Dietetyczne gofry bez glutenu i cukru. Przepis redaktorki Myfitness.pl

Przechodząc na dietę, dla większości z nas dużym problemem jest brak smakołyków, do których byliśmy przyzwyczajeni. Na szczęście zdrowe odżywianie, czy nawet dieta redukcyjna wcale nie oznacza, że nie możemy jeść smacznie. Gofry to doskonały pomysł na pyszne śniadanie lub posiłek po treningu. Niestety, ale tradycyjne gofry nie są najlepszym pomysłem na dietetyczny posiłek. Wystarczy jednak kilka modyfikacji i można objadać się nimi nawet na diecie! Wypróbujcie mój przepis i koniecznie napiszcie, jak Wam smakują :)
Dietetyczne gofry z mąki lnianej Dietetyczne gofry z mąki lnianej Judyta Witkiewicz

Dietetyczne gofry bez glutenu, bez laktozy i bez cukru. Przepis redaktorki Myfitness.pl

Przechodząc na dietę, dla większości z nas dużym problemem jest brak smakołyków, do których byliśmy przyzwyczajeni. Na szczęście zdrowe odżywianie, czy nawet dieta redukcyjna wcale nie oznacza, że nie możemy jeść smacznie. Gofry to doskonały pomysł na pyszne śniadanie lub posiłek po treningu. Niestety, ale tradycyjne gofry nie są najlepszym pomysłem na dietetyczny posiłek. Wystarczy jednak kilka modyfikacji i można objadać się nimi nawet na diecie! Wypróbujcie mój przepis i koniecznie napiszcie, jak Wam smakują :)

Dietetyczne gofry z mąki lnianej Dietetyczne gofry z mąki lnianej Judyta Witkiewicz

Składniki

Do zrobienia naszych fit gofrów potrzebujemy:

  1. 2 jaja
  2. 1 łyżka mąki lnianej 
  3. 30 gramów odżywki białkowej
  4. 1 łyżeczka oleju kokosowego

Mąka lniana to doskonała alternatywa dla tradycyjnej mąki. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego oraz mikroelementów takich, jak wapń, fosfor, żelazo, cynk i magnez . Nasiona lnu naturalnie nie zawierają glutenu, więc idealnie sprawdzi się w diecie osób, które zmuszone są wyeliminować gluten ze swojego jadłospisu.

Dietetyczne gofry z mąki lnianej Dietetyczne gofry z mąki lnianej Judyta Witkiewicz

Sposób przygotowania

Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie, ciągle ubijając dodajemy żółtka. Do tak przygotowanej masy dodajemy mąkę lnianą oraz odżywkę białkową i delikatnie mieszamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Rozgrzewamy gofrownicę, którą wcześniej smarujemy odrobiną oleju kokosowego i smażymy nasze gofry. Mi zazwyczaj z takiej ilości przygotowanego ciasta wychodzą 2-3 całkiem spore krążki. 

Dietetyczne gofry z mąki lnianej Dietetyczne gofry z mąki lnianej Judyta Witkiewicz

Podanie

Tak przygotowane fit gofry przekładamy na talerz. Możemy polać je syropem zero kalorii i dodać ulubione owoce. Ten przepis z pewnością pokochają wszyscy miłośnicy słodkich śniadań, choć ja najbardziej lubię przygotować sobie gofry na posiłek potreningowy ;)

Dla zainteresowanych podaję makroskładniki gofrów (bez owoców i innych dodatków):

  • 294 kcal
  • Białko: 40 gramów
  • Tłuszcz: 13 gramów
  • Węglowodany: 3 gramów
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.