Otwieramy sezon na szparagi! Wypróbuj naszych 6 przepisów na ekspresowe dania fit ze szparagami.

Pojawiają się późną wiosną i szybko znikają, dlatego trzeba się spieszyć. Przede wszystkim dlatego, że szparagi są pyszne, mają masę witamin i składników mineralnych. A do tego bardzo mało kalorii: 100 g szparagów to tylko 18 kcal!
Przepisy na lekkie i łatwe w przygotowaniu potrawy ze szparagów Przepisy na lekkie i łatwe w przygotowaniu potrawy ze szparagów Pinterest

Aksamitny krem ze szparagów

Pęczek zielonych szparagów dokładnie opłukać, odkroić od nich twarde końcówki i pokroić na kawałki. Na patelni zeszklić na łyżeczce masła pokrojoną w krążki cebulę, dodać pokrojony w drobną kosteczkę ziemniak (średniej wielkości) i szparagi. Dodać odrobinę wody i poddusić pod przykrywką. Kiedy ziemniak będzie miękki, wlać 1,5 litra bulionu, dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Gotować 15-20 minut, dodać szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Wrzucić trójkącik serka topionego i wszystko zmiksować na gładko.

Przepisy na lekkie i łatwe w przygotowaniu potrawy ze szparagów Przepisy na lekkie i łatwe w przygotowaniu potrawy ze szparagów Pinterest

Szparagi z jajkiem

Opłucz szparagi, odetnij od nich twarde końcówki. Podgotuj w lekko osolonej wodzie. Przygotuj 2 jajka w koszulce lub sadzone. Szparagi rozłóż na talerzu, na wierzch połóż jajko, oprósz wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Możesz podać z ulubionym sosem lub płatkami parmezanu.

Przepisy na lekkie i łatwe w przygotowaniu potrawy ze szparagów Przepisy na lekkie i łatwe w przygotowaniu potrawy ze szparagów Pinterest

Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej lub boczku.

Opłucz szparagi, odetnij od nich twarde końcówki. Każdy szparag zawiń dokładnie w plasterek szynki parmeńskiej lub cienki plasterek boczku. Ułóż tak przygotowane szparagi w naczyniu żaroodpornym, uprzednio wysmarowanym odrobiną masła lub oliwy z oliwek. Oprósz solą i pieprzem, lekko skrop wodą. Zapiecz w piekarniku. 

Przepisy na lekkie i łatwe w przygotowaniu potrawy ze szparagów Przepisy na lekkie i łatwe w przygotowaniu potrawy ze szparagów Pinterest

Szparagi w sosie maślano-limonkowym

Opłucz szparagi, odetnij od nich twarde końcówki. Ugotuj szparagi w lekko osolonej wodzie (uważaj, żeby ich nie przegotować). Przygotuj sos: dokładnie wyszoruj średniej wielkości cytrynę, otrzyj ją na drobnej tarce, uważając, żeby nie zetrzeć białej warstwy. W rondelku rozpuść pół kostki masła, dodaj skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Chwilę podsmaż, mieszając. Polej sosem szparagi bezpośrednio przed zjedzeniem.

Przepisy na lekkie i łatwe w przygotowaniu potrawy ze szparagów Przepisy na lekkie i łatwe w przygotowaniu potrawy ze szparagów Pinterest

Zupa-krem z pora i szparagów

Dokładnie opłucz szparagi (cały pęczek), odetnij od nich twarde końcówki. Każdy szparag przekrój na trzy części. Białą część pora pokrój w talarki. Rozdrobnij duży ząbek czosnku, dużego ziemniaka pokrój w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzuć na patelnię i podduś na odrobinie oliwy. Kiedy warzywa zmiękną, przełóż je do garnka, wlej 1,5 litra bulionu warzywnego. Dodaj trójkącik serka topionego, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Zupę zmiksuj na gładko. Podawaj z grzankami z pieczywa razowego. 

Przepisy na lekkie i łatwe w przygotowaniu potrawy ze szparagów Przepisy na lekkie i łatwe w przygotowaniu potrawy ze szparagów Pinterest

Sałatka ze szparagami i mozzarellą

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.