Pęczek zielonych szparagów dokładnie opłukać, odkroić od nich twarde końcówki i pokroić na kawałki. Na patelni zeszklić na łyżeczce masła pokrojoną w krążki cebulę, dodać pokrojony w drobną kosteczkę ziemniak (średniej wielkości) i szparagi. Dodać odrobinę wody i poddusić pod przykrywką. Kiedy ziemniak będzie miękki, wlać 1,5 litra bulionu, dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Gotować 15-20 minut, dodać szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Wrzucić trójkącik serka topionego i wszystko zmiksować na gładko.
Opłucz szparagi, odetnij od nich twarde końcówki. Podgotuj w lekko osolonej wodzie. Przygotuj 2 jajka w koszulce lub sadzone. Szparagi rozłóż na talerzu, na wierzch połóż jajko, oprósz wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Możesz podać z ulubionym sosem lub płatkami parmezanu.
Opłucz szparagi, odetnij od nich twarde końcówki. Każdy szparag zawiń dokładnie w plasterek szynki parmeńskiej lub cienki plasterek boczku. Ułóż tak przygotowane szparagi w naczyniu żaroodpornym, uprzednio wysmarowanym odrobiną masła lub oliwy z oliwek. Oprósz solą i pieprzem, lekko skrop wodą. Zapiecz w piekarniku.
Opłucz szparagi, odetnij od nich twarde końcówki. Ugotuj szparagi w lekko osolonej wodzie (uważaj, żeby ich nie przegotować). Przygotuj sos: dokładnie wyszoruj średniej wielkości cytrynę, otrzyj ją na drobnej tarce, uważając, żeby nie zetrzeć białej warstwy. W rondelku rozpuść pół kostki masła, dodaj skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Chwilę podsmaż, mieszając. Polej sosem szparagi bezpośrednio przed zjedzeniem.
Dokładnie opłucz szparagi (cały pęczek), odetnij od nich twarde końcówki. Każdy szparag przekrój na trzy części. Białą część pora pokrój w talarki. Rozdrobnij duży ząbek czosnku, dużego ziemniaka pokrój w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzuć na patelnię i podduś na odrobinie oliwy. Kiedy warzywa zmiękną, przełóż je do garnka, wlej 1,5 litra bulionu warzywnego. Dodaj trójkącik serka topionego, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Zupę zmiksuj na gładko. Podawaj z grzankami z pieczywa razowego.