Dieta bezglutenowa [5 PRZEPISÓW]

Dieta bezglutenowa może pomóc nam pobyć się bólów brzucha, wahań wagi, może także poprawić znacznie samopoczucie. Tak było w przypadku Macieja Szaciłło, autora książki "Karolina na detoksie". Zobacz, jakie przepisy na dania bezglutenowe poleca Maciej.
Owsianka z owocami Owsianka z owocami fot. Shutterstock

Dieta bezglutenowa

Gluten: czy warto wyeliminować go z diety?

Nietolerancja glutenu jest dziś jednym z najczęściej spotykanych zaburzeń. U osób zdrowych ścianki jelit są pokryte kosmkami i mikrokosmkami, których zadaniem jest zwiększenie powierzchni wchłaniania składników pokarmowych w jelitach. U osób, które nie tolerują glutenu, kosmki zanikają. Takie osoby cierpią one na częste biegunki, chudną, nabawiają się niedoborów witamin i minerałów. Nie mają energii, za to nękają je bóle brzucha.

Gluten występuje w pszenicy, jęczmieniu, owsie, życie i, choć w mniejszych ilościach, w orkiszu. Pszenica, która jest najczęściej spożywanym zbożem, zawiera go najwięcej. A w wyniku modyfikacji (również genetycznych) jeszcze więcej.

"Karolina na detoksie. Oczyszczanie organizmu w 7 dni" do kupienia na Kulturalnysklep.pl

Erik Bagger Drewniana misa Chill
w okazje.info
Dosa Dosa Dosa

Dosa

Dietetyczne przepisy: zainspiruj się!

Składniki (porcja dla 4 osób):

1/2 szklanki grochu, fasolki mung, fasoli azuki lub czerwonej soczewicy

szklanka ryżu (najlepiej basmati)

1/2 łyżeczki soli

masło sklarowane

olej kokosowy lub olej ryżowy do smażenia

Przygotowanie:

Groch i ryż moczymy oddzielnie minimum sześć godzin. Płuczemy. Zarówno do grochu, jak i do ryżu wlewamy taką ilość wody, aby po zmiksowaniu (ryż i groch miksujemy osobno) uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta naleśnikowego. Mieszamy ze sobą?i dodajemy sól. Placki smażymy na nieprzywierającej, płaskiej, najlepiej żeliwnej patelni. Powinna być rozgrzana, delikatnie posmarowana tłuszczem i wytarta wilgotną szmatką. To zapobiega przywieraniu naleśników. Na środek rozgrzanej patelni wylewamy mniej więcej 4 łyżki ciasta, delikatnie je rozprowadzamy, tworząc cienki naleśnik. Smarujemy od góry odrobiną masła sklarowanego lub oleju i smażymy na średnim gazie 2-3 minuty.

Chasseur Patelnia żeliwna CZERŃ
  • Powłoka: Żeliwna
  • Średnica: 28 cm
  • Indukcja
w okazje.info
nadzienie do dosy, karolina na detoksie nadzienie do dosy, karolina na detoksie nadzienie do dosy, karolina na detoksie

Nadzienie do dosy z ziemniaków, papryki i wiórków kokosowych

Detoks: bezpieczny sposób na oczyszczanie

Składniki (porcja dla 4 osób):

2-3 średniej wielkości ziemniaki

2 łyżki masła sklarowanego lub oleju kokosowego

kawałek imbiru o długości połowy kciuka, starty na drobnej tarce

1/4 szklanki wiórków kokosowych

1-2 łyżeczki curry w proszku (upewnij się, że mieszanka nie zawiera glutaminianu sodu)

1-2 czerwone papryki pokrojone w drobną kostkę

150 ml krojonych pomidorów z kartonika lub 4 świeże, dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę

sól i pieprz do smaku

świeże, zielone, poszatkowane chili (opcjonalnie)

posiekana natka kolendry (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w małą kostkę i gotujemy na parze, aż staną się miękkie (około 20 minut). Na tłuszczu podsmażamy imbir. Wsypujemy wiórki kokosowe. Prażymy na złoty kolor, cały czas mieszając (na małym ogniu). Wsypujemy curry i wrzucamy paprykę oraz pomidory. Przykrywamy pokrywką. Dusimy około 15 minut, aż papryka zmięknie. Dodajemy ugotowane ziemniaki. Całość ugniatamy tłuczkiem na puree. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i natką kolendry. Pod koniec smażenia nakładamy na połowę naleśnika farsz. Składamy na pół i podajemy.

