Zastanawiasz się jak je wykonać? Przepis jest bardzo prosty! Zmiksuj jagody i szpinak z dodatkiem soku z limonki. Ubij lekko jajka z waniliowym ekstraktem i syropem z agawy. Rozpuść 150 gramów gorzkiej czekolady i łyżkę masła, lekko przestudź i dodaj do masy jajecznej. Następnie dodaj puree i wymieszaj.W naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj do masy, mieszając lekko.
Dietetyczne przekąski na imprezę [5 PRZEPISÓW]
Na koniec kwadratową foremkę o boku 18 cm wyłóż pergaminem. Napełnij formę masą, wygładź wierzch i piecz w piekarniku na 175?C (termoobieg) przez 30 minut.
4 banany rozgnieć starannie na papkę, dodaj sok z cytryny. Dosyp garść: płatków owsianych, płatków jaglanych, płatków quinoa, pestek dyni, pestek słonecznika, sezamu, orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, 6 suszonych moreli i 5 fig - wszystko wymieszaj dokładnie z bananami. Wlej całość do formy (standardowa keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 60 minut w tym 20 minut z termoobiegiem. Z wyjęciem z formy trzeba poczekać aż trochę wystygnie, ale nie musi być całkiem zimne.
Będą Ci potrzebne składniki, takie jak: 3/8 szklanki migdałów, 1/4 szklanki masła orzechowego, 1 łyżka syropu z agawy - baza oraz 1/2 szklanki białka o smaku masła orzechowego, 1/2 płynnych białek, 3 małe opakowania (ok. 150g) beztłuszczowego jogurtu greckiego - nadzienie.
Jogurt grecki - jego zalety i pomysł na pyszne i lekkie dania
Co dalej? Wymieszaj wszystkie składniki (bazy). Wypełnij bazę mieszaniną jaj, odżywki białkowej i jogurtu. Wlej nadzienie na bazę i ułóż to wszystko na blasze i piecz przez 45-50 minut na 200 stopniach Celsjusza. Doglądaj sernika, aby się nie spalił. Możesz także sprawdzić wykałaczką czy jest gotowy w środku. Wyjmij sernik i odstaw go, aby ostygł na ok. godzinę. Możesz na końcu polać go shakiem waniliowym bądź wiśniowym.
Do przygotowania tego smakołyku będziesz potrzebować: 250g zimnego masła, 400g mąki orkiszowej typ750 i 3 łyżki mąki ryżowej, 2 żółtka, 2 łyżki jogurtu naturalego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki ksylitolu (zamiast cukru cukru) - na kruchą część. Budyń możesz przygotować według własnego dietetycznego przepisu. Następnie 250 gramów masła pokrój na mniejsze kawałki i umieść w misie miksera. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć hakiem kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ręcznie. Podziel je na dwie części : większą - ok.2/3 i mniejszą- ok.1/3, zawiń je osobno w folię spożywczą i umieść w lodówce lub zamrażarce. W tym czasie przygotuj budyń.
Będą Ci potrzebne następujące składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (użyłam razowej), 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru brzozowego, 3/4 szklanki oleju, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki cynamonu oraz 1/2 kg odpestkowanych śliwek.
Następnie w jednym naczyniu wymieszaj suche składniki, w drugim mokre. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj łyżką - tylko do połączenia składników. Ciasto przelej do tortownicy (moja o średnicy 24 cm)wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu ciasta poukładaj śliwki skórka do dołu i lekko wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na godzinę - piecz do suchego patyczka.
Fasolę/ ciecierzycę blendujemy z bananami, syropem z agawy i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy dosypujemy płatki ryżowe, sodę, kakao, wlewamy mleko, sok z pomarańczy i blendujemy dalej. Czekoladę, śliwki i orzechy siekamy drobno i mieszamy łyżką z powstałą wcześniej masą. Całość wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Jak wykonać polewę? Mleczko kokosowe w proszku rozrabiamy w 125 ml. ciepłej wody, a następnie polewamy nim wystudzone ciasto. Jagody goji blendujemy z cukrem i posypujemy nimi ciasto.
Jak je zrobić? Przepis jest dziecinnie prosty! Wystarczy fasolę, jajka i olej potraktować blenderem (fasola musi zostać dokładnie rozdrobniona). Następnie dodać cukier, kakao i sól. Zmiksuj całość. Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (dno razem z bokami) i posyp obficie orzechami.
Dowiedz się, dlaczego warto jeść orzechy, ser żółty i pić wino!
Co należy zrobić? Po pierwsze rozbić jajka wbijając żółtka do większej miski, a białka do mniejszej. Do miski z żółtkami dodać 15 g cukru i ubić wszystko na puszystą masę. Następnie wmiksować do masy żółtkowej zmielone migdały. Osobno ubij pianę z białek, stopniowo dosypując do niej 3 łyżki cukru. Gdy piana będzie już ubita na sztywno, wmieszaj ją delikatnie do masy migdałowej. Jeśli chcemy do ciasta dodać porzeczki, należy je już teraz dodać do masy, delikatnie wszystko mieszając. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj lekko odrobiną masła i wysyp kaszą manną. Ciasto przełóż do blaszki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180°C około 25 minut. Po tym czasie ciasto powinno już mieć złoty kolor, więc należy go od góry przykryć papierem pergaminowym lub innym i piec jeszcze z 15 minut.