"Pozbądź się słodyczy z szafek. Postaw sobie cel - zero gotowych oraz przetworzonych słodyczy".
Takie łakocie szkodzą nie tylko figurze, ale przede wszystkim Twojemu zdrowiu.
"W kolejnych dwóch tygodniach przestań słodzić herbatę i kawę. Nie dodawaj też słodzików, miodu itp. Oducz się tego nawyku. Pij napoje dla ich właściwości a nie słodkiego smaku".
"Pozbądź się napojów i dosładzanych nektarów czy soków. Pij wodę. Dzięki niej lepiej się nawodnisz".
"Zwróć uwagę na codzienną porcję owoców.
Postaraj się, aby zjeść: 2 sztuki (typu jabłko, gruszka lub banan) lub 2 szklanki (drobnych owoców np. maliny, truskawki czy borówki) owoców dziennie.
Zbyt dużo owoców może spowodować, ze wciąż będziesz szukała słodkich smaków. Dlatego postaw bardziej na warzywa - zawierają mnóstwo witamin, składników mineralnych i wody jednak nie mają takiej porcji cukrów prostych".
"Przyglądaj się produktom które kupujesz. Czytaj ich składy. Jeżeli tylko znajdziesz w nich syrop glukozowo - fruktozowy lub syrop kukurydziany nie kupuj ich ponownie. Znaleźć możesz go wszędzie, nawet w wędlinach, pieczywie czy jogurtach".
"Sprawdź czy suszone owoce, które kupujesz nie zawierają dodatku syropów cukrowych".
Mało osób zdaje sobie z tego sprawę, ale producenci nagminnie dodają cukru do suszonych owoców - za każdym razem sprawdź dokładnie skład produktu, który ląduje w Twoim koszyku.
"Jasne, pszenne mąki zastąp razowymi. Utrzymaj stan bez słodyczy jak najdłużej. Następnie wyznacz dzień, w którym będziesz spożywała samodzielnie przygotowane słodkie przekąski, np. ciasteczka zbożowe, puddingi chia czy zdrowe ciasta na mące razowej".