Wciąż podchodzimy do niego z nieufnością. Szczególnie ci, którzy nie urodzili się Nigellą Lawson, obawiają się, że jego intensywny smak i aromat zepsuje całą potrawę. Zupełnie niepotrzebnie. Fenkuł jest bardzo wdzięcznym materiałem na zupę-krem, sałatkę czy nawet smoothie. Warto jak najczęściej po niego sięgać, bo ma właściwości, które chronią nasz organizm przed chorobami nowotworowymi i nadciśnieniem. Poza tym w roli naparu doskonale wspomaga organizm w walce z przeziębieniem. Niemowlakom z kolei pomaga w trakcie bolesnych kolek. Sprawdź, jak możesz go przyrządzić w ciekawy sposób, żeby wyczarować nowoczesną i pyszną potrawę lub przekąskę.
Pół zielonego ogórka, średnią bulwę kopru włoskiego, 2 łodygi selera naciowego, garść jarmużu i średniej wielkości owoc kiwi pokroić na kawałki. Umieścić w blenderze. Dodać 100 ml wody, szczyptę soli i pieprzu. Miksować aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Smoothie smakuje najlepiej schłodzone.
Średniej wielkości bulwę kopru włoskiego posiekać drobno, dodać podgotowany bób, i pół łyżeczki posiekanego koperku. Przygotować sos z: pół łyżki soku z cytryny, szczypty pieprzu, soli, odrobiny miodu i oliwy. Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed zjedzeniem.
Średniej wielkości bulwę kopru włoskiego pokroić w plasterki. Ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze. Skropić oliwą, oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i szczyptą soli, posypać także sproszkowanym czosnkiem (można użyć ząbek świeżego czosnku, należy go wtedy rozdrobnić i połączyć z oliwą, która następnie skraplamy warzywo). Na koniec posypać odrobiną parmezanu. Piec przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
Średniej wielkości bulwę kopru włoskiego posiekać, umieścić w blenderze, dodać 2-3 orzechy włoskie (ewentualnie łyżkę łuskanych pestek słonecznika), łyżkę startego parmezanu, łyżkę oliwy, łyżkę posiekanej natki. Wszystko dokładnie zblendować. Podawać jako dip do krakersów lub warzyw.
2 ząbki czosnku i średniej wielkości cebulę posiekać. 2 średniej wielkości bulwy fenkułu pokroić na małe kawałki. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, dodać 2 łyżki oliwy, odrobinę wody i dusić około pół godziny. Następnie doprawić lubczykiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać garść jarmużu. Zmiksować na gładko, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany.