Dieta TLC została stworzona przez National Institutes of Heath. To instytucja, stanowiąca część amerykańskiego Departamentu Zdrowia i Usług Społecznych. Ich głównym zadaniem jest realizacja badań w zakresie zdrowia i ochrony życia. W związku z tym, zasadniczym celem diety TLC jest aspekt zdrowotny, w tym przypadku zmniejszenie ryzyka chorób serca i układu krążenia, przede wszystkim poprzez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Nie jest to typowa dieta odchudzająca. Polega na ograniczeniu spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych, a zwiększeniu spożycia produktów, które są bogate w węglowodany złożone, błonnik, witaminy, zdrowe mikro i makroelementy. To, co charakterystyczne dla diety TLC, to spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, a także zbóż z pełnego przemiału (czyli produktów pełnoziarnistych). Oznacza to, że dieta będzie korzystna dla każdego, nie tylko dla osób chorych na serce. Jedyny wyjątek stanowić mogą osoby z niewydolnością nerek (dieta tych osób powinna być bardziej kaloryczna).
Dieta TLC nie jest monotonna. Pozwala na spożywanie różnorodnych produktów. Możemy podzielić je 5 podstawowych grup, takie jak:
Owoce należy ich spożywać, co najmniej 4 porcje dziennie. Podziel je na cały dzień. Możesz je spożywać jako przekąskę lub dodatek do posiłków. Polecane są: grejpfruty, banany, ananasy, brzoskwinie, pomarańczce, mandarynki, morele, winogrona, truskawki oraz suszone owoce, np. rodzynki.
Warzywa zaleca się spożywać od 3 do 5 porcji dziennie. Podobnie jak owoce, mogą stanowić przekąskę między posiłkami lub cześć większego dania. Pamiętaj, że aby zachować ich pełne wartości, należy jeść surowe lub gotowane na parze. Spośród warzyw, warto wybierać: pomidory, brukselkę, brokuły, kalafiora, marchew, kapustę, zielony groszek, szpinak oraz ziemniaki (również te słodkie czyli bataty).
Produkty pełnoziarniste należy dostarczać od 6 do 11 porcji dziennie. Jedną porcją może być: kromka chleba, pół szklanki ryżu czy płatków owsianych. Pamiętaj, że z uwagi na duże zapotrzebowanie na ziarna zbóż warto je ze sobą łączyć, np. zjedz chleb, który ma w swoim składzie płatki owsiane. Poleca się: brązowy ryż, ciemne makarony, pełnoziarniste pieczywo, kasze oraz płatki owsiane i zbożowe.
Produkty mleczne mają najmniejszy udział w diecie TLC. Ich dzienne spożycie to maksymalnie 3 porcje. Może to być szklanka mleka lub jogurt. Wśród wartościowych produktów, wybieraj te o niskiej zawartości tłuszczów lub beztłuszczowe, takie jak: mleko, jogurty naturalne, twaróg, kefir czy maślankę.
Drób i ryby, należy spożywać do 150 g dziennie. Szczególnie istotne jest ich przygotowanie. W celu zachowania wartości odżywczych, produkty te powinny być gotowane, pieczone lub grillowane (unikaj smażenia). W przypadku drobiu wybieraj kurczaka oraz indyka. Natomiast spośród ryb zaleca się: dorsza, śledzia, makrelę, tuńczyka oraz łososia.
Dieta TLC, która polega na zmianie stylu życia, nie opiera się jedynie na spożywaniu określonych produktów. Zaleca się również rzucenie palenia oraz rozpoczęcie aktywności fizycznej. Szybki marsz lub wolne biegi, poprawiające naszą sprawność, powinny być praktykowane przez większość dni tygodnia (a nawet codziennie!). Dzięki temu zmniejszamy ryzyko chorób serca oraz zachorowań na cukrzycę. Dla naszego organizmu będzie to dodatkowy zastrzyk energii i jednocześnie pozwoli utrzymać prawidłową wagę ciała.