Pyłek pszczeli to bogate źródło wielu cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Doskonale wpływają na regulację procesów metabolizmu, usprawniają pracę przewodu pokarmowego, mają doskonały wpływ na wątrobę. Należy jednak pamiętać, żeby spożywać go regularnie, w niewielkich ilościach.
Ocet jabłkowy w naszym menu to doskonałe wsparcie w walce z nadprogramowymi kilogramami. Potrafi on bardzo szybko regulować poziom glukozy we krwi i zmniejsza wydzielanie insuliny, co ma bezpośredni wpływ na utratę tkanki tłuszczowej. Poza tym doskonale hamuje apetyt.
Tych 6 zdrowych produktów to jednocześnie bomby kaloryczne! Jedz je z umiarem!
Młode liście szczawiu to skarbnica witaminy C, potasu i żelaza. Szczaw jest niskokaloryczny, np 100 g zupy szczawiowej ma tylko ok 30 kcal. Jest jednocześnie bardzo sycąca. Szczaw ma ponadto silne właściwości przeciwutleniające, czym przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia się organizmu.
6 sposobów na odchudzenie ulubionej pasty. Jedz bez obaw o swoją sylwetkę!
Przyprawa ta doskonale wpływa na nasz układ trawienny. Jest nieoceniona przy wzdęciach, zespole jelita drażliwego i w przypadku biegunki. Jest też świetnym wsparciem dla wątroby w procesach usuwania z organizmu toksyn. Dobrze ją spożywać w postaci naparu. Poza tym doskonale podkreśla smak potraw mięsnych, warzywnych i ryb.
Miód Manuka to bardzo szczególny rodzaju miodu z Nowej Zelandii. Ma bardzo silne działanie antyseptyczne i wzmacniające, zapobiega rozwojowi drobnoustrojów. Aby jak najlepiej wykorzystać jego właściwości, należy spożywać ok 2 łyżeczki miodu rano, na czczo. Nie należy słodzić nim ciepłych napojów, bo w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości.
Zawiera probiotyki, które mają bardzo dobry wpływ na układ trawienny. A jak wiadomo - sprawny i zdrowy układ trawienny pomaga w odchudzaniu. Probiotyki pomagają zwalczać wszelkiego rodzaju stany zapalne, ponadto doskonale wpływają na zwiększenie odporności organizmu.
Kefir ma dużą zawartość korzystnych dla naszego organizmu bakterii i drożdży. Jest prawdziwą skarbnicą witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy K. Pojawiający się regularnie w naszym menu, dostarcza też sporo wapnia i magnezu. Ponadto w kefirze są obecne aminokwasy, które bardzo korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy.