Przysmaki z grilla chętnie jadamy nie tylko w domy, czy u znajomych, ale również i w knajpach. Źle przechowywane mięso to prawdziwa tykająca bomba pełna bakterii. Kolejnym zagrożeniem jest mięso niedopieczone. Mimo świeżości również może grozić zatruciem pokarmowym. Z kolei zbyt przypieczone, spalone mięso jest rakotwórcze, dlatego należy zachować rozsądek. Grilluj potrawy tak, aby były wystarczająca przypieczone, ale nie spalone. Wybieraj mięso z dobrego źródła.
5 pomysłów na słodkie przekąski do porannej kawy. Mają mniej niż 200 kcal!
Polskie realia i polskie knajpy nie oferują owoców morza dobrej cenie i jakości. Te tańsze zazwyczaj nie są najlepszej jakości. Nieświeże, czy skażone mogą być przyczyną poważnych zatruć, a nawet wirusowego zapalenia wątroby typu A. W dodatku wodne stworzenia absorbują zanieczyszczenia z miejsc, w których żyją.
Potrawy, takie jak gołąbki, pulpety w sosie, naleśniki z farszem, czy pierogi to dania, w których łatwo zamaskować braki. Nie zawsze to, co znajduje się w środku jest świeże. Wielokrotnie odgrzewane, źle przechowywane, nieświeże i zatrucie gotowe.
Lody odmrażane i zamrażane ponownie. To świetne źródło salmonelli. Zwróć uwagę czy lody, które zamówiłaś mają jednolitą konsystencje. Jeśli są kleiste, chropowate i pokryte kryształkami lodu, może lepiej, abyś z nich zrezygnowała.
Top 10 herbat, które wspomagają odchudzanie i przyspieszają metabolizm
A jednak nie tylko potrawy. Jednym z częstszych przyczyn zatruć jest najzwyklejsza woda. To w niej kryją się często pałeczki salmonelli, rotawirusy, czy bakterie Campylobacter jejuni, które odpowiadają za złe samopoczucie, rozstrój jelit i żołądka, wymioty, a nawet wysokie gorączki. Jak temu zapobiegać? Na wyjazdach kupuj wodę buetlkowaną, a jeśli masz możliwość przegotuj wodę przed wypiciem.