Zdjęcie Kenwood FS470
Kenwood FS470
  • Rodzaj: Parowar
  • Moc: 900 W
  • Pojemność: 10,5 l
  • Liczba pojemników: 3
w okazje.info
dietetyczna lazania, karolina na detoksie dietetyczna lazania, karolina na detoksie dietetyczna lazania, karolina na detoksie

Lazania z papieru ryżowego

Zielony koktajl oczyszcza. Sprawdź, jak go przygotować

Składniki (porcja dla 2 osób):

masa z nerkowców:3/4 szklanki nerkowców namoczonych na noc

sok z cytryny

łyżeczka marynowanego pieprzu

skórka otarta z połowy cytryny

1/2 łyżeczki tymianku

sól do smaku

masa szpinakowa: opakowanie młodych listków szpinaku

2-3 łyżki oliwy

2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej

świeżo zmielony pieprz

1/2 szklanki mleka roślinnego

papier ryżowy

2 pomidory (jesienią pomidorki koktajlowe) pokrojone w drobną kostkę

2 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki oregano

Przygotowanie:

Spód naczynia wykładamy papierem ryżowym. Przygotowujemy masę z nerkowców, miksując wszystkie składniki. Dzielimy ją na 2 części. Podobnie postępujemy z masą szpinakową (szpinak dusimy około 10 minut z mlekiem i gałką oraz pieprzem, aż zmięknie i zredukuje objętość). Na dół wykładamy pierwszą warstwę masy z nerkowców, a na nią kolejną ? papieru ryżowego. Następnie kładziemy połowę masy szpinakowej i znów papier ryżowy. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Na wierzch wykładamy pokrojone pomidory wymieszane z oliwą i oregano. Podajemy w temperaturze pokojowej.

Termisil Naczynie żaroodporne LAZANIA
w okazje.info
Czatnej cebulowo-jabłkowy Czatnej cebulowo-jabłkowy Fot. Arkadiusz Ścichocki

Czatnej pomidorowo-daktylowy

Detoks: 5 produktów, które warto włączyć do diety

Składniki (porcja dla 2 osób):

łyżka sklarowanego masła lub oleju kokosowego

2 goździki

kawałek imbiru o długości połowy kciuka, starty na tarce

1/2 łyżeczki cynamonu

poszatkowana, świeża, ostra czerwona papryczka (opcjonalnie)

200 ml passaty pomidorowej lub 5 świeżych dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę

1/2 szklanki daktyli niesiarkowanych, najlepiej organicznych pokrojonych w cienkie paski

Przygotowanie:

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy goździki, aż poczujemy aromat. Dodajemy imbir, cynamon i ostrą papryczkę. Po chwili wlewamy passatę i dodajemy daktyle. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu.

Silit Selara Patelnia
  • Powłoka: Ceramiczna
  • Średnica: 28 cm
w okazje.info
jeevalifestyle.com/ayurvedic-detox-kitchari/ jeevalifestyle.com/ayurvedic-detox-kitchari/ jeevalifestyle.com/ayurvedic-detox-kitchari/

Kitchari

Herbaty ziołowe oczyszczają

Kitchari jest prostą hinduską potrawą znaną z właściwości oczyszczających. Przypomina włoskie risotto, jest jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu i niezwykle odżywcze. W europejskiej wersji kitchari można przygotować z kaszą jaglaną.

Składniki (porcja dla 2 osób):

2 łyżki sklarowanego masła lub oleju kokosowego

1/2 łyżeczki czarnuszki

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

4 liście curry (opcjonalnie)

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 szklanki ryżu (najlepiej basmati) lub kaszy jaglanej

1/2 szklanki czerwonej lub żółtej soczewicy

sól do smaku

Przygotowanie:

Na połowie tłuszczu podsmażamy przyprawy (według podanej kolejności), do momentu, gdy poczujemy aromat. Po wsypaniu kurkumy od razu dodajemy resztę składników. Wlewamy dwa razy tyle wody co soczewicy lub ryżu. W trakcie gotowania dolewamy wrzątku, tak aby soczewica całkowicie się rozgotowała, ale ziarenka ryżu pozostały w całości. Konsystencja powinna być półpłynna (tak jak w risotto). Przed podaniem dodajemy do potrawy pozostały tłuszcz.

ISABELL Talerz płytki kwadratowy
w okazje.info
Więcej o: