Jak sama nazwa sugeruje, dieta lekkostrawna ma za zadanie odciążyć organizm. Jest ona modyfikacją żywienia racjonalnego ludzi zdrowych i stanowi bazę do konstruowania wielu diet leczniczych.
Dieta lekkostrawna powinna pokrywać potrzeby energetyczne i dostarczać taką samą ilość składników odżywczych, jaka jest przewidziana w żywieniu podstawowym, dlatego też sama w sobie nie jest dietą odchudzającą. Aczkolwiek przy odpowiednich restrykcjach kalorycznych może się nią stać (każda dieta, w której będziemy dostarczać mniej kalorii niż na zapotrzebowanie, jest dietą redukcyjną).
Autor: dietetyk Kaja Karwowska z WygodnaDieta.pl
Podstawowe zalecenia diety łatwostrawnej zakładają wyłączenie z jadłospisu produktów, które nadmiernie obciążają przewód pokarmowy.
W diecie tej zaleca się ograniczenie błonnika maksymalnie do 25 g/dobę. Oczywiście nie oznacza to całkowitej eliminacji produktów bogatych w ten związek (cechują się bowiem one często również wysoką gęstością odżywczą). Zawartość błonnika w diecie możemy obniżyć m.in. poprzez usuwanie skórki z warzyw i owoców, wybór dojrzałych owoców, stosowanie soków i przecierów oraz gotowanie.
Kolejną kluczową zasadą tej diety jest ograniczenie, a nawet wykluczenie potraw tłustych i smażonych, ponieważ długo zalegając w żołądku, obciążają przewód pokarmowy. Należy pamiętać, że do tej grupy należą nie tylko produkty obfite w widoczny tłuszcz, ale również takie, gdzie jest on niezauważalny, np. pełnotłuste produkty mleczne, tłuste rodzaje mięs i ryb.
Podczas diety lekkostrawnej należy również unikać produktów, które drażnią przewód pokarmowy, mamy tu myśli niektóre przyprawy (chili, pieprz) oraz sosów na bazie octu (w tym musztardy, keczupu).
Dodatkowo dieta lekkostrawna zakłada wykluczenie produktów wzdymających. W trakcie jej stosowania należy unikać cebuli, czosnku, nasion roślin strączkowych oraz warzyw kapustnych.
Co jeść na diecie lekkostrawnej?
Dieta lekkostrawna, zasady
Dieta lekkostrawna znajduje zastosowanie przede wszystkim jako podstawowa dieta w szpitalach, która w kolejnych dniach po diagnozie, może ulec ewentualnym modyfikacjom. Zaleca się ją również w wielu schorzeniach przewodu pokarmowego, m.in. w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit czy nadmiernej pobudliwości jelita grubego. Dietę tę zaleca się również w okresach rekonwalescencji, podczas infekcji przebiegających z wysoką gorączką, a także u osób w podeszłym wieku.
Ma ona na celu jak największe odciążenie układu pokarmowego, tak aby organizm z większą siłą mógł skupić się na czynnościach innych niż trawienie. Dietę tę można też stosować, aby pomóc odpocząć żołądkowi na co dzień, np. po długim biesiadowaniu w okresie świąt.
Śniadanie:
Omlet z białek z musem jabłkowym
II śniadanie:
Serek wiejski z kromką pieczywa graham i pomidorami (bez skórki)
Obiad:
Pieczony w folii dorsz w sosie koperkowym podany z puree z marchewki i gotowaną cukinią
Podwieczorek:
Koktajl jogurtowo-brzoskwiniowy
Kolacja:
Zupa krem z dyni
Warto zaznaczyć, że dieta lekkostrawna nie jest dietą o sztywnych regułach, identycznych dla każdego. Każdy człowiek może inaczej reagować na ten sam produkt, dlatego stosując tę dietę należy zwrócić uwagę, jak na konkretny posiłek reaguje nasz organizm. Nowe produkty do diety można wprowadzać stopniowo ? najpierw w postaci przecieru, później drobnych kawałków. Rozdrobnienie pokarmu umożliwia łatwiejszy dostęp soków trawiennych, a co za tym idzie - lepsze trawienie.