Dynia nie bez powodu nazywana jest królową jesieni. Można bowiem przygotować z niej wiele potraw, których spożywanie wpływa bardzo pozytywnie na nasze zdrowie. Dodatkowo dynia świetnie syci, jest źródłem wielu witamin i błonnika oraz świetnie wpływa na naszą cerę. Zobaczcie ulubione przepisy gwiazd na dania z dynią w roli głównej!
Zupa dyniowa z nutą mango Ewy Chodakowskiej
Składniki:
- surowa, obrana dynia
- mały kawałek selera
- 2 małe korzenie pietruszki
- łyżka oleju rzepakowego
- mielona gałka muszkatołowa
- czarny pieprz
- mały kawałek mango
- łyżeczka estek dyni
Sposób przygotowania:
Obrane warzywa pokrój w plastry. Podduś w garnku na rozgrzanym oleju. Zalej szklanką wody. Duś aż warzywa będą miękkie. Przypraw i zmiksuj na gładką masę. Dodaj kostki mango i prażone na suchej patelni pestki dyni.
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych
ok. 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki nasion chia
1/3 szklanki pestek z dyni
1/3 szklanki nasion słonecznika
1/3 szklanki orzechów włoskich lub pekan
1/2 szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki syropu klonowego lub melasy
3 łyżki oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wsyp do dużej miski i wymieszaj. Następnie wysyp je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na ok. 45 minut.
Pamiętaj, aby w trakcie pieczenia kilka razy przemieszać granolę kilka razy, aby dobrze się upiekła.
Gdy będzie już gotowa i przestygnie przesyp ją do szklanego słoika.
Granola wyśmienicie smakuje z dodatkiem mleka lub naturalnego jogurtu.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej/upieczonej dyni
- 1 banan
- 2-3 jabłka na sok
- do smaku cynamon
- 1 łyżeczka macy
Sposób przygotowania:
Upieczoną dynię zmiksuj w blenderze wraz z resztą składników. Gotowe!
Składniki:
- dynia hokkaido
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- sól i chili
Przygotowanie:
Dynię dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Następnie skrapiamy je oliwą i posypujemy solą oraz doprawiamy chili. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 35-40 minut. Gotowe!