Zdrowy i pyszny lunch z resztek? Poznaj 6 najlepszych przepisów z nowej książki "Pora na lunch". Autorki gwarantują pełen brzuch i porfel!

Autorki ksiązki - Caroline Craig i Sophie Missing - opracowały wyjątkowe przepisy na szybkie dania lunchowe dla każdego: wegańskie, wegetariańskie, z dodatkiem mięsa lub ryb, na ciepło i na zimno. Żeby ułatwić zadanie, przygotowały także sugerowane listy zakupów, harmonogram wykorzystania produktów i skrupulatnie obliczyły czas przygotowania posiłków. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Buchmann.
Kasza jęczmienna z marchewką to doskonały pomysł na lunch Kasza jęczmienna z marchewką to doskonały pomysł na lunch Photography by David Loftus

Aromatyczna kasza jęczmienna z marchewką

Przepis z cyklu: NOWE ŻYCIE OBIADOWYCH RESZTEK - Wykorzystaj warzywa

Z jakiegoś powodu w domu stale brakuje ginu i czekolady, za to marchew i cebula uczepiły się naszych lodówek jak pijawki - zawsze mamy ich mnóstwo. Dzięki temu przepisowi skutecznie zużyjesz zapasy. Możesz też wykorzystać dynię zamiast marchewki, jeśli po czterech tygodniach od zakupu wciąż pełni jedynie funkcję dekoracyjną.

Czas przygotowania: 5 minut + gotowanie: 35 minut

Liczba porcji: 2

- 1 szklanka kaszy jęczmiennej

- 1 liść laurowy

- 1 ząbek czosnku

- 3 marchewki pokrojone ukośnie w

- 2-centymetrowe plasterki

- 2 czerwone cebule pokrojone na ćwiartki

- 3-4 łodyżki tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego tymianku)

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 łyżeczka octu jabłkowego

- sól

- świeżo zmielony czarny pieprz

Wszystkie przepisy pochodzą z książki "Pora na lunch" Caroline Craig i Sophie Missing, która ukazała się nakładem wydawnictwa Buchmann.

Tych 6 zdrowych produktów, to jednocześnie bomby kaloryczne! Jeśli dbasz o linię, jedz je z umiarem!

Kanapka z szynką parmeńską, pomidorem i mozzarellą Kanapka z szynką parmeńską, pomidorem i mozzarellą Photography by David Loftus

Kanapka z szynką parmeńską, pomidorem, mozzarellą i pesto

Przepis z cyklu: NIECODZIENNIE I DEKADENCKO - Luksusowe kanapki

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 1 kanapka

Ta klasyczna włoska kanapka jest tak dobra, że bez problemu można zjeść dwie. Tak zrobił kiedyś nasz znajomy, po kryjomu pożerając cały nasz lunch. Czy miał dość? Nic z tych rzeczy.

- 1/2 dużej ciabatty lub 1 mała (kup takie, które nadają się do zamrażania, zamroź od razu

i wykorzystaj w ciągu miesiąca)

- 1 bardzo duża łyżka pesto

- 3 plasterki szynki parmeńskiej

- 1/2 kuli mozzarelli pokrojonej na plastry

- 1/2 grubo pokrojonego pomidora

- oliwa z oliwek

- szczypta soli

- garść liści bazylii

Jeśli używasz mrożonej ciabatty, rozgrzej piekarnik do 180°C (gazowy ustaw na poziom 4). Piecz ją przez 10 minut, wyjmij z piekarnika i odłóż, żeby ostygła. Jeśli używasz dużej ciabatty, przekrój ją na pół w poprzek, a następnie znów na pół wzdłuż, ale nie przekrawaj do końca. Spód posmaruj pesto i wyłóż plasterkami szynki parmeńskiej, mozzarelli i pomidora. Pomidory posyp solą i skrop oliwą z oliwek. Ciasno zawiń w folię aluminiową lub papier i obwiąż sznurkiem. Pora lunchu Odwiń kanapkę i zjedz ją, zanim ktoś spróbuje ci ją ukraść.

6 sposobów na odchudzenie ulubionej pasty. Jedz bez obaw o sylwetkę!

Lekki falafel z bakłażanem i jogurtem Lekki falafel z bakłażanem i jogurtem Photography by David Loftus

Falafel z jogurtem, bakłażanem i sałatką z kapusty czerwonej

Przepis z cyklu: NIECODZIENNIE I DEKADENCKO - Sałatkowe nie-sałatki

Czas przygotowania: 10 minut + gotowanie: 40 minut

Liczba porcji: 1 duża

Najlepsze falafele, jakie w życiu jadłyśmy, to te w restauracji L'As du Fallafel przy ulicy Rosiers w Paryżu. Poniższy przepis to hołd dla nich. Ważne, żeby danie ostrożnie zapakować i odpowiednio podać w pracy. Wszystko możesz przygotować wieczorem, ale pamiętaj, że sos należy schować do lodówki.

