bo nie chodzimy głodni, ale także minusem, bo po zakończeniu diety ciężko będzie wrócić do jadania mniejszych ilości jedzenia.
- Dieta może być dla niektórych monotonna. Niestety każdego dnia jemy praktycznie to samo.
- Dowolna wielkość porcji może się przyczynić to tego, że pewnych składników mineralnych będziemy dostarczać naszemu organizmowi za mało, a niektórych za dużo.
Dieta wolumetryczna ma wiele zalet:
- Przede wszystkim na tej diecie nie czujemy się głodni. Ze względu na niską kaloryczność, możemy spożywać dowolną ilość jedzenia.
- Wprowadzamy zdrowe nawyki żywieniowe (jemy więcej warzyw i owoców), zaś rezygnujemy z niezdrowych, kalorycznych przekąsek (chipsy, paluszki, ciasta, itp.).
- Stopniowo tracimy zbędne kilogramy. Przeważnie od 0.5 do 1 kilograma tygodniowa, dzięki czemu nie obciążamy naszego organizmu.
- Możemy w odpowiedni sposób zbilansować dietę, dobierając różnorodne produkty, zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania. Wtedy będziemy mieli pewność, że dostarczamy naszemu organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych.
- Mała ilość soli, cukru i tłuszczów sprawia, że możemy zachować prawidłowe ciśnienie krwi i cholesterol na odpowiednim poziomie.
- Dieta bazuje na naturalnych produktach, jest bogata w antyoksydanty i w błonnik, który ułatwia trawienie.
Przykładowy jadłospis
Śniadanie: jogurt beztłuszczowy, świeże owoce, plasterki chudej szynki, kromka pełnoziarnistego chleba (opcjonalnie)
Przekąski: świeże owoce, jogurt niskotłuszczowy
Obiad: gotowane warzywa lub zupa warzywna, grillowane chude mięso lub pieczona ryba, 3 łyżki pełnoziarnistego ryżu (opcjonalnie)
Kolacja: jogurt odtłuszczony, warzywa świeże albo gotowane, chuda ryba lub kawałek piersi z kurczaka.