Odetnij końcówki od 6-8 zielonych szparagów. Podgotuj je w lekko osolonej wodzie. Przygotuj jajko sadzone (najlepiej na beztłuszczowej patelni lub jeśli takiej nie masz - na odrobinie oliwy z oliwek). Szparagi wyłóż na talerz, ułóż na nich jajko, oprósz solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Możesz posypać odrobiną parmezanu.
Na talerzu rozłóż 2 garście rukoli, posyp posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami. Trzy cząstki pomarańczy pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na rukoli. Sałatkę posyp łyżką owoców granatu, skrop cytryną i odrobiną oliwy. Wszystko oprósz świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.
Przepis na 2 porcje: roztrzep w misce 3 jajka, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Następnie dodaj 2 łyżki startej na tarce mozzarelli. Możesz także dodać odrobinę świeżych, posiekanych ziół np: natki pietruszki, koperku, kolendry etc. Usmaż na patelni grillowej z odrobiną masła lub oliwy.
Dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa natrzyj ząbkiem czosnku i posyp ulubionymi ziołami. Podpiecz w piekarniku na chrupiąco. Na każdy z tostów nałóż serek wiejski (może być typu light). Na serku ułóż po plasterku pomidora i awokado. Oprósz tosty odrobiną soli i świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu.
Pół średniej wielkości cukinii pokrój w krążki. Rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Skrop oliwą, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na krążkach cukinii porozkładaj plasterki pomidorów, posyp ulubionymi ziołami. Na koniec posyp odrobiną startej mozzarelli. Zapiecz w piekarniku.
Przepis na 2 porcje: włóż do blendera: 2 szklanki liści jarmużu, 4 łodygi selera, połówkę niewielkiego mango, sok z limonki lub cytryny. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Przed wypiciem wrzuć do szklanki 3 kostki logu. Tak delikatnie schłodzone smoothie będzie smakowało wspaniale!