Tłuszcz - co o nim wiesz?

Czternaście pytań o tłuszcz i metabolizm, na które odpowiedzi powinien znać każdy, kto dba o figurę.

Jaką rolę pełni w organizmie tkanka tłuszczowa?

a) żadną
b) uwalnia hormony regulujące metabolizm
c) kontroluje dopływ krwi do organów wewnętrznych
d) żadne z powyższych

Prawidłowa odpowiedź: b)
Tłuszcz ma dwa podstawowe zadania: magazynuje energię i produkuje hormony regulujące metabolizm.

Które stwierdzenie o nadmiarze tkanki tłuszczowej jest FAŁSZYWE?

a) zwiększa ilość żeńskich hormonów u mężczyzn
b) nadmiar tłuszczu wokół talii zwiększa ryzyko zachorowania na poważne choroby
c) ludzie otyli cierpią na bezsenność

Prawidłowa odpowiedź: a)
Nadmiar tłuszczu u kobiet powoduje nadmierne wydzielanie męskich hormonów. To z kolei zwiększa ryzyko zachorowania na choroby serca, może powodować łysienie, pojawianie się zarostu na twarzy i trądziku.
Ludzie otyli często cierpią na zaburzenia snu, głównie na zatrzymanie oddechu, co zwiększa ryzyko zachorowania na choroby serca i cukrzycę.
Pewna ilość tkanki tłuszczowej jest niezbędna i służy m.i. jako magazyn energii, izolacja cieplna, poduszka amortyzująca uderzenia.

BMI powyżej jakiej wartości świadczy o otyłości?

a) 20,5
b) 25,5
c) 29,9

Prawidłowa odpowiedź: c)
Otyłość to nadmiar tkanki tłuszczowej w stosunku do beztłuszczowej masy ciała. Stwierdza się ją, gdy całkowita masa ciała przekroczy o 20% prawidłowa masę ciała. Najczęściej stosowanym wskaźnikiem do oceny ilości tkanki tłuszczowej jest BMI (Body Mass Index). Wartość BMI od 25 do 29,9 oznacza nadwagę. Otyłość zaczyna się od wartości BMI 30.
BMI oblicza się dzieląc masę ciała wyrażoną w kilogramach przez wzrost wyrażony w metrach i podniesiony do kwadratu.

Ile kalorii zawiera gram tłuszczu?

a) 9 kcal
b) 12 kcal
c) 15 kcal
d) 18 kcal

Prawidłowa odpowiedź: a)
Twoje zapotrzebowanie na kalorie zależy od masy ciała i poziomu aktywności ruchowej. Osoba, której zapotrzebowanie na kalorie wynosi 2000 kcal dziennie powinna każdego dnia jadać nie więcej niż 65 g tłuszczu. Aby obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz wykonaj obliczenia:
Swoje dzienne zapotrzebowanie na kalorie pomnóż przez 30%. Jeśli potrzebujesz 2000 kcal dziennie, z tłuszczu powinno pochodzić 600 kcal, czyli 65 gramów (600kcal/9 kcal).

Częstą przyczyną otyłości się jest przejadanie się. Częstą przyczyną otyłości się jest przejadanie się. Fot. Przemyslaw Skrzydlo / Agencja Wyborcza.pl

Tłuszcz zgromadzony w okolicy talii jest bardziej szkodliwy niż ten ulokowany na biodrach i udach.

a) prawda
b) fałsz

Prawidłowa odpowiedź: a)
Tłuszcz brzuszny, zwany tez wisceralnym stwarza większe ryzyko dla zdrowia niż tłuszcz ulokowany poniżej talii. Niekorzystnie wpływa na wrażliwość organizmu na insulinę, zwiększając ryzyko cukrzycy. Jeszcze bardziej szkodliwe działanie ma na układ krążenia - podnosi ryzyko zawału i udaru. Im większy obwód talii tym ryzyko to jest większe.

Brązowy tłuszcz ? Co to takiego?

a) tłuszcz dziecięcy
b) tłuszcz wieprzowy
c) tłuszcz wołowy
d) tłuszcz gromadzący się pod skórą ludzi otyłych

Prawidłowa odpowiedź: a)

Brązowa tkanka tłuszczowa jest dla organizmu dziecka łatwo dostępnym źródłem energii. Stanowi 5% masy ciała dziecka. Nazwa "brązowy" pochodzi od mitochondriów zgromadzonych w tego rodzaju komórkach tłuszczowych. Są one fabrykami energii. Brązowa tkanka tłuszczowa jest bogato unaczyniona (ukrwiona) i nie występuje u dorosłych.

U kobiet prawidłowa ilość tkanki tłuszczowej wynosi:

a) 5-10% masy ciała
b) 10-20 % masy ciała
c) 25-30% masy ciała
d) 30-35% masy ciała

Prawidłowa odpowiedź: c)
Prawidłowe wartości dla kobiet wynoszą: 25-30%, a dla mężczyzn 18-23%. Kobieta której więcej niż 30% masy ciała stanowi tłuszcz i mężczyzna u którego parametr ten wynosi 24 i więcej, uznawani są za otyłych.

