Fenkuł: 6 powodów, dla których warto go włączyć do diety. Wypróbuj nasze przepisy!

Fenkuł, czyli koper włoski, to bardzo niedocenione warzywo. Duży błąd! Ma masę witaminy C, białka i błonnika. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto go jeść i wypróbuj nasze proste i szybkie przepisy na smaczne dania i przekąski z fenkułem.
Powody, dla których warto jeść fenkuł Powody, dla których warto jeść fenkuł Pinterest

Co kryje fenkuł

Wciąż podchodzimy do niego z nieufnością. Szczególnie ci, którzy nie urodzili się Nigellą Lawson, obawiają się, że jego intensywny smak i aromat zepsuje całą potrawę. Zupełnie niepotrzebnie. Fenkuł jest bardzo wdzięcznym materiałem na zupę-krem, sałatkę czy nawet smoothie. Warto jak najczęściej po niego sięgać, bo ma właściwości, które chronią nasz organizm przed chorobami nowotworowymi i nadciśnieniem. Poza tym w roli naparu doskonale wspomaga organizm w walce z przeziębieniem. Niemowlakom z kolei pomaga w trakcie bolesnych kolek. Sprawdź, jak możesz go przyrządzić w ciekawy sposób, żeby wyczarować nowoczesną i pyszną potrawę lub przekąskę. 

Powody, dla których warto jeść fenkuł Powody, dla których warto jeść fenkuł Pinterest

Aksamitne smoothie z selerem naciowym

Pół zielonego ogórka, średnią bulwę kopru włoskiego, 2 łodygi selera naciowego, garść jarmużu i średniej wielkości owoc kiwi pokroić na kawałki. Umieścić w blenderze. Dodać 100 ml wody, szczyptę soli i pieprzu. Miksować aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Smoothie smakuje najlepiej schłodzone. 

Powody, dla których warto jeść fenkuł Powody, dla których warto jeść fenkuł www.instagram.com/simplyrecipes

Wiosenna sałatka z bobem i fenkułem

Średniej wielkości bulwę kopru włoskiego posiekać drobno, dodać podgotowany bób, i pół łyżeczki posiekanego koperku. Przygotować sos z: pół łyżki soku z cytryny, szczypty pieprzu, soli, odrobiny miodu i oliwy. Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed zjedzeniem. 

Powody, dla których warto jeść fenkuł Powody, dla których warto jeść fenkuł Pinterest

Aromatyczny fenkuł pieczony

Średniej wielkości bulwę kopru włoskiego pokroić w plasterki. Ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze. Skropić oliwą, oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i szczyptą soli, posypać także sproszkowanym czosnkiem (można użyć ząbek świeżego czosnku, należy go wtedy rozdrobnić i połączyć z oliwą, która następnie skraplamy warzywo). Na koniec posypać odrobiną parmezanu. Piec przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. 

Powody, dla których warto jeść fenkuł Powody, dla których warto jeść fenkuł Pinterest

Pyszne pesto z kopru włoskiego

Średniej wielkości bulwę kopru włoskiego posiekać, umieścić w blenderze, dodać 2-3 orzechy włoskie (ewentualnie łyżkę łuskanych pestek słonecznika), łyżkę startego parmezanu, łyżkę oliwy, łyżkę posiekanej natki. Wszystko dokładnie zblendować. Podawać jako dip do krakersów lub warzyw. 

Powody, dla których warto jeść fenkuł Powody, dla których warto jeść fenkuł www.instagram.com/edgarraw

Aromatyczna zupa-krem z koprem włoskim

2 ząbki czosnku i średniej wielkości cebulę posiekać. 2 średniej wielkości bulwy fenkułu pokroić na małe kawałki. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, dodać 2 łyżki oliwy, odrobinę wody i dusić około pół godziny. Następnie doprawić lubczykiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać garść jarmużu. Zmiksować na gładko, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.