- 1 bakłażan

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 6 gotowych falafeli

- 1/8 czerwonej kapusty

- 3-centymetrowy kawałek ogórka

- 1/4 czerwonej cebuli

- 4-5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

- 1 chlebek pita lub 1 podpłomyk

- sól

- świeżo zmielony czarny pieprz

Sos jogurtowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego, sok z 1/2 limonki, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżka świeżo posiekanego zioła (do wyboru)

Wieczorem: Rozgrzej piekarnik do 190°C (gazowy ustaw na poziom 5). Pokrój bakłażan w 3-centymetrowe kawałki i połóż na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i posyp solą i pieprzem. Piecz przez 35 minut lub do momentu, gdy bakłażan stanie się złocisty i gąbczasty. 10 minut przed końcem pieczenia wstaw falafele do piekarnika. Kiedy minie czas pieczenia, wyjmij bakłażan i falafele, przykryj folią aluminiową i odstaw do ostygnięcia.

Rano: Poszatkuj kapustę - im cieniej, tym lepiej. Ogórek pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce. Cebulę drobno posiekaj. Do pojemnika włóż cebulę, ogórek, pomidorki koktajlowe, ostudzone falafele i bakłażan. Żeby przygotować sos, wymieszaj wszystkie jego składniki w małym słoiczku po dżemie lub małym pojemniku. Opiecz w tosterze chlebek pita bądź podpłomyk i zawiń w folię aluminiową lub zapakuj oddzielnie do papierowej torebki. Danie można przechowywać w temperaturze pokojowej kilka godzin.

Pora lunchu: Otwórz chlebek pita lub połóż podpłomyk. Porządnie wymieszaj wszystkie składniki, zanim nadziejesz nimi pitę. Całość skrop sosem jogurtowym i sosem chili, jeśli masz taki w pracy.

Menu przed treningiem i po nim. Sprawdź, czy nie popełniasz błędów!

Aromatyczna, pieczona papryka czerwona Aromatyczna, pieczona papryka czerwona Photography by David Loftus

Pieczona papryka czerwona

Przepis z cyklu: PRZYGOTOWANE Z WYPRZEDZENIEM - Zrób wieczorem i nie śpiesz się rano

Czas przygotowania: 4 minuty + pieczenie 30 minut

Liczba porcji: 1 (dla głodnej osoby; i jeszcze coś zostanie)

To prosty przepis, do którego potrzeba jedynie kilku składników. Świetnie smakuje z chlebem lub kuskusem, w które cudownie wsiąka pyszny sos. Można przygotować to danie wieczorem lub nawet rano, bo nie wymaga dużo pracy.

- 2 czerwone papryki

- 16 pomidorków koktajlowych

- 4 filety anchois

- 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki

- oliwa z oliwek do skropienia

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przekrój papryki na pół przez środek. Potrzebujesz czterech idealnych połówek. Usuń gniazda nasienne i białe błony. Ułóż papryki na blasze przekrojoną stroną do góry i nadziej pomidorkami koktajlowymi (cztery pomidorki powinny się idealnie zmieścić w każdej połówce), anchois i plasterkami czosnku. Skrop oliwą z oliwek i piecz 30 minut. Papryki napełnią się cudownym sosem w czasie pieczenia, uważaj, żeby się nie wylał, kiedy będziesz pakowała do lunchowego pojemnika.

5 przepisów na czekoladowe desery do 150 kcal

Sycąca sałatka z marchwi i maku Sycąca sałatka z marchwi i maku Photography by David Loftus

Lekka sałatka z marchwi i maku

Przepis z cyklu: NOWE ŻYCIE OBIADOWYCH RESZTEK - Wykorzystaj warzywa

Czas przygotowania: 5 minut

Liczba porcji: 1

To prosty, lekki lunch; szczerze mówiąc, jest tak prosty, że tę notatkę poniżej ciężko nazwać przepisem. Jednakże uświadamiamy sobie niekiedy, że poza światem pełnym pysznych, ale przesadnie skomplikowanych dań jest też świat prostych, pięknych potraw - wystarczy chleb, ser i coś chrupiącego. Salsa pomidorowa (str. 55) będzie świetnym dodatkiem.

- 2-3 kromki chleba żytniego (zależy od apetytu)

- 2 marchewki

- sok z 1/2 cytryny

- 1 łyżeczka maku

- 1 łyżka serka do smarowania lub humusu

- odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Rano: Zawiń chleb razowy w folię lub schowaj do papierowej torby i zapakuj. Obierz marchew, odetnij końcówki, zetrzyj na tarce do pojemnika i dodaj odrobinę czarnego pieprzu, sok z cytryny i mak. Wymieszaj starannie. Serek (lub humus) przełóż do małego słoiczka po dżemie lub pojemniczka. Wstaw do pojemnika z marchewką.

Pora lunchu: Odpakuj chleb i posmaruj go serkiem. Ułóż na nim warstwę marchewki i zajadaj.

SŁOWO O SERKU

Serek typu philadelphia sprawdzi się dobrze, ale najlepszy będzie serek topiony - jest dobrze zapakowany i wytrzyma kilka godzin poza lodówką. Amatorzy lunchów na wynos na pewno wybiorą właśnie trójkątny serek topiony.

4 inspiracje na omlety w nietypowej odsłonie

Więcej o:
Copyright © Agora SA