Smaczne i zdrowe propozycje świątecznych dań od Ani Lewandowskiej [GALERIA]

Wiele kobiet stosuje diety odchudzające i pragnie osiągnąć wymarzoną sylwetkę do wakacji. Co zrobić by w nadchodzące święta nie odmawiać sobie pyszności a jednocześnie zachować wypracowane do tej pory efekty? Przygotuj święta z fit przepisami od Ani Lewandowskiej, które pozwolą ci zachować szczupłą sylwetkę bez wyrzeczeń.
Wiele kobiet stosuje diety odchudzające i pragnie osiągnąć wymarzoną sylwetkę do wakacji. Co zrobić by w nadchodzące święta nie odmawiać sobie pyszności a jednocześnie zachować wypracowane do tej pory efekty? Przygotuj święta z fit przepisami od Ani Lewandowskiej, które pomogą ci zachować szczupłą sylwetkę oraz pozwolą cieszyć się smakiem wielkanocnych potraw. Wiele kobiet stosuje diety odchudzające i pragnie osiągnąć wymarzoną sylwetkę do wakacji. Co zrobić by w nadchodzące święta nie odmawiać sobie pyszności a jednocześnie zachować wypracowane do tej pory efekty? Przygotuj święta z fit przepisami od Ani Lewandowskiej, które pomogą ci zachować szczupłą sylwetkę oraz pozwolą cieszyć się smakiem wielkanocnych potraw. hpba.pl
MAZUREK KOKOSOWY (idealny dla alergików oraz osób z nietolerancją na gluten i nabiał)
<br><br>
<br><br>
Składniki:
-ciasto:
5 jajek, 
2 łyżki oleju kokosowego, 
10 łyżek mąki kokosowej, 
szczypta wanilii, 
szczypta soli 
<br><br>
-masa czekoladowa
8 daktyli, 
150 ml śmietany ryżowej, 
łyżeczka masła klarowanego, 
2 łyżki kakao, 
4 łyżki rumu, 
<br><br>
-ozdoby: powidła, czekolada, migdały
<br><br>
<br><br>
-Sposób przygotowania:
Wyrób ciasto w robocie kuchennym. Następnie przygotuj foremkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż cienką warstwę ciasta do foremki i piecz ok 15 minut. W międzyczasie przygotuj masę. Ugotuj daktyle w śmietanie, po czym dodaj pozostałe jej składniki i zmiksuj. Kiedy spód ciasta ostygnie po upieczeniu, wyłóż na niego przygotowaną masę i ozdób ją powidłami porzeczkowymi powidłami, rozpuszczoną czekoladą i migdałami.
MAZUREK KOKOSOWY (idealny dla alergików oraz osób z nietolerancją na gluten i nabiał)



Składniki: -ciasto: 5 jajek, 2 łyżki oleju kokosowego, 10 łyżek mąki kokosowej, szczypta wanilii, szczypta soli

-masa czekoladowa 8 daktyli, 150 ml śmietany ryżowej, łyżeczka masła klarowanego, 2 łyżki kakao, 4 łyżki rumu,

-ozdoby: powidła, czekolada, migdały



-Sposób przygotowania: Wyrób ciasto w robocie kuchennym. Następnie przygotuj foremkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż cienką warstwę ciasta do foremki i piecz ok 15 minut. W międzyczasie przygotuj masę. Ugotuj daktyle w śmietanie, po czym dodaj pozostałe jej składniki i zmiksuj. Kiedy spód ciasta ostygnie po upieczeniu, wyłóż na niego przygotowaną masę i ozdób ją powidłami porzeczkowymi powidłami, rozpuszczoną czekoladą i migdałami. hpba.pl
ŻUREK WIELKANOCNY (wersja na wywarze warzywnym, ale bez dodatku mąki)
<br><br>
<br><br>
Przygotowanie:
<br><br>
-składniki na wywar:
1,5 l wody, 
2 marchewki, 
1 pietruszka, 
kawałek selera, 
por, 
1 mała cebula, 
1 ząbek czosnku, 
1 liść laurowy, 
ziele angielskie, 
0,5 l zakwasu na żurek, 
0,5 kg białej kiełbasy, 
100 g boczku, 
1 ząbek czosnku, 
1 łyżka majeranku, 
4-6 ziaren pieprzu, 
1 liść laurowy, 
2-4 ziarna ziela angielskiego 
<br><br>
do podania z żurkiem:
4 jajka
<br><br>
Sposób przygotowania:

Do garnka z wodą dodałam obrane warzywa oraz przyprawy przygotowane na wywar. Gotowałam do miękkości, a następnie wszystko odcedziłam. Do garnka z samym wywarem włożyłam białą kiełbasę (pokroiłam ją wcześniej w plastry). Następnie wlałam zakwas na żurek i gotowałam około pół godziny, dodając liść laurowy, majeranek, ziarna ziela angielskiego oraz posiekany czosnek. Po pół godziny dodałam pokrojony w cienkie plasterki boczek i gotowałam jeszcze 30  minut. Zmiksowałam warzywa z wywaru i zagęściłam nimi zupę (zamiast mąki). Dodałam jogurt/śmietankę roślinną i wymieszałam.
<br><br>
Smacznego! ŻUREK WIELKANOCNY (wersja na wywarze warzywnym, ale bez dodatku mąki)



Przygotowanie:

-składniki na wywar: 1,5 l wody, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, ziele angielskie, 0,5 l zakwasu na żurek, 0,5 kg białej kiełbasy, 100 g boczku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka majeranku, 4-6 ziaren pieprzu, 1 liść laurowy, 2-4 ziarna ziela angielskiego

do podania z żurkiem: 4 jajka

Sposób przygotowania: Do garnka z wodą dodałam obrane warzywa oraz przyprawy przygotowane na wywar. Gotowałam do miękkości, a następnie wszystko odcedziłam. Do garnka z samym wywarem włożyłam białą kiełbasę (pokroiłam ją wcześniej w plastry). Następnie wlałam zakwas na żurek i gotowałam około pół godziny, dodając liść laurowy, majeranek, ziarna ziela angielskiego oraz posiekany czosnek. Po pół godziny dodałam pokrojony w cienkie plasterki boczek i gotowałam jeszcze 30 minut. Zmiksowałam warzywa z wywaru i zagęściłam nimi zupę (zamiast mąki). Dodałam jogurt/śmietankę roślinną i wymieszałam.

Smacznego! hpba.pl
BEZGLUTENOWA BABKA WIELKANOCNA
<br><br>
Składniki:
5 białek
1 jajko
0,5 szklanki mąki ryżowej, 
0,5 szklanki wiórków kokosowych, 
4 łyżki miodu lub inny słód płynny np. syrop klonowy, 
3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego, 
płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 
garść rodzynek, 
płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
szczypta soli morskiej, 
tabliczka gorzkiej czekolady (80%)
<br><br>
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Ubij na wolnych obrotach białka, dodając stopniowo miód, ekstrakt, masło, jajko oraz mąkę z wiórkami. Następnie dodaj rodzynki.Wysmaruj formę olejem kokosowym i oprósz ją mąką. Wlej ciasto do formy. Całość piecz 20 minut w temperaturze 180°C.
<br><br>
Rozpuść czekoladę w garnku (możesz dodać łyżkę oleju kokosowego) i polej nią babkę. BEZGLUTENOWA BABKA WIELKANOCNA

Składniki: 5 białek 1 jajko 0,5 szklanki mąki ryżowej, 0,5 szklanki wiórków kokosowych, 4 łyżki miodu lub inny słód płynny np. syrop klonowy, 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego, płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, garść rodzynek, płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego, szczypta soli morskiej, tabliczka gorzkiej czekolady (80%)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Ubij na wolnych obrotach białka, dodając stopniowo miód, ekstrakt, masło, jajko oraz mąkę z wiórkami. Następnie dodaj rodzynki.Wysmaruj formę olejem kokosowym i oprósz ją mąką. Wlej ciasto do formy. Całość piecz 20 minut w temperaturze 180°C.

