W najnowszej książce Konrada Gacy: "Kuchnia fit" znajdziemy nie tylko uniwersalne, zdrowe dania na każdą porę dnia. Publikacja zawiera także zestaw potraw świątecznych, równie smacznych co standardowe dania, lecz posiadających bardziej wartościowy i dietetyczny skład.
Z "Kuchni fit" dowiemy się m.in. jak wykonać zdrowe, wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami, pasztet z zielonej soczewicy, czy sałatkę warzywną w wersji light. Nauczymy się robić pomarańczowe buraczki, czy też pierogi z dynią i cynamonem. Dzięki takim rozwiązaniom, myśląc o świętach możemy odetchnąć z ulgą.
Składniki:
mąka orkiszowa jasna, 700 g
gorąca woda, 450 ml
oliwa z oliwek, 2 łyżki
jajka, 2 szt.
dynia mrożona, 0,5 kg
świeży imbir, 3 cm
curry bez soli, 3 łyżeczki
płatki migdałowe, 50 g
cynamon, 1 łyżeczka
Wykonanie:
Dynię gotujemy al dente w małej ilości wody. Następnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy płatki z migdałów, curry i starty korzeń imbiru. Mąkę, wodę i 1 jajko zagniatamy na ciasto i wyrabiamy przez około 15 minut. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy krążki w cieście, a na krążkach układamy farsz. Zwijamy ciasto, formując pierogi. Do garnka z wodą dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzątek kładziemy pierogi i gotujemy przez około 15 minut. Po wyjęciu z wody posypujemy cynamonem.
Składniki:
kapusta biała, 1 szt.
suszone grzyby, 100 g
cebula, 1 szt.
kasza gryczana prażona,
2 szklanki
woda, 3 szklanki
masło, 30 g
pieprz czarny
Wykonanie:
Grzyby suszone wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na noc. Następnego dnia ugotować i pokroić w paski, zachowując wywar. Kapustę gotować w garnku, nożem oddzielając liście wierzchnie już sparzone. Cebulę pokroić w plasterki i na parze doprowadzić do miękkości, poszatkować. Do garnka wlać 3 szklanki wody, dodać masło i zagotować. Na wrzątek wrzucić opłukaną i przebraną kaszę. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Dodać grzyby i cebulę, dokładnie wymieszać. Wstawić garnek z kaszą do piekarnika nagrzanego do temp. 160°C i piec przez 40 minut. Odstawić do wystudzenia. Kaszę zawijać w liście sparzonej kapusty i układać dosyć ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalać wywarem z grzybów i piec w temp. 160°C przez godzinę.
Składniki:
karp, 700 g
świeżo zmielony pieprz
pistacje bardzo drobno posiekane, 7 łyżek
bułka tarta z chleba orkiszowego, 7 łyżek
cebulka szalotka drobno posiekana, 2 szt.
starta skórka cytryny, 0,5 łyżeczki
starta skórka pomarańczy, 0,5 łyżeczki
posiekana natka pietruszki, 4 łyżki
czosnek przeciśnięty przez praskę, 1 ząbek
oliwa z oliwek, 8 łyżek
burak, 3 szt.
sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy, 0,5 szklanki
rodzynki, 0,5 szklanki
cynamon, 0,5 łyżeczki
Wykonanie:
Rozdrobnione pistacje uprażyć na suchej patelni. Wymieszać z bułką tartą, szalotką, skórką cytryny, czosnkiem, natką pietruszki, 6 łyżkami oliwy z oliwek i świeżo zmielonym pieprzem. Karpia podzielić na dzwony, opłukać zimną wodą. Ułożyć na blasze do pieczenia i przykryć pistacjowym farszem lekko dociskając do ryby. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec przez 20 minut. Buraczki umyć, każdy zawinąć oddzielnie w kawałek folii aluminiowej, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C, piec przez 1 godzinę. Rodzynki zalać wrzącą wodą i moczyć przez około 20 minut. Buraczki obrać ze skórek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich skórkę i sok z pomarańczy, wymieszać z odsączonymi rodzynkami. Doprawić cynamonem i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszać i podgrzać.
Składniki:
ziemniaki, 3 szt.
pietruszka korzeń, 1 szt.
jajka, 3 szt.
cebula, 1 szt.
marchewka i groszek mrożony, 1,5 szklanki
jogurt naturalny, 200 g
świeżo starty chrzan, 0,5 łyżeczki
świeżo starty imbir, 0,5 łyżeczki
Wykonanie:
Ziemniaki i pietruszkę dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Marchew i groszek parzymy wrzątkiem. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Jogurt mieszamy z chrzanem i imbirem. Doprawiamy pieprzem i mieszamy z pozostałymi składnikami.