PRAWDA!
Jest to związane z wieloma procesami biochemicznymi w organizmie. Za produkcję ciepła w naszym ciele odpowiedzialne są mięśnie. Na pewno każdy wielokrotnie odczuł, że podczas chłodu jego mięśnie drżą mimowolnie i ciężko jest to opanować. Jest to naturalna reakcja naszego organizmu. Oznacza, że włókna mięśni pracują i wytwarzają ciepło. Gdyby nie to, prawdopodobnie doszłoby do hipotermii.
Ponadto nasza tkanka podskórna zbudowana jest głównie z luźniej tkanki łącznej, w której gromadzi się tłuszcz, chroniący organizm przed zbytnią utratą ciepła i będący zapasowym materiałem energetycznym.
Osoby szczupłe mają niewielki zapas tkanki tłuszczowej i dlatego jest im zimno. Jeśli osoby szczupłe, dodatkowo w swojej diecie mają zaniżoną podaż białka, mogą częściej odczuwać chłód. Białko działa wysoko termogenicznie (zwiększa temperaturę ciała), przy jego braku jest nam chłodno.
Eksperci: dietetyk Wojtek Habało i trener oraz specjalista ds.żywienia Radek Kruczek z All For Body.
Przegląd najpopularniejszych diet odchudzających
MIT!
Odchudzanie to proces globalny, chudnie sie praktycznie równomiernie z całego ciała naraz. Na pewno nie jest tak, że chudnie nam najpierw twarz, a potem reszta ciała. Mimo tego odchudzanie zależy od genów. Jeśli ktoś ma tendencje do tycia w okolicach brzucha, to tam schudnie najwolniej. I jeżeli ktoś ma duża pupę i uda to też te obszary chudną wolniej.
PRAWDA!
Ograniczenie węglowodanów (zwłaszcza prostych: słodyczy, ciastek,a także - o odpowiednich porach- owoców) to zdrowy sposób na odchudzanie.
Najlepiej ograniczyć węglowodany podczas śniadania. Jeśli nie będziemy spożywać płatków śniadaniowych, dżemów, owoców (zarówno świeżych, jak i suszonych), a zastąpimy je produktami białkowo-tłuszczowymi - dłużej utrzymamy organizm w fazie postu nocnego, dzięki czemu organizm cały czas będzie korzystał z zapasów tkanki tłuszczowej.
Węglowodany warto wprowadzić w II śniadaniu: możemy wtedy zjeść np. jogurt z owocami i orzechami. Do obiadu można spożyć węglowodany złożone: zdrowe kasze, brązowy ryż. Podwieczorek i kolacja mogą być posiłkami bialkowo-tłuszczowymi.
Dlaczego warto zacząć dzień od szklanki wody?
PRAWDA/FAŁSZ
Woda tłumi uczucie głodu, choć nie zawiera kalorii. Jest tak dlatego, że mózg nie rozróżnia uczucia głodu i pragnienia. To powoduje, że często wydaje nam się, że jesteśmy głodni, a tak naprawdę chce nam się pić. Z zasady o wiele częściej chce nam się pić niż jeść. Pijąc wodę może nam się wydawać, że obniżamy uczucie głodu, a tak naprawdę gasimy pragnienie.
FAŁSZ!
Przykładem może być tuńczyk czy panga. Te ryby kumulują w sobie rtęć. Tuńczyk zawiera także dużo metali ciężkich, które kumulują się w organizmie. U osób otyłych rtęć kumuluje się w tkance tłuszczowej, więc gdy tracimy na wadze, rtęć uwalniana jest do organizmu co grozi zatruciem.
Jakie ryby wybierać? Radzi dietetyk
Tuńczyk z puszki raz na jakiś czas oczywiście nam nie zaszkodzi, ale jedzący często może powodować zatrucie przewlekłe małymi ilościami rtęci. To powoduje początkowo niespecyficzne objawy, takie jak ból głowy i kończyn, osłabienie. W późniejszym czasie dochodzi do zapaleń błon śluzowych przewodu pokarmowego, wypadania zębów i wystąpienia charakterystycznego niebiesko-fioletowego rąbka na dziąsłach. Obserwuje się też zaburzenia snu, upośledzenie koncentracji, zaburzenia pamięci, zmiany w osobowości. Później pojawiają się drżenia rąk i nóg, niezborność chodu. Charakterystycznym objawem jest zmiana charakteru pisma na tzw. "drżące pismo". W zatruciu przewlekłym również obserwuje się uszkodzenie nerek.
8 największych pułapek dietetycznych
MIT!
Produkty light faktycznie mają mniej tłuszczu, ale za to tyle samo cukru lub nawet więcej niż normalne produkty. Usunięcie tłuszczu z produktu wymaga od producentów dodania innych składników - takich które zrekompensują smak i sprawią, że produkt będzie miał teksturę podobną do wersji standardowej.
Np. w czekoladach light kosztem mniejszej ilości cukru, dodano więcej tłuszczu. W efekcie jej kaloryczność jest prawie identyczna jak wyrobu tradycyjnego. Dietetyczne płatki śniadaniowe, bez cukru, nie zawierają dużo mniej energii niż te tradycyjne, powszechnie uznawane na wysoko słodzone. Cukier jest w nich ukryty pod różnymi nazwami (syrop glukozo-fruktozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, syrop cukru brązowego, owoce kandyzowane), niekoniecznie znanymi dla przeciętnego konsumenta.
MIT!
Warto dać organizmowi przerwę przed snem. Ostatni posiłek powinno się zjeść 2-3 godziny przed snem, niezbyt duży, najlepiej żeby był białkowo-tłuszczowy z warzywami. Wspomaga to nam dobry sen, natomiast jeśli chodzi o odchudzanie nie ma to większego znaczenia. Liczy się pula kalorii zjedzonych podczas całego dnia.