Do dużej szklanki wlej sok wyciśnięty z 1/2 cytryny lub limonki, wlej wodę niegazowaną, dodaj odrobinę syropu klonowego lub ksylitolu. Dodaj 1/2 łyżeczki węgla aktywnego i szczyptę pieprzu cayenne, żeby nieco wyostrzyć smak napoju. Wymieszaj. Pij schłodzoną, z dodatkiem lodu i plasterka cytryny. Taki napój doskonale detoksykuje organizm, przyspiesza procesy odchudzania i łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Do blendera wlej: litr wody, sok wyciśnięty z cytryny lub limonki, dodaj pół łyżki miodu lub syropu z agawy i pół pęczka natki pietruszki. Składniki dokładnie zblenduj. Następnie napój odcedź przez drobne sitko lub gazę. Pij lemoniadę mocno schłodzoną. Natka pietruszki usprawnia procesy trawienia, co nie pozostaje bez znaczenia, gdy walczymy z nadprogramowymi kilogramami!
Swój kolor zawdzięcza suszonej lawendzie (susz lawendowy można kupić w aptece, torebka kosztuje ok 4-5 zł). Przygotuj napar z lawendy: do szklanki wsyp łyżkę suszonej lawendy i zalej gorącą wodą. Odstaw do wystygnięcia, odcedź. Napar zmieszaj z 3 szklankami zimnej wody, dodaj pokrojoną w plasterki cytrynę i kawałek imbiru. Możesz posłodzić 2 łyżeczkami syropu z agawy. Jeśli chcesz, żeby twój napój miał bardziej intensywny kolor, możesz dodać odrobinę syropu fiołkowego.
Do dzbanka o pojemności 1,5 litra wlej wodę. Dodaj wodę kokosową uzyskaną ze świeżego kokosa (jeśli owoc jest duży, możemy nie wykorzystywać całej wody kokosowej, tylko jej część - wedle uznania). Dodaj sok wyciśnięty z cytryny lub limonki oraz 3 listki mięty. Pij lemoniadę mocno schłodzoną, z dodatkiem kostek lodu.
Swój bajeczny kolor taka lemoniada zawdzięcza barwnikowi przygotowanemu z czerwonej kapusty. Taki barwnik warto przygotować wcześniej z 1/2 główki czerwonej kapusty (najlepiej, jeśli będzie miała bardzo ciemny kolor) i sody oczyszczonej. Lemoniadę przygotuj z: litra wody niegazowanej, pół łyżki miodu lub syropu z agawy, soku wyciśniętego z cytryny lub limonki i 1 łyżeczki barwnika uzyskanego z kapusty.