Kilogram tłuszczu zgromadzonego w ciele odpowiada jakiej liczbie kalorii?

a) 6105 kcal
b) 7726 kcal
c) 10062 kcal
d) 11251 kcal

Prawidłowa odpowiedź:  b)
W kilogramie tłuszczu jest 7726 kcal, co oznacza, że właśnie tyle kcal trzeba spalić ponad to, co się zjadło, aby schudnąć 1 kg. Aby chudnąć w tempie kilograma tygodniowo trzeba każdego dnia stworzyć deficyt kaloryczny o wartości 1103 kcal. Najlepiej zrobić to kombinacją racjonalnej diety i odpowiednich ćwiczeń fizycznych.

Tłuszcz w diecie odpowiada za zdrowie włosów i skóry.

a) prawda
b) fałsz

Prawidłowa odpowiedź: a)
Zdrowie włosów i skóry zależy między innymi od witamin A, D, E i K, które wchłaniają się z przewodu pokarmowego tylko w obecności tłuszczu.

Co to jest hiperlipidemia?

a) podwyższony poziom cukru we krwi
b) podwyższony poziom tłuszczu we krwi
c) to inna nazwa otyłości

Prawidłowa odpowiedź: b)
Hiperlipidemia to podwyższony poziom tłuszczu we krwi. Najczęstszą odmiana hiperlipidemii jest podwyższony poziom cholesterolu we krwi, który grozi uszkodzeniem naczyń krwionośnych, powodując chorobę wieńcową i podwyższając ryzyko zawału serca i udaru. Połowa mężczyzn i około 30% kobiet dotkniętych tą przypadłością przechodzi pierwszy zawał przed ukończeniem 60 r.ż.

Niektóre produkty żywnościowe zawierają częściowo hydrogenowany tłuszcz roślinny. Co oznacza pojęcie hydrogenacji?

a) dodawanie wodoru do tłuszczu
b) usunięcie wodoru z tłuszczu
c) dodanie wodoru do tłuszczu, a następnie usunięcie go

Prawidłowa odpowiedź: a)
Proces zwany hydrogenacją (hydrogenacja lub uwodornienie to przyłączanie wodoru do cząsteczek związków chemicznych), powoduje zmianę tłuszczu płynnego w półpłynny, o bardziej stałej konsystencji. Przykładem tłuszczu hydrogenowanego jest margaryna. Większość tego typu produktów jest częściowo hydrogenowana, co powoduje powstawanie niezdrowych tłuszczów trans, które odpowiadają za wzrost poziomu cholesterolu.

Po co producenci poddają tłuszcze roślinne hydrogenacji?

a) aby wydłużyć ich termin przydatności do spożycia
b) aby do produktu można było dodać odpowiedni aromat
c) bo tłuszcze poddane hydrogenacji są tanie w produkcji
d) wszystko powyższe

Prawidłowa odpowiedź: d)
Producenci poddają tłuszcze roślinne hydrogenacji, aby produkt końcowy miał dłuższy termin przydatności do spożycia. Proces hydrogenacji pozwala też przez dłuższy czas zachować odpowiedni zapach produktu. Tłuszcze częściowo hydrogenowane są obecne w wielu produktach spożywczych gdyż są tanie w produkcji, łatwo dostępne i długo zachowują swoje właściwości.

Co to jest metabolizm?

a) hormony i enzymy zamieniające tłuszcz w energię
b) biochemiczny proces, który zachodzi w każdym żywym organizmie
c) powstawanie i rozpad różnych substancji w organizmie
d) wszystko powyższe

Prawidłowa odpowiedź: d)
Metabolizm to złożony proces wymagający udziału hormonów i enzymów, które zamieniają jedzenie w energię. To od nich zależy jak wydajnie ciało korzysta z różnych źródeł energii. Metabolizm obejmuje szereg procesów chemicznych, które zachodzą w każdej żywej istocie i które odpowiadają za powstawanie różnych związków chemicznych i ich rozpad.

metabolizm a masa ciała metabolizm a masa ciała Zdjęcia: Shutterstock

Im więcej ważysz, tym szybszy masz metabolizm.

a) prawda
b) fałsz

Prawidłowa odpowiedź: a)
Im większa masa ciała tym szybszy metabolizm. Wynika to z tego prostego faktu, że im cięższe ciało, tym organizm musi ciężej pracować, aby go odżywić i utrzymać w zdrowiu. To dlatego o wiele łatwiej jest tracić na wadze na początku kuracji odchudzającej, niż po tym, gdy masa ciała już się zmniejszy. Przy dużej nadwadze metabolizm jest na tyle podwyższony, że nawet niewielkie ograniczenie kaloryczności diety powoduje spadek wagi.

Dołącz do nas na Facebooku

Więcej o:
Copyright © Agora SA