5 owoców, które podkręcą metabolizm i zapobiegną zaparciom

Wiele z nas na co dzień cierpi na wzdęcia i zaparcia. Uczucie dyskomfortu i bólu brzucha nie należą do przyjemnych i potrafią być uciążliwe. Dlatego mamy dla Was 5 owoców, które pomogą uporać się z problemem.
Jabłka na trawienie Jabłka na trawienie Pinterest

Jabłka

Za wzdęcia oraz zaparcia zazwyczaj odpowiada dieta - to ona może je wywoływać, ale może je również łagodzić. Postaw na produkty bogate w błonnik, które wspomogą pracę twoich jelit. Jednym z takich produktów są właśnie jabłka. 

Chcesz szybko schudnąć? Oto 5 rzeczy, które możesz zrobić, żeby przyspieszyć odchudzanie

sliwki na trawienie sliwki na trawienie Pinterest

Śliwki

Śliwki posiadają właściwości przeczyszczające. Choć te suszone mają więcej kalorii, to ich zawartość błonnika jest znacznie wyższa. Śliwki to świetne rozwiązanie przy zaparciach, jednak uważaj na to z jakimi produktami je łączysz, by nie wywołać odwrotnego efektu. 

Okres - mity, o których nie miałaś pojęcia

Kiwi na zaparcia Kiwi na zaparcia Pinterest

Kiwi

Kiwi to owoc bogaty w enzym zwany aktynidyną. Substancja ta wspomaga pracę układu pokarmowego. Natomiast pestki zjadane wraz z owocem poprawiają perystaltykę jelit. 

Dieta Charlesa Clarka - sposób na szybkie gubienie kilogramów?

Gruszki na zaparcia Gruszki na zaparcia Pinterest

Gruszki

Gruszki to owoce bogate w pektyny, które usprawniają trawienie w naszym organizmie. To również potężne źródło błonnika, podobnie jak jabłko. Pamiętaj, aby jadać gruszki wraz ze skórką, bo to w niej błonnik znajduje się w największych ilościach.

Figi na trawienie Figi na trawienie Pinterest

Figi

Figi to nie tylko naturalny sposób na zaparcia. Sprawdzają się również w zgagach i nadkwasotach. Wspomagają pracę żołądka i jelit. Dodaj figi do owsianki lub jedz je w formie przekąski. Nie tylko wspomagają jelita, ale mają też masę żelaza, magnesu, potasu i wapnia. W dodatku są świetnym afrodyzjakiem!

Odkryj figi! Dowiedz się, dlaczego warto je jeść i poznaj 5 błyskawicznych przepisów na lekkie przekąski ze świeżych fig

Więcej o:
Copyright © Agora SA