Do małego słoiczka wlej: łyżkę soku z cytryny (możesz zastąpić 2 łyżkami octu winnego), 3-4 łyżki oliwy, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczki miodu, szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu (najlepiej kolorowego). Zakręć słoiczek, energicznie nim potrząśnij, odstaw na 15 minut, polej nim sałatkę.
Łyżkę nerkowców (koniecznie niesolonych) namocz w wodzie (niech spędzą w niej 2-3 godziny). Po wszystkim odcedź je i zmiksuj na gładko z 3 łyżkami wody. Dodaj garść posiekanej natki pietruszki, łyżeczkę soku z limonki, odrobinę soli i pieprzu. Ponownie dokładnie wymieszaj.
Połącz składniki sosu: 4 łyżki jogurtu bałkańskiego, 2 dokładnie rozdrobnione ząbki czosnku, szczyptę soli i kolorowego, świeżo zmielonego pieprzu. Jeśli chcesz, żeby sos był bardziej gęsty - dodaj do niego odrobinę startego parmezanu. Możesz go też zastąpić startym na drobnej tarce zielonym ogórkiem (przed dodaniem do sałatki odciśnij wodę). Jeśli jesteś zwolennikiem bardzo ostrych smaków, możesz także dodać szczyptę chili.
Do małego słoiczka wlej: 4 łyżki jogurtu naturalnego, dodaj 2 rozgniecione ząbki czosnku. Dodaj także pół łyżeczki drobno posiekanego, świeżego koperku lub kolendry. Dopraw do smaku solą i pieprzem (najlepiej białym). Zakręć słoik i energicznie nim potrząsając, połącz składniki sosu. Jeśli chcesz, zeby był nieco bardziej gęsty - dodaj łyżeczkę parmezanu startego na drobnej tarce.
Połącz 4 łyżki gęstego jogurtu (najlepiej typu greckiego), łyżeczkę musztardy, łyżeczkę soku z cytryny i rozgnieciony ząbek czosnku. Składniki dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Możesz także dodać odrobinę startego parmezanu i anchois.