Gluten: czy warto wyeliminować go z diety?
Nietolerancja glutenu jest dziś jednym z najczęściej spotykanych zaburzeń. U osób zdrowych ścianki jelit są pokryte kosmkami i mikrokosmkami, których zadaniem jest zwiększenie powierzchni wchłaniania składników pokarmowych w jelitach. U osób, które nie tolerują glutenu, kosmki zanikają. Takie osoby cierpią one na częste biegunki, chudną, nabawiają się niedoborów witamin i minerałów. Nie mają energii, za to nękają je bóle brzucha.
Gluten występuje w pszenicy, jęczmieniu, owsie, życie i, choć w mniejszych ilościach, w orkiszu. Pszenica, która jest najczęściej spożywanym zbożem, zawiera go najwięcej. A w wyniku modyfikacji (również genetycznych) jeszcze więcej.
"Karolina na detoksie. Oczyszczanie organizmu w 7 dni" do kupienia na Kulturalnysklep.pl
Dietetyczne przepisy: zainspiruj się!
Składniki (porcja dla 4 osób):
1/2 szklanki grochu, fasolki mung, fasoli azuki lub czerwonej soczewicy
szklanka ryżu (najlepiej basmati)
1/2 łyżeczki soli
masło sklarowane
olej kokosowy lub olej ryżowy do smażenia
Przygotowanie:
Groch i ryż moczymy oddzielnie minimum sześć godzin. Płuczemy. Zarówno do grochu, jak i do ryżu wlewamy taką ilość wody, aby po zmiksowaniu (ryż i groch miksujemy osobno) uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta naleśnikowego. Mieszamy ze sobą?i dodajemy sól. Placki smażymy na nieprzywierającej, płaskiej, najlepiej żeliwnej patelni. Powinna być rozgrzana, delikatnie posmarowana tłuszczem i wytarta wilgotną szmatką. To zapobiega przywieraniu naleśników. Na środek rozgrzanej patelni wylewamy mniej więcej 4 łyżki ciasta, delikatnie je rozprowadzamy, tworząc cienki naleśnik. Smarujemy od góry odrobiną masła sklarowanego lub oleju i smażymy na średnim gazie 2-3 minuty.
Detoks: bezpieczny sposób na oczyszczanie
Składniki (porcja dla 4 osób):
2-3 średniej wielkości ziemniaki
2 łyżki masła sklarowanego lub oleju kokosowego
kawałek imbiru o długości połowy kciuka, starty na drobnej tarce
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1-2 łyżeczki curry w proszku (upewnij się, że mieszanka nie zawiera glutaminianu sodu)
1-2 czerwone papryki pokrojone w drobną kostkę
150 ml krojonych pomidorów z kartonika lub 4 świeże, dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę
sól i pieprz do smaku
świeże, zielone, poszatkowane chili (opcjonalnie)
posiekana natka kolendry (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w małą kostkę i gotujemy na parze, aż staną się miękkie (około 20 minut). Na tłuszczu podsmażamy imbir. Wsypujemy wiórki kokosowe. Prażymy na złoty kolor, cały czas mieszając (na małym ogniu). Wsypujemy curry i wrzucamy paprykę oraz pomidory. Przykrywamy pokrywką. Dusimy około 15 minut, aż papryka zmięknie. Dodajemy ugotowane ziemniaki. Całość ugniatamy tłuczkiem na puree. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i natką kolendry. Pod koniec smażenia nakładamy na połowę naleśnika farsz. Składamy na pół i podajemy.
Zielony koktajl oczyszcza. Sprawdź, jak go przygotować
Składniki (porcja dla 2 osób):
masa z nerkowców:3/4 szklanki nerkowców namoczonych na noc
sok z cytryny
łyżeczka marynowanego pieprzu
skórka otarta z połowy cytryny
1/2 łyżeczki tymianku
sól do smaku
masa szpinakowa: opakowanie młodych listków szpinaku
2-3 łyżki oliwy
2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
świeżo zmielony pieprz
1/2 szklanki mleka roślinnego
papier ryżowy
2 pomidory (jesienią pomidorki koktajlowe) pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki oregano
Przygotowanie:
Spód naczynia wykładamy papierem ryżowym. Przygotowujemy masę z nerkowców, miksując wszystkie składniki. Dzielimy ją na 2 części. Podobnie postępujemy z masą szpinakową (szpinak dusimy około 10 minut z mlekiem i gałką oraz pieprzem, aż zmięknie i zredukuje objętość). Na dół wykładamy pierwszą warstwę masy z nerkowców, a na nią kolejną ? papieru ryżowego. Następnie kładziemy połowę masy szpinakowej i znów papier ryżowy. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Na wierzch wykładamy pokrojone pomidory wymieszane z oliwą i oregano. Podajemy w temperaturze pokojowej.
Detoks: 5 produktów, które warto włączyć do diety
Składniki (porcja dla 2 osób):
łyżka sklarowanego masła lub oleju kokosowego
2 goździki
kawałek imbiru o długości połowy kciuka, starty na tarce
1/2 łyżeczki cynamonu
poszatkowana, świeża, ostra czerwona papryczka (opcjonalnie)
200 ml passaty pomidorowej lub 5 świeżych dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę
1/2 szklanki daktyli niesiarkowanych, najlepiej organicznych pokrojonych w cienkie paski
Przygotowanie:
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy goździki, aż poczujemy aromat. Dodajemy imbir, cynamon i ostrą papryczkę. Po chwili wlewamy passatę i dodajemy daktyle. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu.
Kitchari jest prostą hinduską potrawą znaną z właściwości oczyszczających. Przypomina włoskie risotto, jest jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu i niezwykle odżywcze. W europejskiej wersji kitchari można przygotować z kaszą jaglaną.
Składniki (porcja dla 2 osób):
2 łyżki sklarowanego masła lub oleju kokosowego
1/2 łyżeczki czarnuszki
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
4 liście curry (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 szklanki ryżu (najlepiej basmati) lub kaszy jaglanej
1/2 szklanki czerwonej lub żółtej soczewicy
sól do smaku
Przygotowanie:
Na połowie tłuszczu podsmażamy przyprawy (według podanej kolejności), do momentu, gdy poczujemy aromat. Po wsypaniu kurkumy od razu dodajemy resztę składników. Wlewamy dwa razy tyle wody co soczewicy lub ryżu. W trakcie gotowania dolewamy wrzątku, tak aby soczewica całkowicie się rozgotowała, ale ziarenka ryżu pozostały w całości. Konsystencja powinna być półpłynna (tak jak w risotto). Przed podaniem dodajemy do potrawy pozostały tłuszcz.