Twoje posiłki są skromne, ledwo zrobisz kilka kęsów i już po obiedzie? Niedobrze! Wcale nie musi tak być. Na diecie nie trzeba głodować, wręcz przeciwnie, można nawet chodzić przejedzonym. Wystarczy odpowiednio zaplanować swoje posiłki i rozłożyć kalorie. Oto kilka trików od redakcji na jedzenie dużych, ale niekalorycznych porcji.
Zmniejsz ilość węglowodanów, zamiast tego dodaj do posiłków więcej produktów białkowych np mięso. Zamiast sosów użyj zwykłej oliwy z oliwek z dodatkiem przypraw lub jogurtu naturalnego. Postaw na makaron ryżowy, który jest lekki, dzięki temu możesz go zjeść więcej, tym samym zwiększając objętość swojego posiłku.
Dodawaj, jak najwięcej warzyw do swoich posiłków. Warzywa mają dużo błonnika, która pozwoli ci szybciej odczuć sytość. Ponadto, dzięki warzywom, które mają mało kalorii zwiększysz objętość swojego posiłku i poczujesz się lepiej najedzona
Tłuszcze mogą być zdradliwe. To najbardziej kaloryczny makroskładnik bo w 1 gramie ma aż 9 kcal. dlatego ogranicz ich spozycie, postaw na zdrowe tłuszcze, które dodasz na zimno do potraw np. oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej z lnu.
nie rezygnuj z tłuszczu - on zwiększa uczucie sytości po posiłku, jednak uważaj na 'ukryte' tłuszcze w potrawach, które sa pozostałościami np po smażeniu. Takie produkty możesz odsączyć z tłuszczu np. za pomocą papieru.
Warzywa, owoce, czy zupy - to produkty zazwyczaj nisko kaloryczne, ale dzięki swojej objętości mogą zapełnić twój żołądek i zaspokoić na jakiś czas uczucie głodu. Postaw na owoce takie, jak arbuz, gotowane warzywa np. brokuły, czy zupy typu kapuśniak, ogórkowa, czy pomidorowa.