Szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub połówka grejpfruta na pusty żołądek, to bardzo zły pomysł. Kwasy zawarte w cytrusach mogą bowiem podrażnić śluzówkę żołądka, powodując zgagę. Taka praktyka powtarzana częściej, może prowadzić nawet do stanu zapalnego. Tak więc lepiej cytrusy odłożyć na drugie śniadanie.
Zjadanie dużej ilości bananów na pusty żołądek może doprowadzić do zaburzenia równowagi wapniowo-magnezowej. Banan jest świetną przekąską w ciągu dnia - możesz go zjeść na drugie śniadanie lub podwieczorek, ale staraj się nie sięgać po niego z samego rana.
Na śniadanie nie powinny ich jeść osoby, którym dokucza refluks lub cierpią na wrzody żołądka. Warzywa te zawierają bowiem całkiem spore ilości kwasu garbnikowego, który może przyczynić się do zwiększenia ilości kwasów żołądkowych.
Ma same zalety: wzmacnia odporność organizmu, jak nic innego poprawia smak potraw. Jedzenie surowego czosnku na pusty żołądek może skutkować szeregiem nieprzyjemnych dolegliwości jak np: wzdęcia, nudności, czy zgaga.
Moda na szybkie śniadanie składające się z rogalika i kawy to nie jest najlepszy pomysł. Tym bardziej, jeśli mamy zamiar zjeść rogalika z czekoladą. Po takim śniadaniu błyskawicznie podnosi się poziom cukru w organizmie, ale równie szybko spada, powodując uczucie senności i apatię. Zdecydowanie lepiej zjeść kanapkę z wędliną lub serem i warzywami.
Zjedzony lub wypity na śniadanie, co prawda nie spowoduje żadnych nieprzyjemnych dolegliwości, ale jego prozdrowotne działanie zostanie błyskawicznie zneutralizowane przez nasz organizm. Probiotyki zawarte w organizmie połączone z dużą ilością kwasów żołądkowych, stają się zupełnie nieskuteczne.