Jemy nie tylko wtedy, kiedy jeste¶my g³odni. Zajadamy stres, smutek, kupujemy "oczami". Dlatego je¶li liczysz na szybkie efekty, oprócz diety wprowad¼ zasady Briana Wansinka, autora ksi±¿ek "Beztroskie jedzenie. Czemu jemy wiêcej, ni¿ my¶limy?" oraz "Szczup³y przez plan. Techniki ¶wiadomego jedzenia na ka¿dy dzieñ", który zosta³ poproszony przez Bia³y Dom o stworzenie planu, jak zmieniæ z³e nawyki ¿ywieniowe Amerykanów.
Oto siedem rad Wansinka, które pomog± schudn±æ.
Na³ó¿ jedzenie na talerz i usi±d¼ przy stole. Je¶li trzymasz je w zasiêgu wzroku, prawdopodobnie skusisz siê na dok³adkê, mimo ¿e porcja na twoim talerzu w zupe³no¶ci ci wystarczy. Poza tym, ¿eby do³o¿yæ sobie jedzenia - bêdziesz musia³ wstaæ, a to tych bardziej leniwych mo¿e zniechêciæ.
Podobnie sytuacja wygl±da z niezdrowymi produktami, które otaczaj± nas na co dzieñ. Cukierki i batoniki na biurku w pracy, chipsy i krakersy w kuchni. Widz±c je, trudno ci siê oprzeæ.
Dlatego zrób porz±dki i porozstawiaj w ich miejsce produkty zdrowe: owoce, warzywa, przek±ski, jak np. jogurt ze zdrowymi ziarnami.
Je¶li musimy po przek±skê wstaæ, przej¶æ siê czy nawet w³o¿yæ odrobinê wysi³ku w jej rozpakowanie - to ochota na ni± spada.
Potwierdzaj± to badania: eksperyment Google'a przeprowadzony w ich biurze. Kiedy¶ cukierki dla pracowników umieszczane by³y tu w otwartych miskach, by³y wiêc ca³y czas na wyci±gniêcie rêki. Kiedy zmieniono ich sposób serwowania - na koszyki z pokrywk± - spo¿ycie cukierków zmniejszy³o siê a¿ o 3 mln miesiêcznie.
Nawet taka ma³a niedogodno¶æ by³a w stanie ograniczyæ pod¶wiadome siêganie po s³odycze.
Wszystko, co odci±ga nasz± uwagê od jedzenia, powoduje, ¿e jemy wiêcej. G³ówne miejsce zajmuje tutaj telewizja - patrzymy na ekran telewizora i nasza rêka bezwiednie l±duje w popcornie. Podobnie "nie¶wiadomie" jemy podczas jazdy samochodem oraz podczas imprez. Ka¿da forma rozrywki w po³±czeniu z jedzeniem rozprasza.
"Kiedy jeste¶my g³odni kupujemy jedzenie wygodne, które jest w stanie szybko zaspokoiæ nasze pragnienia.
Nie idziemy do dzia³u z warzywami i owocami, ale stajemy przed wêglowodanami. Siêgamy po krakersy, p³atki, cukierki czy chipsy. A potem zazwyczaj otwieramy nasz± paczkê i szybko zjadamy jej zawarto¶æ, jad±c do domu".
Ci, którzy jedz± w po¶piechu, wa¿± wiêcej od tych, którzy na jedzenie po¶wiêcaj± wiêcej czasu. "Kobiety, które poproszono o szybkie zjedzenie przygotowanego dania, spo¿y³y 646 kalorii w ci±gu 9 min. Tej samej grupie kobiet nakazano je¶æ wolniej, kilkana¶cie razy prze¿uwaj±c ka¿dy kês - w rezultacie w ci±gu 29 min dostarczy³y do organizmu 579 kalorii" - mówi Wansink.
Mija 20 min, zanim poczujemy siê syci. Jedz±c w po¶piechu, poch³aniamy wiêcej, zanim sygna³ dotrze do mózgu. Przestawienie siê na spokojne spo¿ywanie posi³ku mo¿e byæ trudne. Pomocna wtedy bêdzie zasada ¿ucia ka¿dego kêsa 10 razy i odk³adania widelca miêdzy kêsami. Je¶li to mo¿liwe, znajd¼ spokojne miejsce, w którym zjesz posi³ek powoli i bez stresu.
"Gdy dasz ludziom trzy ró¿ne opcje posi³ku, zjedz± o 23 proc. wiêcej, ni¿ gdyby mieli tylko jeden wybór" - podkre¶la Wansink.
Towarzystwo ma du¿e znaczenie. Je¶li jemy w otoczeniu osób oty³ych, pozwalamy sobie na wiêcej i przestajemy kontrolowaæ porcje. Podobnie - w otoczeniu osób, które znamy, lubimy i które s± nam bliskie. My¶lisz, ¿e wybieranie jako towarzyszy osób szczup³ych to dobre rozwi±zanie? Niestety nie. Je¶li jedz± one sporo, to w³±cza nam siê my¶lenie: "Skoro one mog±, to ja te¿". Nie namawiamy oczywi¶cie na bycie samotnym podczas posi³ków. Czasem wystarczy u¶wiadomienie sobie samego procesu.