Rozpuść czekoladę w garnku (możesz dodać łyżkę oleju kokosowego) i polej nią babkę. hpba.pl
FASZEROWANE NA ZIELONO JAJKA
<br><br>
Składniki na 1 porcję:
3 jajka, 
150 g brukselki, 
0,5 pęczka koperku, 
szczypta soli jodowanej lub morskiej, 
pieprz czarny
<br><br> 
<br><br>
Sposób przygotowania:
Umyłam dokładnie brukselkę i ugotowałam ją na parze do miękkości. Posypałam solą i pieprzem i zblendowałam wraz z koperkiem na purée (jeśli masa jest zbyt sucha, dolej troszeczkę wody). Sparzyłam jajka i ugotowałam je na twardo, po czym ostudziłam w zimnej wodzie. Następnie obrałam i przekroiłam na pół, wyjęłam żółtko, które następnie zmiksowałam  z przygotowanym puree z brukselki. Pastą wypełniłam połówki białka i doprawiłam według smaku. FASZEROWANE NA ZIELONO JAJKA

Składniki na 1 porcję: 3 jajka, 150 g brukselki, 0,5 pęczka koperku, szczypta soli jodowanej lub morskiej, pieprz czarny



Sposób przygotowania: Umyłam dokładnie brukselkę i ugotowałam ją na parze do miękkości. Posypałam solą i pieprzem i zblendowałam wraz z koperkiem na purée (jeśli masa jest zbyt sucha, dolej troszeczkę wody). Sparzyłam jajka i ugotowałam je na twardo, po czym ostudziłam w zimnej wodzie. Następnie obrałam i przekroiłam na pół, wyjęłam żółtko, które następnie zmiksowałam z przygotowanym puree z brukselki. Pastą wypełniłam połówki białka i doprawiłam według smaku. hpba.pl
MAZUREK Z MĄKI JAGLANEJ
<br><br>
Składniki:
<br><br>
-ciasto:
200 g mąki jaglanej, 
3 łyżki cukru kokosowego, 
100 g zimnego masła klarowanego z lodówki,
0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, 
2 jajka
<br><br>
-masa kremowa:
8 daktyli,
2 łyżki masła orzechowego,
0,5 łyżeczki soli,
roztopiona gorzka czekolada
<br><br> 
Sposób przygotowania:
Wyrób ciasto w robocie kuchennym. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie przygotuj foremkę o rozmiarach 20 x 30 i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyłóż cienką warstwę rozrobionego ciasta do foremki piecz około 20 minut. W tym czasie przygotuj masę, miksując namoczone wcześniej we wrzątku daktyle wraz z masłem orzechowym i solą. Nałóż masę na upieczony spód ciasta i polej całość roztopioną czekoladą. MAZUREK Z MĄKI JAGLANEJ

Składniki:

-ciasto: 200 g mąki jaglanej, 3 łyżki cukru kokosowego, 100 g zimnego masła klarowanego z lodówki, 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, 2 jajka

-masa kremowa: 8 daktyli, 2 łyżki masła orzechowego, 0,5 łyżeczki soli, roztopiona gorzka czekolada

Sposób przygotowania: Wyrób ciasto w robocie kuchennym. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie przygotuj foremkę o rozmiarach 20 x 30 i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyłóż cienką warstwę rozrobionego ciasta do foremki piecz około 20 minut. W tym czasie przygotuj masę, miksując namoczone wcześniej we wrzątku daktyle wraz z masłem orzechowym i solą. Nałóż masę na upieczony spód ciasta i polej całość roztopioną czekoladą. hpba.pl