Dieta rozdzielna. Skutecznie odchudza i poprawia metabolizm

Dieta niełączenia to znany sposób na bardziej przemyślane odżywianie. Metoda ta przywędrowała do nas z USA i jest popularna wśród gwiazd. Stosuje ją Agnieszka Maciąg i Catherine Zeta-Jones. Na co dzień słyszymy o niełączeniu określonych produktów, jednak jak to wykorzystać w praktyce?
Wegańskie fit jedzenie Wegańskie fit jedzenie instagram.com/greencitylife/

Jak powstała dieta rozdzielna

Jedzenie to paliwo, dzięki któremu mamy dostarczyć energii, poprawić samopoczucie oraz zdrowie. Czasami jednak, przez zastosowanie dodatkowych czynników w diecie, jak na przykład niełączenie niektórych produktów, możemy zmniejszyć także ryzyko wielu chorób, w tym nadciśnienia i alergii pokarmowej, poprawić metabolizm, schudnąć oraz zapobiec cukrzycy.

Dietę rozdzielną, popularnie nazywaną niełączenia, opracował w latach 30. doktor Howard Hay, który cierpiał przewlekle na chorobę nerek. Lekarz dużo podróżował i prowadził badania nad cywalizacjami ludów pierwotnych. W odległych Himalajach, poznał lud, który nie cierpiał na żadne choroby, a przekroczenie granicy wieku stu lat, nie było tam czymś nadzwyczajnym. Bardzo go to zainteresowało i doktor zaczął badania nad zależnością naszego zdrowia i pokarmów, które spożywamy.

Nie chcesz chorować jesienią? Zobacz, jak temu zapobiec

Dieta Dieta fot.kolaż kobieta.gazeta.pl/shutterstock

Założenia diety rozdzielnej

Odkrył on zależność między spożywaniem białka i węglowodanów. Lekarz postawił teorię, że nie powinno się ich łączyć w jednym posiłku.

Polega to na tym, że nie wolno nam jeść mięsa z ziemniakami, ryżem czy makaronem. Nie możemy więc spożywać produktów białkowych z tymi, co zawierają skrobię. Zakazane są kanapki z wędliną, kurczak z ryżem, czy ryba z frytkami. Obie grupy produktów można zjeść co najwyżej z gotowanymi lub surowymi warzywami.

Zależność białek i węglowodanów

Taka zależność łączenia produktów ma związek z ich sposobem trawienia. Rosyjski naukowiec, Iwan Pawłow, odkrył, że mięso samo w sobie trawi się około 4 godzin, a skrobia np. w postaci ziemniaków, czy chleba tylko 2 godziny. Jednak kiedy połączymy te produkty w jeden posiłek, będą zalegać w naszym żołądku aż 8 godzin.

Takie działania mogą przysporzyć nas o bóle brzucha, zaparcia, wzdęcia, nieregularność trawienia, a co najgorsze, szybsze tycie. W naszym organizmie powstaje wtedy nadmierna kwasowość. Niestrawione białko zaczyna gnić, tłuszcz zaczyna jełczeć, a węglowodany fermentować. Przy takim stanie naszego organizmu jesteśmy zakwaszeni, czujemy się zmęczeni i nie mamy dobrego samopoczucia.

Zasady diety

Kurczaka, rybę, mięso, jaja, chleb i ziemniaki powinniśmy spożywać osobno z dodatkiem samych warzyw. Oczywiście są wyjątki, w których dane produkty się łączą, ale wtedy zawsze na talerzu powinna być przewaga warzyw. Owoce najlepiej jeść rano, jako pierwszy posiłek. Możemy je jeść same, ale nigdy w towarzystwie białek i węglowodanów. Same w sobie przyspieszają trawienie, ale w połączeniu z innymi porduktami mogą zakwasić organizm.

Deser, który zawiera skrobię i cukier, można zjeść dopiero jako osobny posiłek, nigdy zaraz po obiedzie. Chyba, że nasz posiłek składał się z produktów bezmięsnych, np. z zupy warzywnej, to możemy pozwolić sobie np. na lekkie ciasto z owocami.

Do grupy białkowej należą: warzywa strączkowe, jaja, mleko, jogurt, sery żółte i białe, mięso, owoce (zawierające mało cukru), majonez, sos winegret, mięso, wędliny, drób, ryby (tylko gotowane lub pieczone), owoce morza, produkty sojowe, gotowane pomidory, wytrawne wina.

Do grupy węglowodanowej należą: produkty zbożowe (ziarna, pieczywo, płatki owsiane, musli, kasze), ziemniaki, ryż, makarony, karczochy, słodkie owoce (owoce suszone, świeże figi, banany, gruszki słodkie i dojrzałe, winogrona), cukier, kukurydza, ciasta, słodycze, piwo, fruktoza, miód, syrop klonowy, nektary z gruszek i jabłek, mąka ziemniaczana, budyń.

Do grupy neutralnej należą: warzywa (bez ziemniaków i kukurydzy), owoce, nasiona (słonecznik, orzechy etc.), oleje, oliwa, masło, miód i słodzik, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda, tłuszcze (oprócz utwardzanych, białych tłuszczów), słodka śmietana i śmietanka do kawy, sery o zawartości tłuszczu min. 60 proc., białe sery, surowe lub wędzone wędliny, surowe mięso; surowe, marynowane lub wędzone ryby; warzywa i sałaty; grzyby; kiełki i zarodki; zioła i przyprawy, czarne jagody, rodzynki, oliwki, drożdże, wysoko procentowe czyste alkohole,

Dieta Dieta fot. Shutterstock

Ile można na niej schudnąć?

Na diecie rozłącznej można schudnąć 6-7 kg w ciągu 3 tygodni. Kaloryczność posiłków powinna wynosić około 1000 kcal na dzień. Jej zaletą jest to, że w zasadzie możemy stosować ją do końca życia i nie chodzimy głodni.

Codziennie powinniśmy zjadać 5 posiłków, trzy główne oraz drugie śniadanie i podwieczorek. Te dwa ostanie powinny mieć maksymalnie do 100 kcal. Jeden posiłek w ciągu dnia powinien składać się wyłącznie z warzyw oraz owoców. W czasie trwania diety, powinniśmy dużo pić, najlepiej dwa litry wody dziennie, ale nigdy w czasie jedzenia.

Dzięki takiemu odżywianiu, nasz organizm będzie zdrowo pracował, a metabolizm działał na najwyższych obrotach.

Więcej o: