Sezon grillowy w wersji fit otwarty! Zmień tłustą karkówkę na aromatyczne krewetki! Wypróbuj nasze pyszne przepisy na dania z grilla poniżej 300 kcal!

Czasy, gdy na grillu królowała karkówka i kiełbasa dobiegły końca. Dziś grillujemy modnie i zdrowo. Wybieramy wartościowe produkty, stawiamy na warzywa i chude mięsa. Tworzymy pyszne, lekkie i efektowne dania. dzięki temu możesz grillować całe lato bez obaw o swoją figurę!
Warzywa w trakcie grillowania zachowują swoje cenne składniki odżywcze Warzywa w trakcie grillowania zachowują swoje cenne składniki odżywcze Pinterest

Kolorowe szaszłyki warzywne

(Przepis dla 2 osób) Dokładnie umyj warzywa: pomidorki koktajlowe, zieloną, żółtą, czerwoną i pomarańczową paprykę, bakłażana i fioletową marchewkę. Im warzywa bardziej kolorowe, tym lepiej. Pokrój je w kawałki, nadziej na szpadki do szaszłyków. Skrop szaszłyki odrobiną cytryny i oliwy, następnie posyp ulubionymi ziołami: tymiankiem, bazylią, kolendrą. Grilluj, aż warzywa lekko się zarumienią. 

Pierś z kurczaka z grilla to lekka i niskokaloryczna potrawa Pierś z kurczaka z grilla to lekka i niskokaloryczna potrawa Pinterest

Aromatyczna pierś z kurczaka

(Przepis na 2 porcje) Średniej wielkości pierś z kurczaka umyj, przekrój na 2 kawałki. Mięso natrzyj ząbkiem czosnku, skrop delikatnie oliwą, oprósz solą, pieprzem i ulubionymi ziołami: poszatkowaną natką, kolendrą i bazylią. Obłóż plasterkami cytryny i wstaw do lodówki na dwie godziny. Grilluj mięso z obu stron, uważając, żeby się nie przypaliło i nie wysuszyło. Podawaj z lekkim dipem jogurtowym. 

6 sposobów na odchudzenie ulubionej pasty. Jedz bez obaw o sylwetkę!

Sałatka z grillowanych warzyw to świetny dodatek do mięs Sałatka z grillowanych warzyw to świetny dodatek do mięs Pinterest

Sałatka z grillowanych warzyw

(Przepis na dwie porcje) Dokładnie umyj i pokrój na spore kawałki warzywa: cebulę, średniej wielkości batata, pół cukinii, 6 rzodkiewek, 6 pomidorków koktajlowych. Warzywa włóż do miski, posyp je ulubionymi, świeżymi lub suszonymi ziołami: tymiankiem, kolendrą, natką pietruszki, bazylią. Dodaj rozdrobniony ząbek czosnku. Skrop sokiem z połówki cytryny i odrobiną oliwy. Wymieszaj. Wstaw do lodówki pod przykryciem na godzinę. Grilluj na aluminiowej tacce, aż warzywa się zarumienią.  Podawaj jako dodatek do mięs lub ryb.

Grillowana cukinia to świetny dodatek do mięsa i ryb Grillowana cukinia to świetny dodatek do mięsa i ryb Pinterest

Cukinia grillowana w ziołach

Umyj dokładnie średniej wielkości cukinie. Pokrój ją w krążki o grubości 2-3 cm. Nie powinny być cieńsze, bo kawałki cukinii rozpadną się w trakcie grillowania. Na rondelku rozpuść łyżeczkę masła, dodaj rozdrobniony ząbek czosnku. Po 2 minutach, powstałą mieszanką skrop plastry cukinii. Oprósz solą i świeżo mielonym, kolorowym pieprzem. Grilluj cukinię aż się zrumieni. Pod koniec grillowania posyp posiekanymi, świeżymi ziołami. 

Dieta ABS. 12 produktów na płaski brzuch

Bataty z grilla najlepiej smakują z dodatkiem natki lub kolendry Bataty z grilla najlepiej smakują z dodatkiem natki lub kolendry Pinterest

Aromatyczne bataty z nutką czosnku

Średniej wielkości batata dokładnie umyj, przekrój na pół, a każdą z połówek pokrój na plastry o grubości ok pół centymetra. Każdy plasterek oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Posyp też łyżką świeżych, posiekanych ziół (bazylia, tymianek, kolendra). Rozdrobnij 2 ząbki czosnku, wymieszaj z łyżką oliwy, powstałą mieszanką skrop warzywa. 

5 produktów, których nigdy nie zjadłby dietetyk

Krewetki z grilla najlepiej smakują z dipem czosnkowym Krewetki z grilla najlepiej smakują z dipem czosnkowym Pinterest

Delikatne krewetki w ziołach i czosnku

6 dużych, surowych krewetek (mogą być mrożone) dokładnie opłucz. Przygotuj marynatę: wymieszaj 2 łyżki oliwy, 3 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki miodu i rozdrobniony ząbek czosnku. Powstałą mieszanką skrop krewetki, oprósz je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryj i wstaw do lodówki na pół godziny. Grilluj aż się pięknie zarumienią, najlepiej nadziej je na szpadki do szaszłyków. Przed zjedzeniem posyp posiekanymi, świeżymi ziołami. 

Zdrowe obiady w 30 minut [5 przepisów]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.